NORD-NORGE | Annonseinnhold

Lie Blikk fikk jobben med å montere den spesielle fasaden på STIM sitt nye hovedkvarter i Lofoten

Det startet med en lastebil og én blikkenslager med teft for takrenner på 70-tallet. Nå monterer Lie Blikk fasaden til både prestisjebygget STIM i Lofoten og det nye Stavanger Universitetssykehus – et av landets aller største bygg. 

Med salt sjøluft i nesen står Lie Blikk sine fagfolk og monterer fasaden til STIMs nye hovedkvarter. Der hav møter land, omringet av Lofotfjell, tar banebrytende arkitektur form.

Lie Blikk er i ferd med å montere fasaden til STIM sitt nye hovedkvarter i Lofoten. Foto: Tommy Andreassen

Det nye STIM-bygget skal huse laboratorium av bakteriofager. Bakteriofager er et viktig våpen mot antibiotikaresistente bakterier, og spiller en viktig rolle for både dyrehelse til sjøs og potensielt også for mennesker. Forskningen skjer så tett på havet at deler av bygget regelrett står under vann.

3000 kvadratmeter fasade

Øksnes Entreprenør står for byggingen og har gitt fasadejobben til Lie Blikk i Sandnes, en avtale til en verdi av 12 millioner kroner. Daglig leder og andre generasjon i Lie Blikk, Kate Mariann Lie, gleder seg over å være med på å realisere et signalbygg som vekker interesse langt utenfor landegrensene.

Det ene øyeblikket er det snøstorm, det neste er det blikkstille.

3000 kvadratmeter fasade skal monteres på det nye STIM-bygget i Lofoten. Foto: Tommy Andreassen

Selskapet har samtidig også landet kontrakten om en av de største fasadejobbene i landet gjennom tidene: Universitetssykehuset i Stavanger (SUS), Norges største sykehus. Mer om det senere i saken – tilbake til fjærsteinene i nord.

Lie Blikk har gjort flere prosjekter på sjøsiden tidligere, men aldri som dette. Å feste en fasade på 3000 kvadratmeter fasade til et signalbygg som står delvis under vann i et klima med mye rock’n roll er en utfordring de dyktige Lie Blikk-ansatte har brukt sin brede kompetanse på å få til.

Montering av den nye fasaden ved STIM-prosjektet. Foto: Tommy Andreassen

– Vi får stadige oppdateringer fra folkene våre på åstedet, ene øyeblikket er det snøstorm, det neste er det blikkstille, sier Kate Mariann Lie.

Tett samarbeid med lokale krefter

Narvik-baserte Indira står for prosjektledelsen, og Øksnes entreprenør er ansvarlig for oppføringa. De tok selv kontakt med Lie Blikk for å få jobben gjort.

– Det er mange beregninger og en stor jobb som skal gjøres, men det er gilde folk vi samarbeider der oppe, forteller Tore Kjetil Lie, leder for tak og fasade i Lie Blikk.

STIM Lofoten – Film av LOFOTENFILM.NO

Se for deg dette: Du er et par meter under vann og skal lime fast store aluminiumsplater til massive betongføtter. Det tas i bruk tre millimeter solid aluminium som monteres under sjøen og et stykke opp på “sjøbeina” til konstruksjonen.

Til innfesting av fasadene benytter Lie Blikk en variant hvor fasadeplatene limes og skrus til bygningen. En spesiell utfordring siden det er så stor belastning fra kreftene i havet. 

Det er ikke så mange som besitter kunnskapen for å få dette til, sier Preben Stunner Hetland i Alumeco, leverandøren av fasadeplatene. Foto: Tobias Eskeland.

STIM-prosjektet er første prosjekt i Norge med samme fasadeløsning som Louvre Lens-museet utenfor Paris. En såkalt bright finish-fasade med elokserte aluminiumsplater får fasaden til å reflektere omgivelsene. 

– Det er en kunst det de driver med. Det er ikke så mange som besitter kunnskapen for å få dette til, sier Preben Stunner Hetland i Alumeco, leverandøren av fasadeplatene.

Selskapets historie

Året var 1979, stedet var Jæren. Tor Raymond Lie startet for seg selv, kjøpte en varebil og begynte å montere takrenner og beslag for tømrerfirma. Etterhvert som bedriften vokste startet også ektefellen Oddny Lie i firmaet.

Siden har det blitt en familiebedrift, med egen fabrikk, og alle tre barna er  engasjert i forskjellige deler av drifta. Konsernet har 86 ansatte og omsetter for over hundre millioner.

– Far synes det er helt supert at alle tre har blitt interessert i bedriften, at vi samarbeider godt tross at vi er forskjellige. Vi har vår styrke på hvert vårt område og utfyller hverandre, sier Kate Mariann Lie.

