Tidenes helsesatsing på Helgeland med Grane helsetun

4100 kvadratmeter bygg er reist på ett år. Nå skal Grane helseltun fylles med liv. Helgelendingene har samlet seg for å skape det største helseløftet i Grane gjennom tidene. 

For litt over et år siden gikk spaden i jorda for Grane helsetun i Helgelands-kommunen. Nå er bygget klart til å fylles med liv. Det skal huse 24 sykehjemsplasser, 8 omsorgsboliger, et dagaktivitetssenter, kjøkken og vaskeri, legekontor, fysioterapeut, hjemmetjeneste, helsestasjon, fotpleier og frisør.

Prosjektleder Jan Erik Hogstad ved Skanska Husfabrikken viser frem nye Grane helsetun.

Et helseløft muliggjort av politisk vilje, god prosjektledelse og mange lokale Helgelands-entreprenører som har vært ute ei vinternatt før.

– Det er et imponerende stykke arbeid, sier prosjektleder i Grane kommune, Ole Kristian Andersen.

Et krafttak av helgelendingen

Det er den største investeringen i Grane kommune gjennom tidene.

Det er en stor glede å kunne fylle dette bygget med liv. Dette er en plass der vi ser fram til å bo selv i framtiden.

Ordfører i Grane kommune, Ellen Schjølberg er svært fornøyd med nye Grane helsetun.

All ære til både byggeprosjektlederen og til utførende entreprenører med Skanska Husfabrikken i spissen, sier ordfører i Grane kommune, Ellen Schjølberg.

Under ledelse av Skanska Husfabrikken har en lang rekke fagfolk fra Helgeland rodd i land et multimillionprosjekt, selv med utfordringer som ekstremvær og pandemi. At råbygget ble reist i hardeste vintersesongen tok nemlig de lokale entreprenørene på strak arm.

Grunn- og betongarbeidet ble gjort i en tøff og kald sesong med mye nedbør. Til tross for dette klarte man gjennom stå-på vilje, godt samarbeid, og involverende planlegging å holde milepælen om tett bygg til påske, forteller prosjektleder Jan Erik Hogstad ved Skanska Husfabrikken.

Det er ingen tvil om at dette er folk som er godt vant og ikke lar seg stoppe av en snøstorm eller to. Nordlendinger tåler å være ute ei vinternatt og er et behagelig folkeslag å jobbe med.

Prosjektleder Jan Erik Hogstad

Lokalt forankret

Totalentreprenør Skanska Husfabrikken har levert og montert byggelementer produsert på sin fabrikk i Steinkjer, men har leid inn lokale underleverandører – mange fra Mosjøen – for å få jobben gjort.

Det angrer de slett ikke på. Grane Helsetun har vært et spennende prosjekt for Skanska Husfabrikken, som med stort og smått har hyret inn rundt 40 entreprenører og leverandører. De takker nordnorsk stamina og pågangsmot for å ha kommet i havn med prosjektet på en så god måte.

Ordfører i Grane kommune, Ellen Schjølberg sammen med prosjektleder Jan Erik Hogstad ved Skanska Husfabrikken og prosjektleder i Grane kommune, Ole Kristian Andersen.

– Disse lokale entreprenørene kjenner hverandre, og det er noe vi har nytt godt av i gjennomføringen. De samarbeider for det første smidig, og man merker også at de tar stort eierskap til og er stolte av prosjektet. De jobber jo for sitt eget lokalsamfunn. Kanskje skal de selv bo der når de blir gamle, sier Hogstad.

Et hjem og en arbeidplass

Det har vært stort engasjement rundt det nye helsetunet. Helsetunet blir hjemmet til mange, og arbeidsplassen til enda flere. Nå venter tidenes flyttesjau for å ta bygget i bruk.

– Jeg tror folk gleder seg veldig til å flytte inn på den nye arbeidsplassen og boplassen. Jeg har observert at både beboere og ansatte gleder seg til å komme på plass, og det gleder meg stort. Det er ei voldsom oppgradering som vil lette arbeidshverdagen for mange, samt gjøre livet enklere for beboerne, sier ordføreren.

