MS Finnmarken endelig under tak

Peab Bjørn Bygg kan legge et unikt byggverk på merittlisten sin – ei 2600m2 stor “glassklokke” over den ilandsatte hurtigruten MS Finnmarken.

Hurtigruteskipet MS Finnmarken har tålt sin part med sjøsprøyt etter å ha gått i trafikk fra 1956 til 1993. 

Prosjektleder Erik Fredriksen hos Peab Bjørn Bygg forteller om en spennende reise med å bygge det nye vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Fotograf profilbilde: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Det har vært stas å ha vært med på å realisere dette prosjektet, sier prosjektleder Erik Fredriksen hos Peab Bjørn Bygg.

Nå er det over to tiår siden hurtigruteskipet ble satt på tørt land på kaikanten på Stokmarknes i Hadsel som en del av Hurtigrutemuseet. Meningen har hele tiden vært å bevare skipet for fremtiden, og fungere som en historiebærer for fremtidige generasjoner. Siden da har MS Finnmarken begynt å ruste og ta inn vann, og ildsjeler har kjempet for redninga i årevis.

Hurtigruteskipet Finnmarken har vært svært værutsatt der det har ligget helt nede i vannkanten på Stokmarknes. Foto: Hurtigrutemuseet.

Stort engasjement

På hurtigrutens fødested har det i lang tid eksistert et stort og imponerende engasjement for å få finansiert og realisert et beskyttende bygg over skipet. Etter mange års kamp lyktes det endelig med å få på plass nok midler til å starte opp prosjektet.

Stokmarknes og Børøya desember 2020. Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Prosjektet som består av tre hoveddeler innebærer restaurering og tilgjengeliggjøring av MS Finnmarken (ansvarlig Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum), utvikle alt av innhold i museet – utstillinger, serveringstilbud, butikk, spesialprodukter, «multimedieshow», ulike publikumsopplevelser, profil og drift (ansvarlig Museum Nord) og bygge selve vernebygget over båten (Vernebygg AS). 

Oppgaven med å gjennomføre det unike byggeprosjektet falt på erfarne Peab Bjørn Bygg. Peab Bjørn Bygg har siden oppstarten i 1922 vært i kontinuerlig utvikling, og er nå en av Nord-Norges ledende entreprenører.

– Annonse Multiconsult –

Hyller byggets utforming

Arkitekt for prosjektet, og det nye Vernebygget som skal beskytte MS Finnmarken har vært LINK Arkitektur.

MS Finnmarken var det første hurtigruteskipet hvor både bakre og frem del av åpningene i skutesiden lutet fremover. Vi har latt oss inspirere av dette designgrepet i utformingen av bygget og har valgt et konsept som underbygger dette både i volum og i plan, sier Gunnar Næss, arkitekt i LINK arkitektur og prosjekteringsleder.

Skisseprosjekt fra LINK Arkitektur for nytt hurtigrutemuseum og vernebygg for skipet MS Finnmarken. 

Museum Nord er også svært begeistret for byggets utforming. Bygget sammen med båten er så unikt at det allerede skaper oppmerksomhet utenfor landegrensene. Det vil gi god medvind i å gjøre hurtigrutas plass i Norges samferdselshistorie kjent for flere enn de som kjenner hurtigruta fra før.

Det har vært svært spennende, krevende og lærerikt å være en del av byggeprosessen som brukerrepresentant. Våre utfordringene ar primært ligget i å finne gode integreringsløsninger mellom bygg, båt og innhold sammen med de involverte på byggherresida.

Lina B. Vibe
Prosjektleder Nye Hurtigrutemuseet
Det nye vernebygget til hurtigruteskipet Finnmarken ligger flott til å reflekterer den vakre naturen rundt.

Luftakrobatikk

Tross Peab Bjørn Bygg sin lange erfaring og mange prosjekter, så har jobben med det nye vernebygget over MS Finnmarken vært et helt spesielt og unikt prosjekt.

Ei formidabel, artig og krevende utfordring

prosjektleder Erik Fredriksen

Innen utgangen av 2020 ferdigstilles et arkitektonisk kunststykke på grensa til luftakrobatikk. Så og si hele byggeprosessen har foregått metervis over bakken. Attpåtil har det hele skjedd balanserende på kanten av ei kai der det er 20 meter rett ned i dypet.

Se dronevideo fra Hurtigrutemuseet under!

