Øksnes Entreprenør er hovedentreprenør på det nye signalbygget i Lofoten

Det passer bra at hovedentreprenør Øksnes Entreprenør kommer fra en av de stolteste fiskerikommunene i nord. Det nye bygget på Leknes i Lofoten blir nemlig stående helt nede i fjærsteinene og skal romme et bredt marint fagmiljø. 

Enten de reiser Snøhetta-bygg i fjærsteinene i Vesterålen eller utfører omfattende prosjekter i Lofoten med blant annet signalbygget på Leknes, så er en ting sikkert – Øksnes Entreprenør har en solid erfaringsbank og fagkompetanse for å utføre krevende oppdrag. 

– Det er veldig artig at vi har byggherrer der ute som tenker spenstig og tør å gå igang med noe sånt. Vi som holder på i dette faget setter pris på sånne utfordringer, sier prosjektleder Rune Olsen i Øksnes Entreprenør.

Prosjektleder Rune Olsen hos Øksnes Entreprenør har koordinert en rekke underleverandører til storprosjektet STIM i Lofoten.
Prosjektleder Rune Olsen hos Øksnes Entreprenør har koordinert en rekke underleverandører til storprosjektet STIM i Lofoten. Foto: ØE

Olsen koordinerer en hel underskog av entreprenører som er med på å realisere STIM-prosjektet – et spektakulært bygg i fjæra i Lofoten der et stort marint miljø samles for å forske på bakteriofager og marin helse forøvrig.

Se video av det nye bygget under:

Video av Lofotenfilm.no

Ut mot og i havet

At Øksnes-bedriften kommer fra en av de stolteste fiskerikommunene i nord er kanskje et godt utgangspunkt. Det spektakulære bygget på Leknes blir nemlig stående delvis under vann.

– Mange av metodene og framgangsmåtene i STIM-prosjektet minner på mange måter om å bygge en båt. Med en spunt som en båt, innfestning, bindingsverk, lekter på ytterveggen. Vi har bygget sjønært før, men her har du en helt ekstraordinær plassering som krever nybrottsarbeid, forklarer Rune.

Det nye bygget i Lofoten ligger tett på elementene og er bygget helt nede i fjærsteinene.

Dette er et prosjekt vi knapt har sett maken til i nord. Bygningen står på skrått ut i frådende hav og fasadeplatene skal tåle det varierte og til tider kraftig vær og vind, tett opp mot flo og fjære. Nye løsninger for å bygge der hav møter bygningskropp måtte derfor på tegnebrettet. 

– Vi har bygget sjønært før, uti havet, men da har bygget stått på ei kai. Dette bygget er kaia.

Rune Olsen

Vesterålsbedriften Øksnes Entreprenør er en mobil og smidig aktør i bygg- og anleggsbransjen, fra Kirkenes til Trøndelag, med en avstikker lenger sør der det må til.

Men det var kanskje nettopp nærheten til regionen Lofoten og Vesterålen som førte til at byggherren ønsket nettopp dem til dette prosjektet. 

Administrerende direktør Barry Olsen hos Øksnes Entreprenør kan vise til en rekke solide prosjekter i porteføljen.
Administrerende direktør Barry Olsen hos Øksnes Entreprenør kan vise til en rekke solide prosjekter i porteføljen. Foto: ØE

Vi har vært så heldig å ha hatt flere store prosjekter i portfolioen. Holmøy-prosjektet på Holmen, tegnet av Snøhetta, er nok noe av årsaken til at vi ble headhuntet.

Barry Olsen, adm. direktør

Vi løser vanskelige oppdrag, og kan det godt.

Barry Olsen
De ansatte hos Øksnes Entreprenør kjenner regionen godt, og har jobbet med mange krevende prosjekter hvor de må ta ekstra hensyn til vær og vind. Foto: Jan Ottar Olufsen

En kabal med hårfine marginer

Det handler om å ha de rette folkene med på laget. Både i egen organisasjon, og i aktørene man knytter til seg. For å få til den avanserte kabalen som et byggeprosjekt er, kreves innsats, finesse og god kommunikasjon. 

