Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært så mye aktivitet for vår bransje her i området som det er nå, sier anleggsleder i Hadsel Maskin, Torleif Johansen. Forberedelsene til nytt hurtigrutemuseum er noe av det artigste han har jobbet med de siste månedene.
I 2001 startet Torleif Johansen sin karriere i entreprenørbransjen. Da var han bare 22 år gammel. 18 år senere er han ikke bare en veteran på jobben. Han har fått med seg deler av familien sin dit. Sønnen Trond Remen Johansen (19) er lærling der, og til sommeren er Tronds lillebror Roar (17) på plass i sommerjobb. Sistnevnte har dessuten hatt utplassering på Hadsel Maskin hver fredag det siste skoleåret.
Da han begynte, var han i tospann med daglig leder Espen Jenssen. Espen var også 22 år gammel da han begynte som maskinentreprenør. Siden da har han fått 33 år bak seg i bransjen, og vet med andre ord hva som foregår på den lokale entreprenørfronten. Espen og Torleif vet ofte hva som planlegges, og gjerne også hvem som står bak planene. Det er logisk, siden de jo lever av byggingen.
Løpende ledelse
På fritiden er Torleif Johansen ofte å se i marka, enten på turorientering, på ski, joggende, eller på sykkel. Frisk luft og god form gir overskudd til arbeidshverdagen. Kollega Espen er ingen idrettsmann, men han løper mye – på jobb. Han er kodet med veldig godt humør og et høyt aktivitetsnivå.
– Jeg klarer ikke å være i ro. På en av byggeplassene var det rigget opp et kamera som skulle følge prosessen. Det var en av folkene på byggeplassene som fartet spesielt mye frem og tilbake, og det var nok meg. Jeg kan ikke noe for det, smiler han.
Bedriftskultur
I veldig mange bransjer er det på 2000-tallet skjedd strukturendringer på eiersidene. Så også blant maskinentreprenørene. Lofotfirmaet Alf Brekken har kjøpt det hadsellokale TT Maskin. I 2012 overtok Sortlandfirmaet Bulldozer Maskinlag aksjene i Hadsel Maskin.
Hvordan har det påvirket hvordan man jobber lokalt i firmaet til Espen Jenssen?
– Det har vært utelukkende positivt. De nye eierne kom inn med en enda større grad av profesjonalitet. De hadde med seg inn veldig gode systemer, som har gitt oss mye bedre kontroll og oversikt. Dessuten hadde de med seg veldig god bedriftskultur, som omfatter både ledelsen og fotfolket, poengterer Jenssen.
Trives blant fotfolket
I Hadsel Maskin er ledelsen kjent for å være veldig «hands on». Der stiller man gjerne opp i arbeidstøy, og er ikke redd for å gripe til verken maskiner og verktøy. Både Torleif Johansen og Espen Jenssen har inngående kjennskap til det meste av det entreprenørfirmaet driver med, fra planering av plenen av plenen til naboen, og til grunnarbeider av skoler, helsehus, byggefelt – og til et av de ferskeste prosjektene, forberedelsene av Hurtigrutemuseet i Vesterålen.
– Det er nok en del folk som tror vi nå er blitt for store for de små jobbene. Vi er imidlertid avhengige av alle typer oppdrag, fra de helt små, til de helt store, understreker Torleif Johansen. Han har tatt oss med til tomta hvor det nå skal reise seg et overbygg over landsatte «Finnmarken».
– Et utrolig prosjekt fra da det ble startet, og helt til nå, sier han.
Trekker frem ungdommene
Johansen trekker frem kollegene når han skal forklare hvorfor Hadsel Maskin har så mange oppdrag som firmaet har.
– Jeg tror det kan ha å gjøre med at folk vet de får kvalitet. Jobben som skal gjøres blir gjort, og det skjer etter oppskrift og avtale. Vi har folk her som har jobbet en mannsalder, som eksempel Victor Asbjørnsen (75), som kan «alt». Ungdommene som kommer inn i bedriften pådrar seg erfaringene og lærdommen fra veteranene, og styres inn i en kultur som bærer frukter.
– Her hos oss gjør alle en like viktig jobb. Vi er veldig avhengige av at alle trekker i lag. Det er også en kultur vi fikk forsterket etter oppkjøpet fra Bulldozer. Når vi skal inn å gjøre et prosjekt er alle med på oppstartsmøte, ikke bare lederne. Det gir en fellesskapskultur på den ene siden, og på den andre siden fører det til at folk tar ansvar.
Det skjer stadig at folk kommer med forslag og innspill som jeg ikke tenker på. Det høyner kvaliteten, understreker Johansen.
Krise for «uroræva»
Vi har hørt snakk om en bedriftstur som ble arrangert for firmaet, sammen med Bulldozer Maskinlag. Her var fokuset på lederne. Et av de viktige elementene for turen var å lære og oppmuntre bedriftslederne til å skille mellom jobb og fritid. De fleste har familier som også skal ha sin del av oppmerksomheten. Bedriftsleder Espen humrer når vi tar opp dette, og understreker at dette var et viktig initiativ fra de nye eierne av firmaet. Men det var ikke så lett likevel, når han ikke eier ro i kroppen.
– Jeg ble helt fortvilet underveis. Vi skulle skrive opp punktvis hva vi kunne gjøre mindre av. «Ka fan, æ kan ikkje slutte med alt det her. Skal dokker ta fra meg alt av oppgava? Ka skal æ gjør da, æ har jo ikkje venna, og ikkje nåkka liv uten det her», smiler han spøkefullt.
Også Jenssen har sønner i firmaet. Richard (31) har allerede mange års erfaring derfra. Yngstesønn August (15) skal ha sommerjobb der, og har også tidligere hatt småjobber i Hadsel Maskin.
Det skjer i Hadsel
– Noe av det jeg synes er gøy er at vi har nesten alle våre oppdrag her i Hadsel. Jeg vet ikke helt hva som gjør at det er så ekstremt mye aktivitet her nå, men jeg kan jo trekke frem administrasjonen i kommunen som fremoverlent. Vi får tilbakemeldinger fra kolleger fra andre steder i landet om at veldig mye i Hadsel er rettet inn mot positiv utvikling for både bedrifter og befolkning her. Her fortjener kommunen ros, sier Espen Jenssen.
Anleggsleder Torleif Johansen legger til: – Jeg kan ikke huske at det har vært så mye aktivitet på byggefronten i Hadsel siden jeg begynte å jobbe. Det er kanskje ikke så lett å peke på hvorfor det er slik nå, men uansett er det veldig gøy.
Selv liker jeg best å være ute på jobb blant de andre, men det blir noen timer kontorarbeid også. Det er litt forskjell i å anlegge plen for lokalsykehuset sammenliknet med å gjøre det samme for en nabo. I dag har jeg sørget for å fikse en tett drenering. Hva jeg skal gjøre i morgen? Det aner jeg virkelig ikke. Det kan nesten bli hva som helst innenfor vårt felt. Og det liker jeg veldig godt, avslutter Torleif Johansen.
–
FAKTA OM HADSEL MASKIN
Etablert i 1993
Antall ansatte: 24 stykker
Lokalisert: Stokmarknes, Hadsel
Daglig leder: Espen Jenssen
2017 – Sum driftsinntekter: 35,9 mill – Driftsresultat: 2,075 mill – Eiendeler: 10,5 mill
2016 – Sum driftsinntekter: 28,1 mill – Driftsresultat: 1,38 mill – Eiendeler: 8,35 mill
2015 – Sum driftsinntekter: 25,8 mill – Driftsresultat: – 445000 kroner – Eiendeler: 5,73 mill