NYBYGG I NORD | Annonseinnhold

Et Nordens Paris i arkitektonisk utvikling

“Skal det beboende høje Norden ogsaa have et Paris, kan det kun være Tromsø”. Det skrev den tyske turisten, G. Hartung i 1840 i en «reiseskildring» i 1840.

Blant den gamle trehusbebyggelsen i Tromsø vokser det nå frem en spennende variasjon mellom de eldre trehusene og nye moderne høyreiste bygg.

Et av de siste tilskuddene til en voksende by med til tider stor boligmangel, er det 13 etasjer høye Solseilet. Solseilet som rommer totalt 74 leiligheter har blant annet storslått utsikt mot de kjente landemerkene Tromsdaltinden og Ishavskatedralen.

Det nye Solseilet i Tromsø i møte med den gamle trehusbebyggelsen.

Trivsel siden steinalderen

Det er gjort funn som viser at det har bodd folk i Tromsø i 11.000 år og her finnes graver fra vikingtiden av norrøn opprinnelse. Men ikke før i 1820 begynte byen å reise seg til det sydende midtpunktet i nord som vi kjenner i dag.

Fiskehandelen gjorde at Tromsø skjøt fart. Fra Strandtorget sør i byen til dagens bruhode lenger nord, vokste det frem en trehusbebyggelse som i dag utgjør mye av sjela til byen.

Etter dette har Tromsø fortsatt å vokse, men samtidig hatt et fokus på å beholde byens historie med den gamle trehusbebyggelsen. I de senere årene i et økt samspill med mer moderne næringsbygg og leilighetskompleks.

Byggingen av Solseilet

I Nordbyen, blant den gamle trehusbebyggelsen er Solseilet et nytt spennende tilskudd. Det langstrakte og elegante bygget er det høyeste boligbygget som er reist i Tromsø. Bygget som består av 74 leiligheter vil både spille en viktig rolle i et presset boligmarked, men også som en del av historien rundt videreutviklingen av Tromsø som en av Nord-Norges største byer.

På slutten av 1700-tallet bodde det ca. 80 mennesker i Tromsø.

Solseilet rommer faktisk flere innbyggere enn hva som bodde i hele byen til sammen på slutten av 1700-tallet. På dette tidspunktet bodde det ca. 80 mennesker i Tromsø. I 1830 hadde Tromsø derimot skutt fart til 1200 innbyggere.

Utfordrende grunn

Solseilet er utformet av Arkitekt Hamperokken, og hovedentreprenør for prosjektet som er eid av Thongård AS, har vært Consto Nord. Hele prosjektet har hatt en kostnadsramme på 225 millioner eks mva og innebærer blant annet en størrelse på ca 10.000 kvadratmeter.

Prosjektleder Rune Sjøstrand hos Consto Nord kan fortelle om et godt gjennomført prosjekt, men med noen utfordringer underveis.

 Tomten var nok mer utfordrende enn først antatt. Grunnen var meget bløt og besto av en god del leire, men vi kom likevel i mål på en god måte.

Rune Sjøstrand, Consto Nord

Det er klart, å reise et signalbygg midt i Tromsø krever at man holder tunga rett i munnen. Med liten rigg- og lagerplass tilgjengelig og begrenset armslag for maskiner og mannskap, har prosessen krevd god planlegging, forteller Rune Sjøstrand.

Tross enkelte utfordringer kan Rune Sjøstrand og Consto si seg veldig godt fornøyd med gjennomføringen av prosjektet. Ikke minst har samarbeidet med dyktige underleverandører og Thongård som byggherre fungert på en meget god måte.

– Vi er godt fornøyde med samarbeidet med byggherren og underleverandører, og ikke minst at prosjektet ble ferdig etter planen til avtalt tid. I tillegg har vi hatt gode HMS-tall, lite skader, og ingen alvorlige hendelser.

Rune Sjøstrand, Consto Nord

I hjertet av Tromsø

Nordbyen hvor Solseilet nå er en del av, var fra gammelt av en ærverdig del av sentrum. Hele området har i den senere tid fått en opprusting. 

I tillegg til Solseilet og tilsvarende boligprosjekter i nærheten, har området også fått flere serveringssteder som er med på å igjen skape liv og røre i Nordbyen.

Se visualiseringsvideo fra Solseilet og ThonEiendom.

Visualiseringsvideo fra Solseilet og ThonEiendom.

Se bildespesial nederst i artikkelen.

Leverandøroversikt.

Vi gratulerer med Solseilet, og takker for oppdraget.


Solseilet boligkompleksFerdig: 2020
Totalentreprenør: Consto NordStørrelse: 10.000 m2
Byggherre: Thongård ASKostnad: 255 mnok

Thongård AS er byggherre og utbygger av Solseilet i Tromsø. Les mer her https://thoneiendom.no/bolig-til-salgs/tromso-solseilet/

Solseilet Tromsø
Olav Thon Gruppen eies av Olav Thon Stiftelsen. Konsernet er i hovedsak engasjert innen eiendoms- og hotellvirksomhet.
Antall ansatte: 3300
Kontor: Oslo
Nettside: olavthon.no

Alle leiligheter i Solseilet er solgt og markedsført av EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

Solseilet Tromsø
EiendomsMegler 1 Nord-Norge
er Nord-Norges største eiendomsmegler. Ingen kjenner boligmarkedet i Nord-Norge bedre.
Antall ansatte: 90+
Kontor: 17 byer i nord
Nettside: eiendomsmegler1.no

Hörmann har levert og montert komplett port med perfekt passform til Solseilet. Solseilet i Tromsø fått levert en port med torsjonsfjær på 200 000 sykluser.

