Foto matbilde: Eirik Nilssen, SenjaMatstudio #eiriknilssen

Råttstokklefse

Kvitlefse, eller råttstokklefse som noen kaller den, er kanskje den vanligste lefsen i nordnorske kaffeselskaper. Vanligst fordi dette er den enkleste lefsa å få til. Det går raskt å bake den, og en humoristisk sjel har altså derfor gitt den navnet råttståkklefse eller latsabblefse.

Foto matbilde:Eirik Nilssen, SenjaMatstudio #eiriknilssen

Og om leseren er nogenlunde over middagshøyden vil disse to navnene gi mening. Denne lefsa må derfor ikke forveksles med den mer eksklusive gnekkalefsa som er en mye mer omfattende operasjon på bakstebordet, og råttstokka eller latsabba gir seg sjelden ut på denne spesialiteten.

Foto matbilde: Eirik Nilssen, SenjaMatstudio #eiriknilssen

Oppskrift: Kvitlefse

Eirik Nilssen /Senja Matstudio Råttstokklefse Råttstokklefse Skriv ut oppskrift
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 5 dl seterrømme
  • 350 g sukker
  • 125 g meierismør
  • 2 ts hornsalt
  • 2 ts malt kardemomme
  • ca 800 g hvetemel
  • 250 g meierismør
  • 6 ss sukker
  • 6 ts malt kanel

Slik gjør du

  1. Bland rømme og sukker og rør inn smeltet, avkjølt smør.
  2. Hornsalt, kardemomme og det meste av melet blandes og vendes/røres inn i røren.
  3. La deigen stå kaldt i ca 2 timer.
  4. Del den i 12 deler og kjevle hver del til runde leiver.

Dryss litt mel på stekeplaten, og legg på lefsene og stek dem i stekeovnen ved 250 °C i ca 8 minutter. Lefsene skal være lyst gylne. Avkjøl lefsene hver for seg. Fyll: Bland romtemperert smør, sukker og kanel. Smør fyllet på de avkjølte lefsene, og legg sammen to og to med smørsiden inn. Skjær de fylte lefsene i passe store snipper. Noen bruker også brunost på fyllet i lefsene.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.