Hvordan banke perfekte fiskekaker

Fiskekaker er havets grandiosa, sier sjarkfisker Tom Tobiassen. Her er Toms guide til å banke fantastiske fiskekaker og lage hverdagsfest.

Tom Tobiassen er født og oppvokst i fiskebygda Bø i Vesterålen. Hans far er fisker, og hans far før det igjen, og hans far før det igjen. Du skjønner tegninga.

Et skikkelig råstoff er viktig når du skal banke fiskekaker.
Et skikkelig råstoff er viktig når du skal banke fiskekaker.

Fiskekaker eller feskkak

– For det første handler feskkak om mordi, om dine røtter og dine tradisjoner. Jeg synes folk skal spise fiskekaker hver dag. Så vet de hvor de kommer fra, sier Tom Tobiassen.

I en hverdag med mye fiskemat, har han en spesiell favoritt. Du gjettet riktig: Fiskekaker.

– Jeg ser på fiskekaker litt som havets grandiosa. Fordi det er kjapp hverdagsmat, men allikevel utklasser den grandisen både når det gjelder smak og næring.

Tom Tobiassen
Jeg synes folk skal spise fiskekaker hver dag, sier Tom Tobiassen.

Tom deler gladelig sin framgansgmåte for å lage denne sorten. Du vil legge merke til at det ikke oppgis mål her. Til dette har Tom følgende kommentar:

– Man bruker aldri mål til lage fiskekaker. Klarer du ikke lage det på slump, er du rimelig talentløs. Da kan du bare få mordi til å lage maten din istedet.

Funfact: Lokalt i Vesterålen heter det å “banke fiskekaker”. Det kommer fra framgangsmåten man brukte før kjøkkenmaskinen kom. Da banket man rett og slett fiskefiléten til en løs masse.

Oppskrift: Toms fiskekaker

Kristina Renate Johnsen Hvordan banke perfekte fiskekaker Hvordan banke perfekte fiskekaker Skriv ut oppskrift
Forberedelse: Tidsbruk:
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

 • Fisk fra et sted nær deg
 • Løk
 • Potetmel
 • H-melk
 • Salt og pepper
 • Muskat
 • Smør

Slik gjør du

 1. Hent fisk opp fra havet. Renskjær fileten – fri for bein og skinn. Helst hyse som er klissete – eller kleimen som lokalbefolkninga i Vesterålen sier –  og full av limstoff som binder fiskekaka sammen. Har du ventet litt for lenge på godt vær for å komme deg på havet, kan du jukse littegrann og ta et dypdykk ned i fryseren. Bruker du fisk som har vært nedfryst, blir konsistensen ofte “ryen”. Dette ordner seg med litt potetmel.
 2. Del fileten opp i små biter og stapp dem i den kombinerte matkverna og foodprosessoren (som du har kjøpt på loppemarked på grendehuset for 50 kroner), som krever litt service og mekking før du starter.
 3. Hakk løk – du kan gjerne felle en tåre, men smil mens du gjør det. Kjør gjerne løken i foodprosessor. Bland et par skjeier potetmel ut i H-melk. Det skal være H-melk, fordi det hører med i orntlig mat. Er du på slankern, lag fremdeles orntlig mat og spis heller litt mindre. Bland løken sammen med fiskefarsen.
 4. Spe med melk og eventuelt mer potetmel. Farsen skal være litt fast, på en måte.
 5. Nå drar du med et fornøyd glis fram den hemmelige ingrediensen fra posen: Muskat. Riv ei kvart muskatnøtt og dryss over farsen. Tenk litt på jul og julebakst når du kjenner lukta. Krydre med salt og pepper.
 6. Finn fram en neve gulrøtter og en ostehøvvel. Dra ostehøvelen seks runder rundt gulrota. Del gulrota i tjukke og litt ujevne strimler som du hiver på kok.
 7. Poteten har du forresten satt på kok før du startet med fisken. Du har hatt litt salt i vannet, fordi det hindrer poteten i å sprenges. Særlig nypotet har lett for å sprekke. Saltet stopper det. Det er kjemi og fysikk på høyt hverdagsnivå.
 8. Hiv smør i panna – en heil del. Stå og stirr på panna og småprat litt med en venn imens du venter på at smøret brunes. Form små, kunstferdige handfuller med fiskefarse til ei glatt kake, og plasser dem omsorgsfullt ned i panna. Dult litt borti dem med ei skje iløpet av de neste minuttene. Ommøbler litt i panna, og snu kakene etterhvert.
 9. Stekes i smør, og bare smør, fordi søskenbarnet ditt Synnøve sier at fett og sukker er hemmeligheten bak all god mat.
 10. Sjekk at poteten har det bra, og snu gjerne på poteten med fingrene i den kokende gryta. Fingrene kan brukes til det meste.
 11. Server med potedes, gulrot og smelta smør.

Notater

Tips: Spar et par fiskekaker og ha dem på brødskiva senere. Det smaker fantastisk med både ketchup og surkål.

God middag 🙂

Endelig middag med nydelige, nystekte fiskekaker.
Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.