Grane helsetun er ment å gjøre hverdagen enklere både for beboere og ansatte.

Kommunen sparer tid og penger å ha alt samlet, og bygget er også nytt og mer energiøkonomisk.

– Nå blir det spennende å se hvilket utslag dette gir. Det å samle helse, pleie og omsorg gir oss nok noen gode synergieffekter, sier Schjølberg.

– Legene bruker mest tid og krefter på dem som er syke, og de bor på sykehjemmet. Nå kan alle gå tørrskodd til hverandre under tak.

Lokalene er lyse og fine, og uteområdene er lett tilgjengelige fra mange punkt. Forholdene på kjøkken og vaskeri er kraftig oppgradert og det legger til rette for god matkultur.

– Det bakes brød og lages mat fra grunnen av. De trivselsskapende elementene rundt mat må ikke undervurderes. Ingenting gjør det så hjemmekoselig som lukta av nybakt brød, sier ordfører Schjølberg.

For nordnorske forhold

Det er mye å tenke på når man skal reise et bygg som skal vare i generasjoner. Grane helsetun er både energieffektivt og rustet for det nordnorske klimaet. Varmen til bygget er nemlig hentet fra dypt nedi bakken.

Brødrene Skjervstad har levert fremtidens oppvarming til storprosjektet Helsetun Stormoen. På bildet rørlegger basen Niclas Skjervstad.

Helsetunet er i energiklasse A, og i tillegg er det rustet for å tåle enorme mengder nedbør i form av både snø og regn. Taket tåler minimum 750 kilo snø per kvadratmeter, med muligheter for å tåle det dobbelte av dette i perioder. Helsetuner er med andre ord et bygg som er dimensjonert for nordnorske forhold.

Niclas Skjervstad foran Grane Helsetun.

– Vi har også skodd oss for framtiden med et nødstrømsaggregat som leverer 450 kilowattimer med strøm – nok til å holde bygget med strøm gjennom et større strømbrudd. Vannbåren varme og energiklasse A håper vi også at på sikt vil gi miljøgevinst og besparelser, sier Andersen.

Framdrift i lockdown

En så massiv anleggsplass som det helsetunet har vært blir som en egen liten landsby, med mange mennesker stimlet sammen, skulder ved skulder.

Innreise- og karantenebestemmelser gjorde videre drift av byggeplassen vanskelig, og alternativet var å stenge ned og sende alle arbeiderne hjem. Både byggherre og prosjektleder ønsket å opprettholde drift for å unngå forsinkelser, men de tok også smittevernet på dypeste alvor. Etter kun én dag med driftsstans greide kommunen og byggherren å snu seg.

Smittevernet ble tatt på dypeste alvor ved byggingen av Grane Helsetun.

– Vi vil skryte av kommunen, som i fellesskap med oss raskt fikk lagt en plan for å få på plass nødvendige smitteverntiltak for å kunne opprettholde drift på byggeplassen. Hele prosessen har vært preget av en åpen og ærlig dialog med en veldig fin dynamikk. Vi vil takke for et veldig godt samarbeid, sier Hogstad.

En egen smitteverns-ansatt tok ansvaret for å “sprite ned” området, i tillegg til at arbeiderne ble delt inn i kohorter. Både byggherre og entreprenør er glade for å kunne se tilbake på null corona-smitte på arbeidsplassen. En annen ting som glimret med sitt fravær på byggeplassen var skader. 

– Det er et fantastisk arbeid som er lagt ned, og vi er godt fornøyde. Vi er også kjempeglade for å kunne gjennomføre et prosjekt i 135-millionersklassen uten en eneste registrert skade. Der er det nok Skanska Husfabrikkens nitide HMS-arbeid som skal ha mesteparten av æren for, sier Andersen.

 


Se bildespesial nederst i artikkelen.

Leverandøroversikt.

Vi gratulerer med nye Grane Helsetun, og takker for oppdraget.


