Da han sluttet å dukke opp i tide og og dro før arbeidsdagen var over, skjønte de at noe var galt.
Til vanlig er det et yrende liv med ungdommer som skal bli fremtidens mediefolk og helsearbeidere. Akkurat nå er V.D. Hals gate 10 på Stokmarknes et anleggsområde, med x antall mann i sving. Mur & Malerteknikk AS (MMT) er en del av dette store maskineriet som skal bygge ny videregående skole.
Deres brikke i puslespillet er å sparkle og male alle gipsoverflater, brannbehandling av treverk, gulvbelegg og flislegging i bygget som skal tåle kull etter kull med elever. (På denne siden kan du følge utbygginga av Hadsel vgs: http://www.nyskole.no/)
En del av teamet
Lars Magne Johnsen er en del av dette teamet. Han vet ikke helt hvorfor, men sparkling har liksom blitt hans greie. Da han kom inn i bedriften via arbeids- og inkluderingsbedriften Vesterålsprodukter AS, kicket han umiddelbart på det, og sånn som det er med ting man kicker på: Til slutt ble det hans spesialitet.
Men det er en krevende, fysisk jobb, med lange økter hvor du bokstavelig talt er høyt og lavt. Å være arbeidstaker betyr at du skal tå tidlig opp, prestere og levere. Du skal gjøre en jobb som blir stående i mange, mange år. Ikke minst er kollegene dine avhengige av at du gjør ditt ledd av jobben for at hele prosjektet skal komme i mål.
Et opplegg som fungerer
Det var ei stund det å komme seg opp om morgenen var en oppgave som virket uoverkommelig. Energien rant ut og tok slutt lenge før arbeidsdagen var over.
Han skjønte at jobben kunne henge i en tynn tråd om han ikke tok mot til seg og forklarte til sjefen hva som var galt. Muligheten bød seg raskt da han ble kalt inn på teppet til sjefen:
Han er glad for at han tok mot til seg og sa ordene høyt: ”Jeg har en spiseforstyrrele. Det startet som bulimi, så utviklet det seg til anoreksi.” Når ordene først var sagt, ble han lettet.
Inge Johansen er daglig leder for MMT, og han er glad for at Lars Magne fortalte ham om de utfordringene som kan prege ham sterkt i perioder.
Anoreksi er alvorlig og det kan i verste fall stå om liv. Det minste vi kan gjøre er å tilrettelegge for at han kan gjøre så mye han orker, for han er en veldig dyktig arbeidstaker, sier MMT-sjefen, som sammen med Nav har funnet et opplegg som fungerer godt for alle parter.
Lars Magne gjør så mye han orker, og vi er glade for å ha ham i teamet vårt, sier bedriftslederen.
Det er viktig å huske at vi er bare mennesker, alle sammen. Det er viktig å stå på, men å ta vare på seg selv og omgivelene er alfa og omega. Og der har lederne også et ansvar, sier Inge.
Ønsker å fortelle
Dette er en historie som har skapt litt ringer i vannet og har gjort noe med miljøet i MMT
Vi ønsker å fortelle denne historien, fordi vi ønsker å oppfordre til denne typen åpenhet i arbeidslivet. Som bedriftsleder vet man aldri hva folk har opplevd og gjennomgår hvis man ikke får i gang dialogen. Ta den samtalen med sjefen, og finn løsninger sammen. Det er den typen arbeidsliv vi trenger for å skape inkludering og godt miljø, sier Inge.
At han fortsatt er velkommen på jobb og får oppbacking der, betyr mye for Lars Magne. Nå får han profesjonell hjelp til å handtere sykdommen, og han har satt seg noen mål.
Et delmål er å holde vekta over en viss grense. Havner den under grensen som er satt, kan det fort bli kritisk, sier han.
Seriøst
Han trives i teamet som består av 15 medarbeidere. Det er en bransje med tøff konkurranse og strenge krav,og MMT er på alle måter ”erfarne fjellfolk”. Oppgraderinger, videreutdanning, kursing og kompetansebygging henger høyt i dette kompaniet.
Vi har en veldig klar policy, og har sagt hele tiden, hvis vi ikke kan drive seriøst og etter regelverket, så kan vi heller la være.
Men også det å rekruttere henger høyt, forteller brødrene Inge Johansen og Kjell Johansen. De opererer om en lederduo. Kjell har fagutdanning fra betongfaget før han gikk over til malerfaget hvor han etter hvert tok mesterutdanning. Inge ble ansatt i 2007, og har siden 2010 vært daglig leder i selskapet som startet opp i 2003.
Kvaliteten på arbeidet og selve faget er uforanderlig og solid. Det er ingen selvfølge i dag, så jeg føler meg priviligert som har så mange dyktige fagfolk sammen med meg, sier Inge.
Bedriften er medlem i NESO og benytter seg av organisasjonens brede utdanningsprogram. Kjell tok prosjektlederskolen i 2015, og i fjor ble to av malerne videreutdannet på BAS-skolen. I januar i år startet Inge på NESOs topplederskole, som er et bransjetilpasset lederutviklingsprogram over halvannet år.
Skal man henge med, må man utvikle seg hele tiden, ellers raser verden forbi deg, slår MMT-lederen fast.