Hörmann er den eneste industriportprodusenten hvor alle port- og portåpnerkomponenter blir utviklet og produsert av Hörmann selv.
Antall ansatte:
Avd. kontor: Tromsø
Nettside: hoermann.no

BLIKKENSLAGER TOM DREYER AS har levert og montert store deler av utvendig blikkenslagerarbeid ved Solseilet i Tromsø.

BLIKKENSLAGER TOM DREYER AS ble etablert i 2008, og er en Mesterbedrift med sentral godkjenning. Vi utfører produksjon i eget verksted. Vi leverer og monterer tradisjonelt blikkenslagerarbeid samt ventilasjon for bolig og næring.
Antall ansatte: 10
Kontor: Tromsø
Nettside: blikkenslagerdreyer.no

ElementNor har levert etasjeskiller i alle plan med hulldekker, samt utstøpte hulldekker. I tillegg til bjelker og forspente svalgangselementer.

Solseilet Tromsø
Fra oppstarten i 2007 har vi deltatt som leverandør på mer enn 300 ferdige prosjekter med en verdi på over 1 milliard NOK
Antall ansatte:
Kontor: Tromsø og Storsteinnes
Nettside: elementnor.no

2tal Utemiljø har levert og montert granitt kantstein og granitt brostein, beplantning, samt bygging av uteområdet rundt solseilet og Saras Hage.

Saras Hage. Illus. ThonEiendom

2tal Utemiljø har bred erfaring innen grunnarbeider, vann- og avløp, drenering, belegningsstein, murer, bearbeiding av hager / parker/ lekeplasser mm
Antall ansatte: 25
Kontor: Narvik og Tromsø
Nettside: 2tal.as

Glassmester Eriksen har levert og montert fasade og inngangspartiet av Saras hage. I tillegg har vi levert 11 stk franske balkonger til leiligheten over hjørnegården.

Saras Hage. Illus. ThonEiendom.
Glassmester Eriksen hjelper deg med utskifting av glass og vinduer, tilpassing av spesialglass, speil, innramming,glassrekkverk inne og ute, glasstrapper, glassvegger m.m
Antall ansatte: 12
Kontor: Tromsø
Nettside: glassmestereriksen.no

HTH Tromsø har levert og montert kjøkken og garderobeløsninger til Solseilet i Tromsø.

Solseilet Tromsø
HTH er et kjøkkenfirma som liker dansk design, kvalitet og landets beste service. Vi er dedikerte for å hjelpe deg med å finne ekte kjøkkenkjærlighet, og spre den til alle rom i huset ditt.
Antall ansatte:
Kontor: 26 butikker
Nettside: hth.no

C&M Brannsikring har levert og montert brannsikring av stålkonstruksjon, branntetting av gjennomføringer i brannskiller ved Solseilet i Tromsø.

Solseilet Tromsø
C&M Brannsikring sine ansatte har lang erfaring innen brannsikkerhet. Vi har sentrale godkjenninger i tiltaksklasse 2.
Antall ansatte: 9
Kontor: Tromsø
Nettside: cmbrannsikring.no

Heis1 har levert og montert alle heiser ved Solseilet i Tromsø.

Solseilet Tromsø
Heis1 lange erfaring og lokale tilknytning gir et høyt servicenivå på våre tjenester både når det gjelder vedlikehold, reparasjon, montasje og konstruksjon av heiser.
Antall ansatte:
Kontor: Tromsø
Nettside: heis1.no

FAS har utført peling, spunting og forankring  ved Solseilet i Tromsø.

Foto FAS
Fagområdene våre er peling, spunting og forankring, «spunt og pel» som mange sier. Våre grønne maskiner er å se over hele landet, men mest langs kysten og i de store byene. Vi tar på oss det meste av arbeider innen «spunt og pel». 
Antall ansatte: 77
Kontor: Tiller
Nettside: fas.no

Nordic Crane Nord har utført transport og krantjenester til Solseilet i Tromsø.

Foto Nordic Crane
Selskapene som inngår i Crane Norway Group har erfaring og kompetanse som få kan måle seg med. Maskinparken dekker et bredt utvalg av arbeidsutstyr til enhver løfte- og transportoppgave.
Antall ansatte: 25
Avd.kontor: Tromsø, Bodø
Nettside: cranenorway.no

Remiks har tatt hånd om og gjennvunnet byggeavfall fra Solseilet i Tromsø.

Foto Remiks
Remiks har skreddersydd avfallsløsninger i 20 år. Remiks håndterer avfallet ditt med kvalitet og miljø i fokus. Gode avfallsløsninger er et resultat av bred kompetanse med håndtering og god kjennskap til utfordringer og muligheter for både arbeids- og næringslivet!
Antall ansatte: 120
Kontor: Tromsø
Nettside: remiks.no


Bildeserie fra prosjektet.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.