NORD-NORGE | Annonseinnhold

Fasadeplatene fra Alumeco reflekterer naturen i Lofoten på det nye signalbygget på Leknes

Når STIM skulle bygge nytt hovedkvarter ute i havgapet i Lofoten falt valget på nyskapende arkitektur og bright finish– fasadeplater fra Alumeco. De spesielle fasadeplatene som gir et solid ytre i et værutsatt miljø skaper også et vakkert samspill med naturen rundt.

Det spreller av liv i ørsmå fiskeegg. Når timingen er perfekt – temperatur, vann og miljø er i harmoni, oppstår den magiske prosessen: Det blir liv.

Hvert år klekkes titusener av småfisk ut ved hjelp av jobben som gjøres hos STIM i Lofoten. I den skjøre prosessen fra egg til voksen fisk er veien lang. STIM sine fagfolk jobber med å trygge denne prosessen, samt overvåking og undersøkelser av det marine miljøet langs hele kysten.

Det nye STIM-bygget på Leknes i Lofoten er mektig plassert omgitt av spektakulære og værharde omgivelser. På fasaden er det montert aluminium komposittpanel fra kvalitetsprodusenten Stacbond, levert av Alumeco. Overflaten er kledt med eloksert finish fra Coil Anodizers i Belgia.
Det nye STIM-bygget på Leknes i Lofoten er mektig plassert omgitt av spektakulære og værharde omgivelser. På fasaden er det montert aluminium komposittpanel fra kvalitetsprodusenten Stacbond, levert av Alumeco. Overflaten er kledt med eloksert finish fra Coil Anodizers i Belgia.

Etter 30 år i leide lokaler, bygger STIM sitt nye hovedkvarter og fabrikk på Leknes. Så tett på naturen bygges det, at deler av bygget regelrett står under vann. Alumeco Norge sørger for at bygget er rustet for elementene.

STIM Lofoten – Film av LOFOTENFILM.NO

Mange x-faktorer

I august 2021 ble grunnsteinen lagt ned av statsminister Erna Solberg. Dernest tok Øksnes Entreprenør, Indira, og en rekke underentreprenører over prosessen. Oppdraget med å finne rette løsning for å dekke den 3000 kvadratmeter store fasaden i fjæra i Lofoten gikk til Alumeco Norge. 

– Et oppdrag med flere x-faktorer som trigget mange følelser hos oss. Denne typen bygg er nokså unike i Norge, sier Preben Stunner Hetland, leder for bygg i Alumeco Norge.

Det er ikke så mange som besitter kunnskapen for å få dette til, sier Preben Stunner Hetland i Alumeco, leverandøren av fasadeplatene. Foto: Tobias Eskeland.

Fra råbygg til ferdig bygg som skal stå seg til ettertiden må man tenke på korrosjon, frostsprengning og en myriade av andre faktorer. For å få dette til krever det erfaring og kjennskap til miljøet.

– Det har vært en prosess å finne fram til en løsning. Det er mange hensyn å ta. Vi kunne landet på ei billigere løsning, men det vi har landet på står vi inne for og mener er riktig. Vi skal levere kvalitet og produktet er kvalitetssikret.

Preben Stunner Hetland

Speileffekt

200 kilometer utenfor Paris ligger Louvre Lens-museet som oppbevarer uvurderlige kunstskatter bak en bright finish-fasade. STIM-prosjektet er første prosjekt i Norge med samme løsning. 

Fasaden på STIM er levert med aluminium komposittpanel fra kvalitetsprodusenten Stacbond. Overflaten er kledt med eloksert finish fra Coil Anodizers i Belgia. 

Finishen fremkommer av en helt spesiell elokseringsprosess som gir aluminiumen en estetisk tiltalende speil-effekt. Men materialet er ikke bare vakkert.  Prosessen gir også bygget et særs vær- og korrosjonsbestandig resultat. 

De spesielle fasadeplatene skaper et solid ytre i et værutsatt miljø, og hvor overflaten på platene skaper et vakkert samspill med naturen rundt.

– Et veldig bra materialvalg og kvalitet til de røffe forhold som bygget utsettes for.

Preben Stunner Hetland
Preben Stunner Hetland hos Alumeco er stolt over prosjektet og svært fornøyd med resultatet.

Et nytt nivå

Som leverandør av fasaden til Vesterålens nye hotell, Scandic Sortland, har Alumeco erfaring med å bygge tett på elementene i det høye nord. Men dette prosjektet var next level når det gjaldt å komme tett på havet. 

Det er stor stas å få være en del av slike eksklusive prosjekter i nord, sier Stunner Hetland. 

Det er nyskapende arkitektur tegnet av LPO Arkitekter. Det bygges så tett på havet at deler av bygget regelrett står under vann, og det er mange hensyn å ta. Dette var et prosjekt Alumeco er svært stolt av å være en del av.

3000 kvadratmeter fasade skal monteres på det nye STIM-bygget i Lofoten. Foto: Tommy Andreassen

Det tas i bruk tre millimeter solid aluminium som monteres under sjøen og et stykke opp på “sjøbeina” til konstruksjonen. Selve innfestingen av fasadene, som også skal stå delvis under vann, er det selskapet Lie Blikk fra Stavanger som har ansvaret for.

– TIl innfesting av fasadene benytter Lie Blikk en variant hvor kassettene limes til bygningen. Det er en kunst det de driver med. Det er ikke så mange som besitter kunnskapen for å få dette til, sier Stunner Hetland.

Høy kvalitet

Lie Blikk har vært ute en vinternatt før, og er blant annet en av aktørene som bygger det nye sykehuset i Stavanger, som blir et av Norges største bygg. De har også gjort flere på sjøsiden tidligere, men aldri som dette.

Lie Blikk har sørget for jobben med montering av fasadeplatene levert av Alumeco. Et samarbeid som har gått knirkefritt.

– Utfordringen er spesiell, siden det er så stor belastning. Det er mange beregninger og en stor jobb som skal gjøres, men vi er vant til å jobbe med sånn type fasader, forteller Tore Kjetil Lie i Lie Blikk, og legger til:

– Det er gilde folk vi samarbeider der oppe. Elokserte plater er det beste du kan få. Alumeco leverer kvalitet som vi går god for, vi står bare for monteringen, sier Lie.

– Dette er et banebrytende prosjekt med tanke på nærhet til sjø og naturkrefter, og vi er fryktelig stolt av dette. Et slikt prosjekt blir jo en del av DNA-et vårt i ettertid. Vi håper flere kan bli inspirert, og ser fram til å vise hva vi har levert, avslutter Stunner Hetland hos Alumeco.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Alumeco Group


Alumeco er et internasjonalt, utviklingsorientert og familieeid grossistkonsern 
med hovedkontor i Odense, hvor de 3 selskapene Alumeco, Aluwind og Metalcenter group holder til.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.