Atlanterprodukter skal tekke det nye signalbygget i Lofoten med grønt tak

Et organisk og grønt teppe av sedumtak skal sette prikken over i-en på det prestisjetunge bygget i Lofoten som blant annet skal huse fagmiljøet hos STIM. Bak leveransen står det lokale firmaet Atlanterprodukter.

På Leknes i Lofoten, midt i en nordnorsk perlerad av øyer, skal det nå jobbes med store spørsmål og utfordringer med hjelp av havet. I det nye bygget skal det blant annet forskes på sjømat, medisiner og på et av vår tids største medisinske utfordringer: Antibiotikaresistente bakterier.

Det nye STIM-bygget på Leknes i Lofoten er mektig plassert omgitt av spektakulære og værharde omgivelser. Her skal Atlanterprodukter bekle taket med grønt Sedumtak.
Det nye signalbygget på Leknes i Lofoten er mektig plassert omgitt av spektakulære og værharde omgivelser. Her skal Atlanterprodukter bekle taket med grønt Sedumtak. Foto: Tommy Andreassen

STIM-huben på Leknes ligger plassert der det hører hjemme: Med nærhet til havet. Såpass nært ligger bygget, at deler av det regelrett står under vann. Med en fasade som reflekterer omgivelsene og tak som ikke vises fra oven, er bygget slående, samtidig som det går i ett med omgivelsene. For taket skal nemlig spire av liv, i likhet med omgivelsene.

STIM Lofoten – Film av LOFOTENFILM.NO

Et grønt (eller hvitt) teppe 

Det organiske og grønne teppet som skal bekle det nye bygget er av typen Derbigum asfaltmembran, kledt med sedumtak. Kanskje ikke det mest naturligste valget når man vet hvordan stormene kan herje i området?

Foreløpig er taket vinterlig bekledd med hvit sne, men når Atlanterprodukter er ferdig med jobben vil taket fremstå med et grønt, organisk teppe av sedumtak. Foto: Tommy Andreassen

Lofoten forbindes ofte med et sted der orkanen kan ta fraspark en vinternatt og demontere garasjen din, og selv den minste sommerbris kan tilta i styrke såpass at den rensker nabolaget for trampoliner. Et mykt gresstak kan vel umulig vare lenge i disse omgivelsene. Eller?

– Vi vet at løsningen som tas i bruk tåler juling fra havet. Vi har tekt med Derbigum siden 1985 i Vesterålen, Lofoten og omegn, så vi vet hva den tåler, sier Terje Myster Kristiansen, daglig leder i Atlanterprodukter fra Gravdal i Lofoten.

Terje Myster Kristiansen hos Atlanterprodukter på taket av det nye STIM-bygget sammen med byggherre Jim Roger Nordly (t.v). Foto: Tommy Andreassen

Skulder ved skulder med en rekke lokale aktører, bidrar Atlanterprodukter til å realisere STIM-prosjektet på Leknes i Lofoten. 

– Dette blir uten tvil et signalbygg plassert i spektakulære nordnorske omgivelser. Du sitter nærmest uti havet på kontoret. Her er det valgt mange gode løsninger og solide, nyskapende materialer, sier Myster Kristiansen.

Atlanterprodukter har 2 mesterbrev i taktekking og har drevet med faget siden 1978. Takket være nøye beregninger og festeanretninger er dette et av de grønneste og mest holdbare alternativene du kan velge.

Et levende materiale

Rundt 2000 kvadratmeter tak tekkes med dobbel asfaltmembran, som igjen dekkes med sedumtak. Om sommeren blomstrer sedumplantene med hvite, gule og rosa små blomster – og det er forsvinnende lite vedlikehold. De binder dessuten vann, og sørger for mindre påtrykk når regnet pisker.

Rundt 2000 kvadratmeter tak tekkes med dobbel asfaltmembran, som igjen dekkes med sedumtak. Foto: Tommy Andreassen

Sedumtak er et levende materiale som er veldig fint å jobbe med.

Terje Myster Kristiansen

Blant flere utfordringer er vindlast, ballastering og strenge krav til lufttetthet noe som må nøye kalkuleres på forhånd. Rett vindresistens på takkonstruksjonen er en nøkkelfaktor for å lykkes.

Sammen med leverandør av festeanordninger, Byggfester, er det nøye regnet ut hvilket påtrykk vinden kommer til å utgjøre på dette bygget. Guardian R45 tube er blant annet tatt i bruk i kombinasjon med BSHD 4,8 skruer for å sikre en solid løsning.

Terje Myster Kristiansen, daglig leder i Atlanterprodukter kan fortelle om en rivende utvikling på festemidler og produkter til tekking av værutsatte tak. Foto: Tommy Andreassen

– Dette er svært solide materialer, og det har vært veldig utvikling innen dette siden min far startet opp selskapet på 70-tallet, forteller Myster Kristiansen.

På 80-tallet tok de det litt mer på gefühlen, forteller han. Festemidlene var ikke like gode, det var mer tungvinte festemetoder og verktøy som ikke like egnet. 

– I dag har vi andre hjelpemidler og verktøy som sikrer bedre arbeidsstilling og gjør at arbeidet tar kortere tid. Verden går framover, sier han.

Et steinkast unna STIM

Atlanterprodukter ligger lokalisert bare et steinkast unna signalbygget STIM, og er langt fremme i skoen når det gjelder å bygge for fremtiden. De ble nylig kåret til årets lærlingebedrift og samarbeider tett med TENK Lofoten for å sikre rekruttering.

– Den eneste måten å skaffe seg arbeidere på, det er lærlingeløp. Vi har fått en veldig fin arbeidsstokk nå med et veldig godt samhold, sier Myster Kristiansen.

Terje Myster Kristiansen, og resten av gjengen hos Atlanterprodukter jobber for tiden med mange spennende prosjekter i Lofoten og Vesterålen, inkludert det nye STIM-bygget på Leknes. Foto: Tommy Andreassen

En god gjeng med ni ansatte i 20- og 30-årene bygger videre på bedriften som faren hans startet opp på 70-tallet. Selv tok han over som leder i 2014.

Den senere tiden har Atlanterprodukter fått brynet seg på tre store prosjekter samtidig. Parallellt med taktekking for STIM, har de jobbet med ny idrettshall på Leknes og et utbygg for Nordlaks i Hadsel.

I tillegg har de også flere bein å stå på. Som Lofotens største leverandør på garasje- og industriportløsninger har de flere av de største industribedriftene i regionen på kundelista. 70-80 enheter følges opp med service, og flere skal det bli. 

– Det har vært veldig artig å være med på reisen. Det er gøy å gå på jobb hver eneste dag, avslutter Myster Kristiansen hos Atlanterprodukter.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Atlanterprodukter AS


Atlanterprodukter AS har over 30 års erfaring innenfor taktekking, alt fra små altaner til store industribygg, dekker og kulverter, levering og montering av garasje- og industriporter, samt service på dem.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.