Prosjektnavn: Grane HelsetunFerdig: Desember 2020
Totalentreprenør: Skanska HusfabrikkenStørrelse: 4100m2
Tiltakshaver: Grane kommuneKostnad: 200 mnok

Grane kommune er hjemkommune og tiltakshaver til nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Grane kommune med 2017 kvadratkilometer, er den første kommunen du møter på i Nordland når du kommer sørfra langs E6. Totalt bor det ca. 1500 innbyggere i Grane.
Antall ansatte: 161
Kontor: Trofors (Kommunesenter)
Nettside: grane.kommune.no

Skanska Husfabrikken har vært totalentreprenører på prosjektet ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Skanska Norge er en av landets største og ledende entreprenør og prosjektutvikler.
Antall ansatte: ca 3800
Kontor: Oslo
Nettside: skanska.no

Brødrene Skjervstad AS har levert alt av rørleggerarbeid til nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Vi utfører alle typer rørleggertjenester, og er også totalleverandør av komplette bad og våtrom. La oss hjelpe deg med installasjon av varmepumper, gulvvarme, vanlig utstyrsmontering og serviceoppdrag. Vi kommer gjerne hjem til deg på befaring.
Kontor: Mosjøen
firma@skjervstad.no
Nettside: bademiljo.no

stein hamre arkitektkontor har levert tidligfase og utkast til prosjektet nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

stein hamre arkitektkontor er ett av Nord-Norges største arkitektkontor med kontorer i Mo i Rana på Helgeland og på Leknes i Lofoten. 
Antall ansatte: 17
Kontor: Mo i Rana, Leknes
Nettside: shaas.no

Odd Einar Kne AS har utført grunn og utomhusarbeider ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Odd Einar Kne AS er et maskinentreprenørfirma som holder til på Steinkjer. Firmaet har som mål å dekke de aller fleste typer grunnarbeid, utomhusarbeid og transportoppdrag for våre kunder.
Antall ansatte: 70
Kontor: Steinkjer
Nettside: oekne.no

Helgeland Ventilasjon har levert og montert ventilasjon, automasjon og SD-anlegg ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Helgeland Ventilasjon AS er et entreprenørselskap med tilholdssted i Mosjøen som tilbyr løsninger innen ventilasjons- og klimaanlegg, automasjon/SD-anlegg samt service- og vedlikeholdsavtaler. Vi tar oppdrag for privat næringsliv og offentlig sektor på Helgeland og nordre del av Trøndelag.
Antall ansatte: 8
Kontor: Mosjøen
rune@hvent.no

Hamstad AS har sammen med Helgeland Ventilasjon levert og montert SD-anlegg og automatikk ved nye Grane helsetun.

Hamstad AS er en av landets ledende leverandører av klimatekniske produkter og installasjoner som bidrar til godt inneklima, optimalt energiforbruk og ressursutnyttelse fra idé til drift. 
Antall ansatte: 100+
Kontor: Trondheim
Nettside: hamstad.no

Trøndelag Storkjøkkensenter AS har levert vaskeri, skyllerom og medisinrom ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Trøndelag Storkjøkkensenter AS, er en av de eldste aktørene innenfor storkjøkkenmarkedet i Midt-Norge, med en historie helt tilbake til 1969. Vi utfører alt fra planlegging, prosjektering, salg og montering til vedlikehold og reparasjon.
Tlf: 93 46 25 50
Kontor: Steinkjer
Nettside: storkjokkensenteret.no

Sinus Mosjøen AS har levert og montert sterk- og svakstrøm ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Sinus Mosjøen AS ble etablert i 2010 etter at Siemens avdelingen ble avviklet. Vi er en moderne leverandør av totalløsninger innen fagområde elektro. Et bredt tjenestespekter og dyktige medarbeidere, gjør oss til et godt valg for bedrifter, offentlige etater og privatpersoner. 
Antall ansatte: 28
Kontor: Mosjøen
Nettside: sinus247.no