Video av det nye vernebygget og Hurtigrutemuseet.

Men nå er det spenstige prosjektet endelig blitt en realitet. Et signalbygg i glass er på plass for å beskytte MS Finnmark mot heftig vær og bevare den i kommende generasjoner. Et monument over nordnorsk kystkultur, og en hyllest til et ubøyelig pågangsmot.

Et signalbygg i glass krever høy grad av kompetanse. Netglass Totalfasade har stått for leveransen av den gigantiske glassfasaden til det nye Vernebygget. På bildet: Ralph Simonsen hos Netglass Totalfasade AS.

Slik ble vernebygget reist

Første utfordring på lista for entreprenøren var å sørge for godt fotfeste. Ved vannkanten der Finnmarken har stått plassert siden 1999 er det som nevnt brådypt. Et enormt volum med masser måtte til for å utvide området for å gi det nødvendige armslaget.

Glass og vann i flott samspill.

Med vegger av glass, krevende materialer, små marginer og store høyder fikk konsernet seg en formidabel utfordring. I tillegg måtte det bunnsolide løsninger til for å sikre “glasshuset” mot vær og vind. Men Peab Bjørn Bygg har vært ute ei vinternatt før.

De vet å reise bygg som tåler klimaet vårt. Overbygget er nemlig beregnet for å kunne bevege seg hele åtte centimeter (!) ved full storm og orkan.

– Bygget er beregnet for å bevege seg med en type “trekkspillsystem” over den eksisterende bygningsmassen. Å få overgangene tette er det virkelige kunststykket, men nå skal dette bygget tåle en trøkk, sier Fredriksen.

Uredd og løsningsorientert

– Det har vært nok av utfordringer, men det er fantastisk å kunne si at man har stått i spissen for å reise dette signalbygget. Jeg tror alle involverte synes det er stas å kunne stå på Børøya (naboøya, journ.anm.) og se over til Stokmarknes og vite at de har vært med på å dette, sier prosjektlederen.

LiftMe AS med utleie av lifter og stillaser har vært en av mange lokale aktører som har deltatt i prosjektet.

En rekke lokale aktører har vært med på å dra i land prosjektet med vernebygget. Prosjektleder Fredriksen mener ei uredd og positiv holdning hos de involverte har vært med på å gjøre det umulige mulig.

Nordkran AS har vært en viktig aktør i byggingen av det nye vernebygget, ettersom det meste av byggeprossesen har foregått i høyden. Foto: Nordkran AS

EL-Team fra Sortland, Mur- og Malerteknikk, Hadsel Maskin, Jobzone Sortland, Nordkran og Lift Me er blant en lang rekke lokale underleverandører i det krevende prosjektet.

El-Team Sortland takker både PEAB Bjørn bygg og byggherre for oppdraget, og gratulerer byggherre med et spennende og flott bygg.

Det har vært et spennende prosjekt hvor alle entreprenører har stått sterkt sammen for å takle de utfordringer som har oppstått.

Eivind Hanssen
Prosjektingeniør hos El-Team Sortland
Jobzone Hålogaland har vært en viktig bidragsyter med ekstra personell i samarbeid med Peab Bjørn Bygg.

Det har vært utrolig artig å oppleve stå-på-kraften i lokalmiljøet. Alle har vært løsningsorienterte, fra stort til smått, med en “det der får vi tell” holdning. I tillegg har det vært stilt opp helg- og kveldstid for å komme i mål. Det fortjener virkelig skryt, sier prosjektleder Erik Fredriksen hos Peab Bjørn Bygg.

En av partnerne i prosessen er Mur- og malerteknikk (MMT) fra nabokommunen Sortland. De forteller om et utfordrende bygg å jobbe på.

Fordi.. vel, der man normalt sett ville hatt stillaser og lifter, ligger et full-size hurtigruteskip.

Kjell Johansen, Prosjektleder MMT

MMT har hatt et meget godt samarbeid med PEAB Bjørn bygg i prosessen. De har gjort en formidabel jobb med å bygge et slikt bygg, som så vidt jeg vet er det eneste i sitt slag. Det er et imponerende bygg, som etter over 20 år endelig kommer i havn, på den måten ildsjelene bak prosjektet så for seg, sier prosjektleder hos MMT Kjell Johansen.

Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

CreoNordic har levert innvendige glassvegger til det nye Vernebygget på Stokmarknes.

