Nye Gruben barneskole i Rana er blitt et fantastisk bygg i massivtre

Da nye Gruben barneskole skulle bygges falt valget på Tre og Betong AS fra Helgeland som totalentreprenør.

Tre og Betong AS ble startet helt tilbake i 1945 av Trygve Svendsen. Fire generasjoner senere reiser selskapet den største totalentreprisen i firmaets historie – nye Gruben barneskole.

Året var 1945. Regionen sto på randen av et industrieventyr og en vekst helgelendingene knapt kunne ane konturene av. Byggeaktiviteten var stor både i og rundt Mo, og i takt med Helgelands-samfunnet har Tre og Betong AS utviklet seg. Arven etter Trygve Svendsen er i dag en solid familiebedrift med høy tillit i markedet og en stabil arbeidsstokk på 45 ansatte.

Næring i Nord møter prosjektingeniør Martin Lorentsen og prosjektleder André Haugmo utenfor nye Gruben barneskole. Martin er fjerde generasjon etterkommer av gründer Svendsen.

Martin Lorentsen og prosjektleder André Haugmo hos Tre og Betong AS er stolte av hvordan nye Gruben barneskole har blitt.
Martin Lorentsen og prosjektleder André Haugmo hos Tre og Betong AS er stolte av hvordan nye Gruben barneskole har blitt.

– Det er utrolig givende å være en del av samfunnsutviklingen over en lang periode.

Martin Lorentsen

Sirkelen sluttet

Prosjektingeniør Martin – oldebarn av Trygve Svendsen – visste tidlig hva han ville jobbe med. Nå er han for alvor en del av de lange linjene når de fatt på renoveringen av Bankbygget i Mo sentrum.

– Det er artig å tenke på at det var Tre og Betong som reiste bygget på midten av 80-tallet. Man føler jo litt at sirkelen blir sluttet når vi skal totalrenovere og fornye bygget til dagens standard. 

Dette blir også Tre og Betongs første prosjekt som skal miljøsertifiseres med “BREEAM In Use”, forklarer Martin.

Formennene hos Tre og Betong AS, Gøran Haldorsen og Terje Eidissen er svært fornøyd med resultatet av nylig ferdigstilte Gruben barneskole.

For byggherre Bankbygg Mo AS tar Tre og Betong ei grundig overhaling av banklokalet som fram til i dag har huset Mo Sparebank, Sparebanken Rana, Helgeland Sparebank og Sparebank 1 Helgeland.

Bygget skal fornyes etter alle kunstens regler, både bygningsmessig og teknisk for alle fagområder. Det skal skiftes vinduer, etterisoleres, bygges nye skillevegger og himlinger. Omtrent alt av teknisk infrastruktur skal også skiftes ut.

Det krever at selskapet har tunga rett i munnen og tenker miljø i alle ledd, fra metodene de bruker til materialbruk og sortering av avfall.

– Det bli spennende, lærerikt og bra for miljøet. Det er i aller høyeste grad krevende og det gjelder å følge med i timen for å sikre bærekraftig og miljøvennlig utvikling i bransjen, slår ingeniør Lorentsen fast.

Nye Gruben barneskole hvor Tre og Betong har vært totalentreprenør.

Nye Gruben barneskole

Et monumentalt skolebygg i massivtre er reist på Gruben i Rana kommune. Midt under pandemien har Tre og Betong sluttført det største prosjektet i firmaets 76 år lange historie, og et gigantisk løft for oppvekstmiljøet i Rana. 

530 elever og 70 ansatte får en ny hverdag når bygget om kort tid overleveres. Prosjektet inkluderer også SFO, ATO, vei og parkering samt tilpassede utearealer.

Se video fra nye Gruben barneskole under.

– Som lokal entreprenør er vi stolte av å få bygge Rana kommunes første store bygg i massivtre.

– Annonse –

Nye Gruben barneskole.

For oss betyr dette nye metoder, materialer og rutiner, noe som gjør prosjektet ekstra spennende. At bygget utføres i massivtre stiller også ekstra høye kvalitetskrav til oss – noe våre ansatte har levert til nå, og ser frem til fortsatt å levere, sier Geir Lorentsen.

Nye Gruben barneskole.

Bedriften kan skilte med 90 prosent sorteringsgrad av avfall, og i perioder har nye elementer blitt montert hvert tiende minutt. Byggherre er godt fornøyd med fremdriften i prosjektet.

– Et svært prosjekt og en omfattende jobb. Vi har gode erfaringer og relasjoner til entreprenøren og er svært fornøyd med en vel utført jobb. Det har gått veldig bra, også med utfordringer i forhold til pandemien som har vært taklet på en god måte, sier prosjektleder i Rana kommune, Jon Einar Tuven.

Lorentsen vil på sin side gi honnør til en kommune som fokuserer på helse og miljø.

Nye Gruben barneskole.

– Det bidrar til at våre byggeplasser blir både tryggere og mer miljøvennlige arbeidsplasser – noe vi hele tiden jobber for. Vi rapporterer status og avholder regelmessige møter med kommunen. Tilbakemeldingene vi får er positive, sier Lorentsen.

– Annonse –

Tre og Betong har satt synlige spor etter seg i samfunnet siden 1945, og alt later til at de fortsatt vil være med på å forme omgivelsene for store og små lokalt i Rana og regionalt på Helgeland.