Ekstra gøy er det at begge foreldrene er med i drifta. Gründer Tor Raymond jobber for fullt og trives som en del av logistikkteamet, mens Oddny styrer nå eiendomsselskapene til konsernet. Selv om pensjonisttilværelsen lokker er det fortsatt mer forlokkende å kunne bidra i familiebedriften som nå også inkluderer barnebarn.

– Det er en skikkelig familiebedrift, og nå også representert i tre generasjoner. Halvparten av ungeflokken til oss søsknene jobber også her, sier Kate Mariann Lie.

Oppvokst med maskiner og utstyr

De vokste opp med foreldre som alltid jobbet, med blikk, maskiner og tilhørende kontorarbeid som en naturlig del av tilværelsen. Som 16-åring ble Kate Mariann, størst i en søskenflokk på tre, oppfordret til å gå på blikkenslager-linja, noe hun blankt avviste.

Hun ville heller klekke ut idéer, tenke nytt. Det skulle vise seg å få en sentral og viktig plass i veien videre. Som bidragsyter på kontoret viste hun seg som en med teft for forretningsutvikling, og i 2008 tok hun over som daglig leder.

2.generasjon i familiebedriften Lie Blikk. Fra venstre: Raymond Lie, Tore Kjetil Lie og Kate Mariann Lie. Foto: Privat

Storebror Tore Kjetil Lie derimot hørte etter. Han ble blikkenslager, og i dag styrer han hele avdelingen for tak og fasade i konsernet. Lillebror Raymond Lie har utdannet seg til CNC-operatør og tar ansvar på selskapets egen fabrikk på Jæren der det produseres for full kraft. Foruten tak, fasader og beslag, produseres trapper, rekkverk og spesialdesign i stål og aluminium.

Nå er har hele søskentrioen satt sitt preg på selskapet og utviklet det til et konsern med underavdelinger i retninger faren neppe kunne sett for seg da han startet arbeidet med takrenner i 1979.

Fortsetter veksten

Og det fortsetter å vokse. Drifta har forgrenet seg i flere selskaper som spesialiserer seg på fasader, tak, blikk, ventilasjon, glass og design. Lie Blikk, Lie Glass, Lie Ventilasjon og Lie Design bygger fagmiljø i hver sin retning, som til sammen gir kundene et totaltilbud uten sidestykke. Siden 2018 har omsetningen doblet seg. 

Lie Blikk har hatt en solid vekst de senere årene og en økt bredde av fagfelt. Foto: Tommy Andreassen

– Det har vært en fantastisk vekst. Vi var en mellomstor bedrift, og har vokst enormt de siste årene. Det får man ikke til noe uten å ha gode folk med seg. Vi har fantastiske folk som står på for bedriften, ute i bedriften og på flere plan, sier Kate Mariann Lie.

Detaljene er på plass når Lie Blikk monterer fasaden på det nye STIM bygget i Lofoten. Foto: Tommy Andreassen

Nå har de altså fått overføre sitt øye for viktige detaljer til prosjekter av store dimensjoner. Det nye sykehuset i Stavanger (SUS) blir et av Norges største bygg og er det hittil største prosjektet i Norge hva fasader angår. Prosjektet har tatt drifta til neste nivå.

På Norges største byggeplass skrives historie. I en intrikat prosess, i tett samarbeid med flere aktører og underleverandører, tar fasaden til SUS form. 

Fasadene bygges sammen med Faber Bygg, Rubicon og Pretre på Foss Eikeland før de henges ferdig opp på SUS. Paroc elementer bidrar med en del stedsbygg og montasje til tekniske rom på alle tak.

Anleggsplassen er en av de største gjennom tidene i nasjonal målestokk.

–  For oss har en veldig stor jobb hittil vært mellom 5 og 10 millioner kroner. Å ta på seg noe så digert gir et annet fotfeste og gjør at du blir lagt merke til på en annen måte. Det er en jobb til 100 millioner kroner og dimensjonene er enorme, avslutter Kate Mariann Lie.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Lie Blikk AS


Vi har et godt fotfeste i markedet og fremstår som et av Norges største blikkenslagerfirma.
Vi har store og gode lokaler med et verksted med en topp moderne maskinpark, samt butikk/lager og kontor på Orstad i Klepp. Men vi påtar oss oppdrag i hele landet også. Kompetansen vi har gir kvalitet i alle ledd, enten det gjelder blikkenslagerarbeid, produksjon av tynnplateprodukter, tak, fasader, trapper, rekkverk, glass eller viktige detaljer som beslag og takrenner.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.