6. februar er det samenes nasjonaldag, eller samefolkets dag som dagen også kalles. Mange feirer dagen med tradisjonelle samiske matretter.
Ardis Kaspersen, en av våre kokebokforfattere med fokus på tradisjonsmat skrev i boken “Samisk mat og kultur” at “samisk mat er spesiell og har et drag av fremmedartet kultur. Ikke minst er den preget av urinstinkt og overlevelsesevne noe mange kan misunne”. Hun har så rett!
Den samiske mattradisjonen er ikke farget av feinschmeckeri og balansekunst. Her er det enkle retter med mye energi, og ikke nevneverdig overraskende:
Småvilt, ferskvannsfisk, saltvannsfisk, bakst, supper, og desserter av ulike bærsorter var og er en del av samefolkets meny. Det er mange matskatter i den samiske kulturen.
Hjemme hos oss markerer vi ofte samenes nasjonaldag med en av mine favoritter blant samiske retter, nemlig Bidos.
Server i dype tallerkener. Brød med godt smør eller flatbrød er godt til bidos. Rørt tyttebær eller en søt ripsgelé gir bidosen et ekstra løft.
God middag 🙂Ingredienser
Slik gjør du
Notater