Deres neste store prosjekt vil i alle fall glede store og små i årene som kommer.

– Annonse –

Nytt prosjekt – Gruben Allaktivitetshus

For byggherre GIL Eiendom AS er Tre og Betong allerede godt i gang med byggingen til det som kommer til å bli Grubens nye storstue: Gruben Allaktivitetshus.

Tre og Betong allerede godt i gang med nye prosjekter.

På over ti tusen kvadratmeter skal det foregå et mylder av aktiviteter. I bygget blir det komplett idrettshall, turnhall og klatresenter. Det blir arealer for kampsport, cageball, squash og sågar E-sport mm. I tillegg blir det også arealer for fritidsklubb, samfunnshus og black box.

– Anlegget blir et fantastisk tilskudd til både Gruben, Mo i Rana og regionene rundt. Vi er veldig stolt av å være med på å reise dette bygget, forteller Lorentsen.

Fremtidsplaner

For årene som kommer har bedriften også noen prioriteringer som henger høyt.

Far og sønn forteller at den aller viktigste ingrediensen i utviklinga til den vitale 75-åringen Tre og Betong, er flinke folk i arbeidsstokken.

– Vi ønsker de beste håndverkerne, og da kan vi ikke plukke fra bare halvparten. Vi ønsker oss flere jenter i bransjen, og jobber knallhardt for å rekruttere.

Martin Lorentsen og prosjektleder André Haugmo hos Tre og Betong AS er opptatt av å legge til rette for fremtiden og rekruttering av dyktige fagfolk.

I dag har vi tre kvinner blant lærlingene, og de gjør en fantastisk jobb. Det handler ikke om noen form for kvotering, det handler om at vi vil ha de beste folkene. I tillegg er det veldig positivt for arbeidsmiljøet, kvaliteten og mangfoldet, sier Martin Lorentsen til Næring i Nord.

Bransjen står midt i en rivende digital utvikling, og Tre og Betong ligger langt fremme i skoen. Nye verktøy der man jobber med 3D-modeller av byggeprosjektene framfor tradisjonelle tegninger er den nye standarden.

– Dagens unge innehar grunnkompetanse som de eldre ikke har, og de eldre håndverkerne har en årelang kompetanse innen godt handverk. Det er der generasjonene kan spille hverandre gode, og lære hverandre mye. På den måten får vi videreført tradisjonene, samtidig som vi moderniseres, avslutter Martin Lorentsen.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!

Leverandøroversikt.

Vi gratulerer med nye Gruben Barneskole, og takker for oppdraget.

Martin og Geir Lorentsen hos Tre og Betong AS er stolte av å videreføre arven etter Trygve Svendsen.

Tre og Betong AS har vært totalentreprenør ved byggingen av Gruben Barneskole.

Tre og Betong AS er en byggentreprenør og eiendomsutvikler på Helgeland. Vi har helt siden 1945 hatt som fokus å levere høy kvalitet til riktig pris og avtalt tid. Vi påtar oss alt fra små enkle oppdrag til større totalentrepriser.

Daglig leder: Geir Lorentsen
Nettside: treogbetong.no

Woodcon har levert bærekonstruksjon, trapper og amfi i massivtre til nye
Gruben barneskole
.

Woodcon er et selskap, et konsern og en ‘’familie’’ som er bygget opp rundt vår visjon om å bli den ledende totalunderentreprenøren i markedet med bærekonstruksjoner i tre. 

Daglig leder: Kent Are Kristiansen
Nettside: woodcon.no

Interiør-Service Helgeland har levert og utført alt av malerarbeid til nye Gruben barneskole.

Vi har malerfaglig kompetanse og praksis innen alle deler av malerfaget. Vi utfører arbeid både på nybygg og ved rehabilitering.

Daglig leder: Roger Pettersen
Nettside: intservice.no

Haaland Mo har levert alt av tekniske fag, elektro (sterkstrøm, svakstrøm og automasjon), røranlegg, rørleggerarbeid, sanitær, varme, sprinkler, kjøling og ventilasjon. 

Alt du trenger på et sted – elektriker, rørlegger og ventilasjonshjelp. Vi vektlegger profesjonell service og god kommunikasjon med våre kunder i bedrifts- og privatmarkedet. Hos oss kan du gjennom ett kontaktpunkt få en komplett leveranse av alle tekniske fag.

Daglig leder: Lars M. Høgaas
Nettside: haaland.no

JM Kontor AS har levert av alt fra pulter, stoler, skap reoler, arbeidsplasser for lærere, lagerreoler, diverse bord, tavler, whiteboard m.m.  

JM Kontor AS er en totalleverandør av møbler og rekvisita til bedrifter og private. JM Kontor er medlem av Kontorspar kjeden. Vi holder til i Midtre gate 17.  8624 Mo i Rana.

Daglig leder: Bjørn Ove Michalsen
Nettside: jm-as.no

Kvikk AS har levert byggvask, vask over himling før lukking, samt vask av alle rom og flater ved nye Gruben skole.

Med 100% lokal eierskap har Kvikk igjennom mange år stått for verdiskaping på Helgeland. Kvikk ble etablert i 1951 og har over 60 års erfaring fra vaskeri-og renseribransjen.

Prosjektleder: Kjell Kristoffersen
Nettside: kvikk.as

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.