Og med det er et av regionens mest berømte landemerker – eller verdens største “skip på flaske”, om du vil – sikret for fremtiden. Leverandøroversikt.

Vi gratulerer med Vernebygget til MS Finnmarken, og takker for oppdraget.


Prosjektnavn: Vernebygget (Hurtigrutemuseet)Ferdig: Høst/vinter 2020
Totalentreprenør: Peab Bjørn Bygg
Tiltakshaver: Vernebygg AS

Peab Bjørn Bygg har vært totalentreprenør ved byggingen av Vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Peab Bjørn Bygg er en av de ledende entreprenørene i Nord-Norge, og er organisert med hovedkontor i Tromsø, og avdelingskontorer i Alta, Kirkenes, Bardufoss, Finnsnes, Harstad og Narvik.
Prosjektleder Erik Fredriksen
Hovedkontor: Tromsø
Nettside: bjorn.no

Multiconsult har hatt ansvar for prosjektering av geoteknikk, elektro, rør og ventilasjon, byggeteknikk, brann og akustikk.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Multiconsult er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgiving. Ved hjelp av rundt 3000 dyktige medarbeidere tilbyr selskapet multifaglig rådgiving, design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll – både nasjonalt og internasjonalt. Multiconsult har over 30 kontorer i Norge, fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør.
Prosjektleder: Lars—Thomas Nordkild
Hovedkontor: Oslo
Nettside: mulitconsult.no

Lift Me AS har levert lifter, stillaser, samt utleie av maskiner og utstyr ved byggingen av Vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Lift Me AS har et bredt sortiment av lifter, stillas, byggestrøm, avfuktere, mannskapsbrakker og varmevifter til de fleste behov. Vi er lokalisert på Stokmarknes i Hadsel, og leverer lift til hele Vesterålen og Lofoten.
> Les artikkel om Lift Me her!
Daglig leder: Mats Kjørstad
Kontor: Stokmarknes
Nettside: liftme.no

Vesterålsbetong har levert, transportert og pumpet betongen til grunnarbeidet på Vernebygget til MS Finnmarken.

Vesterålsbetong leverer ferdigbetong til markedet i hele Vesterålen og deler av Sør-Troms og Lofoten. Vi har et topp moderne anlegg bestående av en Skako AM 3000 blander med en kapasitet på ca 60 m3 i timen.
Daglig leder: Kristian Tingvoll
Kontor: Sortland
Nettside: vesteralsbetong.no

GK har levert ventilasjonsanlegget til det nye Vernebygget for MS Finnmarken og Hurtigrutemuseet.

GK er Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner og leverer smarte løsninger innen ventilasjon, kulde, byggautomasjon, elektro, rør og sikkerhet.
Prosjektleder Karoline Bratteng
Avd.kontor: Sortland og Tromsø
Nettside: gk.no

Hadsel Maskin AS har levert komplett grunnarbeid fra A til Å ved byggingen av Vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Torleif Johansen hos Hadsel Maskin.

> Les artikkel om Hadsel Maskin her!

Hadsel Maskin AS etablert 1992 og har mange bein å stå på:
• Utfører alle typer grunnarbeid
• Brattåsen masseuttak med CE-merkede masser
•Kranbiler med 86 tonns kraner og tilhengere
•Rørvakta, Slamsugebil m/høytrykk og kamerabil for rørinspeksjon.
•Maskinpark med alle typer og størrelser.
•Er datterselskap i A/S Bulldozer Maskinlag .
Ansatte: 30
Kontor: Stokmarknes (Hadsel Maskin)
Nettside: hadselmaskin.no

Netglass AS har levert alt av glassfasader både innvendig og utvendig til det nye Vernebygget for MS Finnmarken.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Samtlige fasader på vernebygget er av Schûcosystem. Totalt på bygget er det 3200kvm glass eller 196 tonn med glass. Netglass Totalfasade AS er en fasadeentreprenør i Nord Norge som innehar lang erfaring i glass og fasadebransjen.
Daglig leder Ståle Nicolaisen
Kontor: Tromsø
Nettside: netglass.org

El-Team AS har stått for elektriske installasjoner inkludert sterk- og svakstrømsanlegg ved det nye Vernebygget for MS Finnmarken.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
El-Team AS hovedoppgaver er å bistå våre kunder med tilpassende løsninger levert med kvalitet til rett tid og med riktig pris. Vi tilbyr alt av elektrikertjenester og setter deg som kunde i fokus. Vi er sertifisert innen ISO 9001 (Kvalitet) og ISO 14001 (Miljø).
> Les artikkel om El-Team AS her.
Daglig leder Mads Røkenes
Kontor: Sortland og Leknes
Nettside: elteam.no

