Kleppmelk er en middagsrett basert på boller av mel, egg og sukker som trekkes i kokende melk. Mange nordlendinger kjenner denne retten fra barndommen, og jeg tror vi kan være enige om at det er noen år siden vi sist smakte på dette barndomsminnet.
Foto matbilde:Eirik Nilssen, Senja Matstudio
Jeg må innrømme at kleppmelk heller ikke hos meg er en gjenganger på menyen, og det er ikke fordi jeg ikke liker det, men kanskje fordi det er så mange andre muligheter.
Kleppmelk som barndomsminne
Noen retter må man få inn med morsmelken for å like i voksen alder, og dette er nok en av de. Så det er nok lurt å servere kleppmelk til de små slik at de får et naturlig forhold til våre tradisjonsretter.
Kom igjen! Hent frem gamle matminner og server kleppmelk neste gang du vil overraske på kjøkkenet. Kanskje det blir en av gjengangerne på din egen meny?
Ingredienser
- ½ l helmelk
- 2 stk store egg
- 3 dl hvetemel
- ½ ss sukker
- 1 ts salt
Slik gjør du
- Egg og sukker piskes.
- Tilsett salt, 2 dl melk og hvetemel.
- Rør godt sammen – røren skal være litt fast.
- Kok opp resten av melken.
- Form boller med en spiseskje og legg dem i den kokende melken.
- Bollene synker til bunnen av kjelen og flyter opp etter en stund.
- Kokes på svak varme i 15-20 minutter.
- Rør forsiktig med en tresleiv slik at ikke bollene setter seg fast i bunnen.
Notater
Kleppmelk serveres med sukker på. Noen foretrekker også kanel på toppen.
Produsert i samarbeid mellom Senja Matstudio og Nordfra.no