Foto: Eirik Nilssen /Senja Matstudio

God tradisjonsmat på samenes nasjonaldag

6. februar er det samenes nasjonaldag, eller samefolkets dag som dagen også kalles. Mange feirer dagen med tradisjonelle samiske matretter.

Ardis Kaspersen, en av våre kokebokforfattere med fokus på tradisjonsmat skrev i boken “Samisk mat og kultur” at “samisk mat er spesiell og har et drag av fremmedartet kultur. Ikke minst er den preget av urinstinkt og overlevelsesevne noe mange kan misunne”. Hun har så rett!

Hovedingrediensen i middagsrettene er ofte reinsdyr. Men hold an litt. Den samiske mattradisjonen er mye mer enn variasjoner over rein.

Eirik nilsen, Senja Matstudio

Den samiske mattradisjonen er ikke farget av feinschmeckeri og balansekunst. Her er det enkle retter med mye energi, og ikke nevneverdig overraskende:

Småvilt, ferskvannsfisk, saltvannsfisk, bakst, supper, og desserter av ulike bærsorter var og er en del av samefolkets meny. Det er mange matskatter i den samiske kulturen.

Samenes nasjonaldag 6.februar. Servering av Bidos. Foto: Ørjan Bertelsen_www.nordnorge.com_Kautokeino
Samenes nasjonaldag 6.februar. Servering av Bidos. Foto: Ørjan Bertelsen_www.nordnorge.com_Kautokeino

Hjemme hos oss markerer vi ofte samenes nasjonaldag med en av mine favoritter blant samiske retter, nemlig Bidos.

Matoppskrift: Bidos

Eirik Nilssen /Senja Matstudio God tradisjonsmat på samenes nasjonaldag God tradisjonsmat på samenes nasjonaldag Skriv ut oppskrift
Porsjoner: 4
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 1 kg reinsdyrstek
  • Hvetemel med salt og pepper til kjøttet
  • Smør til bruning av kjøttet
  • Vann
  • 1/2 gul løk
  • 5 skrelte poteter
  • 4 gulrøtter i skiver

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i store terninger. Vend terningene i melblandingen.
  2. Kjøttet brunes i pannen med smør. Ikke for sterk varme slik at smøret brennes.
  3. Legg kjøttet i en gryte og hell over vann til det dekker kjøttet.
  4. Tilsett den hakkede løken og la trekke ved svak varme til kjøttet er mørt.
  5. Del de skrelte potetene i fire og gulrøttene i skiver og ha dem i gryta.
  6. La småkoke til poteter og gulrøtter er kokt og retten ser ut som en tynn lapskaus.
  7. Smak til med salt og pepper.

Notater

Server i dype tallerkener. Brød med godt smør eller flatbrød er godt til bidos. Rørt tyttebær eller en søt ripsgelé gir bidosen et ekstra løft. God middag 🙂

Se flere matretter her!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.