Boknafisk er halvtørket skrei som har hengt i 8-14 dager i sol og vind. Fisken skal være tørr utenpå og bløt inni. Etter tørking skjærer du den opp i porsjonsstykker og fryser den.
Foto matbilde: Eirik Nilssen, Senja Matstudio
Boknafisk henges ut i vintermånedene til tørking. Fisken er oftest usaltet, men stedvis brukes også saltet fisk. Hengetiden varierer alt etter tørk og smak/behag, som regel noen dager eller rundt i 1-2 uker, til den er ganske tørr utenpå, men fortsatt bløt og litt syrlig inni. Den skal fortsatt være myk ved ryggbenet. Man sier da at fisken er bokna. (Kilde: Wikipedia)
Boknafisk er en tradisjonsrik middagsrett som er å finne i store deler av kysten, men som er mest utbredt og vanligst å finne på middagsbordet i Nord-Norge.
Ingredienser
- 800 g boknafisk
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 200 g bacon i terninger
- Margarin
- Smør
GULROTSTUING
- 4 gulrøtter i små biter
- 2 ss smør
- 2-3 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 2 ss finhakket persille
- Salt og pepper
- Litt muskat
Slik gjør du
- Legg fiskestykkene i vann over natten.
- Kok opp lettsaltet vann og legg fisken i det kokende vannet.
- La fisken trekke (ikke koke) i kjelen i ca 10 minutter eller til fisken flaker seg fint.
- Bacon stekes i margarin på svak varme til de er lett brune. Legg på litt meierismør når de er ferdig stekte.
GULROTSTUING
Gulrøtter kokes til de er møre. Smelt smøret på svak varme og rør inn hvetemel. Spe med melk litt om gangen og rør godt. Sausen skal være litt tykkere enn vanlig hvit saus. Tilsett kokte gulrøtter, kok opp og smak til med salt, pepper og litt muskat. Ha i persille rett før servering.
Notater
Noen bruker også hvit saus til boknafisk. GOD MIDDAG 🙂