Nordkran AS har bistått til monteringen av stål, tak, glass, paroc elementer med mer ved byggingen av Vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Nordkran AS utfører totalløsninger for alle typer transport og løft 
og påtar oss komplette oppdrag fra planlegging til utføring av oppdraget. Vi gratulerer Peab Bjørn Bygg og Stokmarknes med nytt flott bygg.
Daglig leder: Roar Christensen
Kontor: Sortland og Narvik
Nettside: kraninord.no

Mur og Malerteknikk AS har bistått med overflatebehandling, samt flyting og etterstøping av gulv og gulvbelegg ved det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

I 2003 gikk to malermestre og tre murere sammen og etablerte Mur & Malerteknikk (MMT) på Sortland.  Markedet responderte raskt og etter kort tid var MMT å finne på flere store byggeprosjekter i Vesterålen. 
> Les artikkel om MMT her!
Daglig leder: Inge Johansen
Kontor: Sortland
Nettside: mmt.as

Maling og sparkel til Vernebygget er levert av Jotun. Mur og Malerteknikk har utført jobben i samarbeid med Jotun.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Jotun har malt mange av verdens mest berømte bygg, og det er ikke tilfeldig. Vi bruker store ressurser på forskning og innovasjon, slik at malingen vår tåler alle slags forhold – inne og ute.
Distriktsansv.: Kent A. Monsvoll 
Hovedkontor: Sandefjord
Nettside: jotun.com/no

Neumann Harstad og Tromsø har levert byggevarer til byggingen av det nye Vernebygget til MS Finnmarken.

Gjennom vår kunnskap og gode relasjoner skal Neumann sørge for trygghet og forutsigbarhet i forhold til våre leveranser. Vi skal være best på logistikk, og sørge for god flyt på byggeplassen.
Salg: Terje Kvilstad /Tor Inge Kristiansen
Kontor: Harstad og Tromsø
Nettside: neumann.no

Imtas Prosjekt AS har prosjektert, produsert, levert og montert stål for hele Vernebygget på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
IMTAS har opparbeidet seg bred erfaring med montasje av betong- og stålbygg. Alt fra mindre ombygginger og tilbygg til i oppføring av nye bygg i prefabrikkerte betongelementer eller stål og sandwich med selvbærende tak.
Markedssjef Bygg og Havbruk: Erik Arnesen
Kontor: Harstad og Mo i Rana
Nettside: imtas.no

Protan Entreprenør AS i Bodø har stått for tekking av tak og vegger og Protan AS har levert membranene på det nye Vernebygget til MS Finnmarken og Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Protan Entreprenør er Nordens største takentreprenør. I Nord-Norge har selskapet avdelinger i Bodø, Narvik og Tromsø. Morselskapet Protan AS har 900 ansatte i 11 land og produserer miljøvennlige takmembraner som er gjenvinnbare og som bidrar til utslippsfri byggeplass.
Regionsjef Nord i Protan Entreprenør AS: Tore Magnus Johansen
Kontor: Bodø, Narvik og Tromsø
Nettside: protanentreprenor.no

CreoNordic har levert innvendige glassvegger til det nye Vernebygget på Stokmarknes.

Illustrasjonsbilde – CreoNordic
CreoNordic leverer glassvegger, systemvegger, kontorskillevegger, himlinger, glassrekkverk og andre løsninger for ditt kontorlandskap!
Daglig leder Åge Almås
Hovedkontor: Tønsberg
Nettside: creonordic.no

Harstadhamn Blikkenslagerverksted AS har stått for tekking av gesims, utvendig ventilasjonskasse og store leveranser med beslag til Vernebygget på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Harstadhamn Blikkenslagerverksted AS leverer alt av blikkenslager- og taktekkingsarbeid. Vi leverer blant annet komplette takløsninger med beslag fra vårt verksted i Harstad.
Daglig leder: Ståle Nordlund
Kontor: Harstad
Nettside: Facebook

Trollfjord Nett har levert el-forsyning, strøm og fiberaksess til skip og bygninger ved Hurtigrutemuseet.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Trollfjord-konsernet består av -Nett AS, -Kraft AS og -Bredbånd AS. Konsernet er Fjordkraft og Telia partner med leveranser i Hadsel kommune, Nordland og Troms.
Prosjektleder: Ole Koren og Lars Martin Husby
Hovedkontor: Stokmarknes
Nettside: trollfjord.no

