Lofoten Vann og Varme har sørget for jordvarme til storprosjektet i havgapet på Leknes

Den lokale rørleggerbedriften Lofoten Vann og Varme er stolte over jobben med å etablere selve hjertet til det nye prestisjebygget på Leknes som blant annet skal huse hovedkvarter til fagmiljøet hos STIM.

STIM skal huse kontorer, skole og et laboratorium av bakteriofager som bekjemper antibiotikaresistente bakterier.

Det betyr mye for oss å være med på signalbygget som allerede vekker interesse utover landegrensene, sier Håkan Fjerdingen, prosjektleder i Lofoten Vann og Varme AS.

Det blir et visuelt estetisk flott og fantastisk landemerke, og det første man ser når man flyr
inn for landing på Leknes.

Håkan Fjerdingen, prosjektleder i Lofoten Vann og Varme AS.

Dette er unik og banebrytende forskning på verdensbasis.

HÅkan Fjerdingen

Se video under av STIM.

Video fra STIM på Leknes filmet av Lofotenfilm.no

Jordvarme

På forhånd har analyser av grunnforholdene beregnet hvor mange hull som måtte bores for å hente ut tilstrekkelig antall kilowatt. I topplaget var det mye sand, ellers er det ikke mange meter før man møter berg i Lofoten.

Selv om grunnforholdene i hovedsak inneholdt berg og stein så ender det opp med å bli en god del søle når borehullene fylles vann. Med 12 hull på 300 meters dybde blir det dermed fort en sølete og grisete operasjon.

I Lofoten er det i tillegg mye vær og vind, så søla fikk dermed god fart på seg, forteller Håkan om prosessen.

– Det var en skitten operasjon.

HÅkan Fjerdingen
STIM ligger tett på elementene, noe som bød på enkelte utfordringer i jobben for Lofoten Vann og Varme.

Jobben med å koble dette sammen til et lukket kretsløp med varmepumpe og vekslere er snart ferdig. De tolv borehullene er de som skal skaffe vann og varme for ventilasjon og lokal oppvarming.

Uten tillatelse til å berøre området utenfor tomta, hadde de et begrenset areal å jobbe på. I tillegg er det er et minimumskrav at det er minst 15 meter mellom hvert hull. 

– Vi var nødt til å gå veldig dypt nedover, siden vi ikke kunne ha mange hull spredt på et større område, sier Fjerdingen.

Selv om arbeidsforholdene til tider var utfordrende fikk de ansatte hos Lofoten Vann og Varme jobben gjort til punkt og prikke.
Selv om arbeidsforholdene til tider var utfordrende fikk de ansatte hos Lofoten Vann og Varme jobben gjort til punkt og prikke. På bildet: f.v lærling Thomas Adolfsen, rørlegger Joakim Wallenius, prosjektleder Håkan Fjerdingen og rørlegger Maciej Tomasz Goralczyk. Foto: Fotograf Linn Olsen

Dette medførte at det ble svært komprimert inne på byggeplassen da det skulle bores, arbeides og kjøres på en gang. 

Systemet med å hente og dumpe varme er ganske innvikla og for å beregne effekten av hvert hull, var det behov for kunnskap om grunnen. I tillegg har det blitt simulert og beregnet for en lang fremtid, også med tanke på klimaforandringer.

Bygger et stort nettverk

I løpet av den spennende prosessen har Lofoten Vann og Varme AS stiftet bekjentskap med mange nye entreprenører. Med en fellesteknisk gruppe av nøkkelpersoner i Leknes går arbeidet som smurt.

– Det er viktig at rett person er på rett plass og at alle har tunga rett i munnen, sier Fjerdingen.

Et godt samarbeid med både lokale og eksterne entreprenører er viktig for Lofoten Vann og Varme. På bildet: André Wilhelmsen. Foto: Fotograf Linn Olsen

Et godt samarbeid både med lokale og eksterne entreprenører i tillegg til et samkjørt team, har bidratt til å utvide horisonten til bedriften. Det betyr naturligvis mye å ha et slikt prosjekt på cv´en.

Med nye og verdifulle erfaringer føler rørleggerbedriften seg kapabel til å påta seg flere store prosjekter i fremtiden.

Alltid noe nytt å lære på store prosjekter

Fjerdingen forteller at materialvalget kunden har gjort er noe av det som er nytt denne gangen. Det blir mye stål og aluminium. Prosjektet har også vært krevende med hensyn til mannskap og ressurser. 

Vi har hatt store prosjekter før, men lærer noe nytt om faget på hvert eneste bygg. Og faget endrer seg fort i vår bransje, sier Fjerdingen.

De ansatte hos Lofoten Vann og Varme har gjort seg gode erfaringer som de tar med seg videre til nye prosjekter. På bildet: lærling Thomas Adolfsen. Foto: Fotograf Linn Olsen.

Selv om bedriften har montert flere varmepumper på tidligere prosjekter, er dette et prosjekt med noe større omfang og kompleksitet. Både kombinasjonsbruken med oppvarming og nedkjøling, samt at dette er større dimensjoner, er nytt for den lokale rørleggerbedriften som nå har fått en solid erfaring å ha med seg videre.

– Det er viktig for oss i Lofoten Vann og Varme å tilby lokale entreprenører arbeid. Vi er veldig glade for at vi ble valgt til oppdraget, forteller Fjerdingen.

Rørlegger Joakim Wallenius i full gang med sveising. Foto: Fotograf Linn Olsen

Begynner å bli en stor bedrift

Da bedriften ble etablert av Karl Botolfsen i 1973 var de både få og små. I 1994 ble det et AS og i 2015 overtok Alf Stig Holsmo hele aksjeposten. I 2020 byttet de navn til Lofoten Vann og Varme AS.

– Det har utviklet seg fra 2-3 ansatte til mellom nesten 20 ansatte. De siste 10-15 årene har vi hatt flere større prosjekt med sprinkler, varme- og sanitæranlegg, forteller daglig leder Alf Stig Holsmo.

I 2015 overtok Alf Stig Holsmo hele aksjeposten i firmaet og i 2020 endret de navnet til Lofoten Vann og Varme AS. Foto: Fotograf Linn Olsen

På oppdragslisten har det blant annet stått Lofotsenteret, Bo- og servicesenteret, Origo, NAV, Lekneshagen Bofellesskap, Vestvågøy sykehjem, Lofoten sykehus og diverse skoler i Vestvågøy kommune.

I tillegg begynner også Lofoten Vann og Varme å få lang erfaring med rorbuanlegg, eneboliger og leilighetsprosjekter.

Vi har også en stor og fin butikk og er medlem av rørleggerkjeden VB og Varmefag som selger ved- og gassovner, griller og annet tilbehør til ovner, avslutter daglig leder Alf Stig Holsmo.

Lofoten Vann og Varme har butikk på Leknes, og er medlem av kjedene VB og Varmefag. På bildet: Kristin Torjuul Hansen. Foto: Fotograf Linn Olsen

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Lofoten Vann og Varme AS


Vi er en komplett leverandør, og kan alt fra renovering av bad til installasjon av fyrkjeler, varmepumper, komplette sanitær- og sprinkleranlegg, samt installasjon av peisovner. I butikken vår finner du produkter fra begge kjedene utstilt.
Kontakt:
Telefon: 76 08 05 50  
alf.stig@lofotenvannogvarme.no 
Idrettsgata 33, 8370 Leknes 
Følg oss på Facebook 

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.