Elmar Svendsen AS har sammen med Entreprenør Team AS levert og utført betongarbeid og innredning ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Elmar Svendsen AS er en entreprenørbedrift i Vefsn, Nordland med over sytti års erfaring fra bygge- og anleggsbransjen. Bedriften ble grunnlagt av Elmar Svendsen i 1949 og er i dag en av kommunenes eldste entreprenørforretninger. 
Kontor: Mosjøen
Post@Elmar-Svendsen.no
Nettside: elmar-svendsen.com

Entreprenør Team AS har sammen med Elmar Svendsen AS levert og utført betongarbeid og innredning ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

EntreprenørTeam AS ble etablert i 1999. Hele tiden har vi lagt vekt på høy kvalitet og god kundeservice i alle ledd, det har gitt oss et godt renommé i markedet.
I dag framstår vi som en allsidig og komplett bygningsentreprenør, med Helgeland som et naturlig nedslagsfelt.
Antall ansatte: 23
Kontor: Mosjøen
Nettside: entreprenorteam.no

Anleggsgartner 1 har utført utomhus, plen og belegningsstein ved nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Anleggsgartner 1 Vesterbekkmo AS har opparbeidet seg stor ekspertise på legging av belegningsstein i innkjørsler og store uteplasser. Vi tilbyr også opparbeidelse av hager, bygging av opphøyde plante kasser, plantebed, hagestuer, vannelement og belysning.
Kontor: Mosjøen
anleggsgartner1@gmail.com
Nettside: anleggsgartner1.com

Østbø har håndtert avfallet ved byggingen av nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Østbø AS er Nord-Norges største avfallsentreprenør. Østbø AS har kontorer Mosjøen/ Mo/ Fauske/ Bodø/ Lofoten/ Harstad
Årlig omsetning: 300 mill.
Ansatte: 7/ 150
Nettside: ostbo.no

RS Gulv AS har levert trinnlydsløsning og gulvavretting til nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

RS Gulv har siden 1990-tallet levert kvalitetsgulv på små og store arealer, helt fra Møre og Romsdal i sør og til Finnmark i nord. Vi har bred kompetanse og leverer over 300.000m2 i forskjellige typer gulv årlig.
Antall ansatte: 25
Kontor: Spillum
Nettside: rs-gulv.no

TKS Heis har levert og montert heis og løfteplattformer til nye Grane helsetun.

Nye Grane helsetun

Vi har et bredt produktspekter av løfteinnrretninger av alle typer for å gi bedre tilgjengelighet, både i offentlige og private bygg. Vårt produktspekter rekker fra enkle løfteinnretninger som håndterer alt fra et trappetrinn til avanserte heisløsninger på 10-12 etasjer og mer.
Antall ansatte: 38
Kontor: Nærbø
Nettside: tksheis.no

Huurre har levert kjøle- og fryserom til nye Grane helsetun.

Huurre tar mat på alvor. Vi er landets ledende produsent og leverandør av kjølerom og fryselager. I over 60 år har vår viktigste oppgave vært å bygge tak over god mat.
Hovedkontor: Hvalstad
huurre@huurre.no
Nettside: huurre.no

Lås & Sikring AS har levert og montert lås og sikkerhetssystemer til nye Grane helsetun.

Lås & Sikring AS ble i 2002 etablert som et Trio Ving Sikkerhetssenter i Namsos. Vi har etter hvert opparbeidet oss solid erfaring innen prosjektering og prosjektleveranser, og har mange bygg innen offentlig og privat sektor på referanselisten.
Antall ansatte: 8
Kontor: Namsos og Steinkjer
Nettside: laasogsikring.no

Nordland Tak AS har utført alt av taktekking og blikkenslager arbeider på tak og gesimser til nye Grane helsetun.

Som en stabil og velrenommert aktør i markedet kan Nordland Tak AS tilby tjenester innen både taktekking, blikkenslagertjenester, fasademontering og asbestsanering. 
Hovedkontor: Mosjøen
post@nordland-tak.no
Nettside: nordland-tak.no


Bildeserie fra prosjektet.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.