Harstad Låsservice har levert og installert lås og beslag, låssystem, dørautomatikk og produkter for brann og rømningsdører til Vernebygget på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Harstad Låsservice leverer kjente merkevarer, dyktige fagfolk og høy servicegrad. Det er viktig, og for de fleste avgjørende. Vi tilbyr kun varer av beste kvalitet, og tjenester som vi er stolte av. Se komplett oversikt over våre tjenester her!
Daglig leder: Tomas Gerhardsen
Kontor: Harstad
Nettside: harstadlas.no

Rimo reklame AS har stått for taktil og universell merking på det nye Vernebygget til MS Finnmarken på Stokmarknes.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
RIMO REKLAME er totalleverandør innen skilt og dekor. Nå også medlem av Gosh! -vi leverer alt av profilartikler. Som medlem av den landsdekkende kjeden Skiltgruppen er vi også behjelpelig over hele Norge.
Daglig leder: Rakel Helen Larsen
Kontor: Narvik
Nettside: rimo.no

Jobzone Hålogaland har bistått med tømrerarbeidere, betongarbeidere, og elektrikere ved byggingen av Vernebygget til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Jobzone Hålogaland
Jobzone leverer bemanning til Peab Bjørn Bygg og takker for prosjektet. Vi gratulerer Hadsel kommune med nytt flott bygg. Hos Jobzone Hålogaland finner du et entusiastisk team av rådgivere som hjelper deg å finne riktig person til riktig jobb i hele regionen. 
Daglig leder: Odd Ivar Hjellbakk
Kontor: Sortland
Nettside: jobzone.no

Rødbrygga AS har bidratt med servering av mat, samt huset en del av arbeiderne under byggingen av det nye Vernebygget.

Rødbrygga AS – nabo til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Rødbrygga AS er nærmeste nabo til Vernebygget til MS Finnmarken og det nye Hurtigrutemuseet. Rødbrygga tilbyr god mat og overnatting. Diner – Pub – Sportsbar
Daglig leder: Anna Sundquist Jensen
Sted: Stokmarknes
Nettside: rødbrygga.no

Power Farming AS har levert veggfester og fjernet bjelker i kantinen ved byggingen av det nye Vernebygget til MS Finnmarken.

.
Power Farming AS er et mekanisk verksted på Sortland. Vi utfører alle typer reparasjoner i hovedsak for landbruk og anleggsmaskiner. Bedriften ble startet i 1984 og vi har drevet ovenfor denne bransjen i over 30 år.
Daglig leder: Stian Grønbeck
Sted: Sortland
Nettside: powerfarming.no

VVT har vært underentreprenør på rørleggerarbeid i høyden på museumet. I tillegg starter VVT opp med et større sanitærprosjekt innvendig på MS Finnmarken i januar.

.
Vann og VarmeTeknikk AS (VVT) er medlem av rørleggerkjeden Rørkjøp – det beste valget! Din lokale rørlegger i Vesterålen. Alt innenfor rørlegging, ny-bygg, rehabilitering, sertifisert rør-sveising (stål/rustfritt) og rådgivning.
Daglig leder: Petter Antonsen
Kontor: Sortland
Nettside: vvt.rorkjop.no

AKG Rengjøring AS har stått for rengjøringsarbeidet på det nye Vernebygget til MS Finnmarken.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
AKG Rengjøring AS tar alt av renholdsoppdrag i Vesterålen, men har også tatt oppdrag i Evenes og Lødingen. Vi gratulerer Peab Bjørn Bygg og Hadsel kommune med et nytt flott bygg
Daglig leder: Pankaj Bhart
Kontor: Stokmarknes
Nettside: akg.as

Bygginnredning Finnmark AS har levert gips kledning fra bunn til tak i 2-3 lag etterfulgt av lydabsorbenter i alle vegger. I tillegg har vi levert systemhimlinger.

Vernebygget, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.
Bygginnredning Finnmark AS er en nordnorsk leverandør av innredninger til nybygg og renoveringsprosjekt. Vi samarbeider tett med store og små entreprenører i nord.
Daglig leder: Klaus Witte
Kontor: Alta
Nettside: Bygginnredning FB


Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.