Trinn for trinn har stafettpinnen gått fra etappe til etappe, og fra underleverandør til underleverandør.

For at dette skal gå i hop kreves det tett samarbeid og høy kvalitet i utførelsen.

Barry Olsen
Samarbeid og tett dialog er viktig på byggeplassen, og spesielt på komplekse prosjekter som STIM i Lofoten. Foto: Jan Ottar Olufsen

Det er viktig at man står sammen på byggeplassen og er løsningsorientert. Dette hadde aldri vært mulig uten et så bra ensemble av aktører, sier administrerende direktør i Øksnes Entreprenør, Barry Olsen.

For ØE er de rette folkene alfa og omega, og de har opplevd et svært godt samarbeid med alle underleverandører.

Hadde det ikke vært for dem, hadde dette ikke gått an å få til.

Barry Olsen
Øksnes Entreprenør har dyktige fagfolk på sine prosjekter, både egne ansatte og samarbeidspartnere. Foto: Jan Ottar Olufsen

Tett samarbeid

Lofoten Elektro har hatt underentreprise på alt av fjernvarme, ventilasjon og elektro – noe som har gjort prosessen smidigere for ØE. Lofoten Elektro har vært deres kontaktpunkt mot fire aktører og har vært en formidabel positiv faktor.

Grunnentreprenør Tore Magnussen & Sønner er en annen lokal aktør som trekkes frem som en viktig bidragsyter med solid kompetanse.

Atlanterprodukter har utført jobben med taktekking av det nye bygget, og hvor store deler av taket har blitt tekket med sedumtak. Foto: Tommy Andreassen

– Taktekkerne i Atlanterprodukter har gjort et godt stykke arbeid blant annet med det unike sedumtaket.

Rune Olsen

I tillegg har Lie Blikk fra Rogaland har imponert med fasadejobben som vært veldig spesiell, og hvor utfordringen med vær og vind til tider har vært stor.

De har fått seg noen dager der de virkelig har fått kjenne at Vestfjorden er Vestfjorden. Lavtrykkene har de fått servert til gangs, sier Rune Olsen spøkefullt.

Lie Blikk fra Rogaland har imponert med fasadejobben som vært veldig spesiell, og hvor utfordringen med vær og vind til tider har vært stor. Foto: Tommy Andreassen

Sterkt fagmiljø

I lederstaben i ØE har de et godt opparbeidet fagmiljø. Rune Olsen og teamet har spesialisert seg på denne typen bygg, noe som gjør bedriften i stand til å ta på seg store utfordringer. 

– Jan Ståle Eriksen som wingman er uvurderlig. Vi har jobbet sammen lenge og han er formidabel. Glenn Vornes, Alexander Hellesvik og Espen Lockert er en uvurderlig del av teamet som drar dette i havn, sier Rune.

Øksnes Entreprenør har et sterkt fagmiljø med mange dyktige ansatte med spesialisert kompetanse. Foto: Jan Ottar Olufsen

Rune var involvert i stiftelsen av Øksnes Entreprenør AS i 1996. Han har over 25 år arbeidserfaring innen med prosjektledelse og utførelse av store byggeprosjekter, deriblant flere signalbygg. I 2000 fullførte Rune NESOs Formannsskole, etterfulgt av Prosjektleder.

I dette prosjektet har han virkelig fått bryne seg og gitt alt.

– Det er veldig spesielt og intensivt å jobbe med et slikt prosjekt. Det er om å gjøre å komme seg riktig ut fra hoppkanten.

Rune Olsen

Og selv om alle beregninger tilsier et godt fraspark, kan det oppstå uforutsette ting. Det har de fått erfare til gagns. 

– Covid og uroen i Øst-Europa påvirker alt. Vi har lært oss veldig mye, også hvor avhengig vi er av verden der ute, avslutter Barry Olsen hos Øksnes Entreprenør.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Øksnes Entreprenør AS


Du skal merke en forskjell når du velger Øksnes Entreprenør til dine oppdrag.
Du skal møte dyktige og hyggelige fagfolk.Fagfolk som har en ekstraordinær ”drive” for å utføre arbeidet skikkelig og til rett tid. Vi bygger det. Alltid!


Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.