Nye Skånland skole står klar for en rivende utvikling i Tjeldsund.

Under den fargesprakende fasaden skjuler det seg et imponerende byggesett av prefabrikkerte moduler. Nye Skånland skole er spekket av kreative og solide løsninger. 

Tjeldsund og omegn har lenge hatt en nøkkelposisjon for forsvaret i nord. I nær framtid skal også Sjøforsvarets base, Ramsund Orlogsstasjon, bli fremskutt base for Norges nye ubåter. Evenes flystasjon blir fremskutt base for F-35 og hovedbase for Forsvarets nye maritime patruljefly P-8 Poseidon. I tillegg etableres det også en ny fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell ved brannskolen på Fjelldal. 

En flunkende ny Skånland skole står nå klar for å imøtekomme den rivende utviklingen i Tjeldsund kommune.

Byggeprosjektet skal etter planen være ferdig høsten 2023 og blir et løft for utdanningen for hele landet. Ved full drift vil 160 studenter til enhver tid holde til her, med alt det fører med seg av vekst og utvikling. 

En flunkende ny barneskole står nå klar for å imøtekomme den rivende utviklingen i området.

Se video fra nye Skånland skole under:

Se video fra nye Skånland skole.

Nytt på nytt

Mange avgjørelser og hensyn skal tas når man bygger framtidens skole. Algeco har hatt hovedentreprisen og Ferra Consult har hatt prosjektledelsen i tett samarbeid med Tjeldsund kommune. Sammen har de realisert et state of the art nybygg for 112 elever fra 1. til 4 klasse, bygget i sammenheng med skolen som sto ny i 2012, i tillegg til en nyrenovert svømmehall og idrettshall. 

Den renoverte idrettshallen ved nye Skånland skole er klar for å taes i bruk.
Den renoverte idrettshallen ved nye Skånland skole er klar for å taes i bruk.

– Det blei et jæklig bra prosjekt, rett og slett.

Torkil Nilsen, Ferra Consult

Torkil Nilsen i Ferra Consult har ledet prosjektet og ført det trygt i havn. Med byggestart like før pandemien brøt ut, ble det innført et regime der strenge rutiner og litervis med handsprit måtte til. Ferra Consult forteller om god kommunikasjon under hele reisen.

– Dialogen med Jørn Myhre i Tjeldsund kommune har vært fantastisk. De har vært veldig ryddige og profesjonelle i denne kreative prosessen der man har funnet mange gode løsninger i fellesskap.

Torkil Nilsen
Svømmehallen ved nye Skånland skole varmes blant annet opp med varme fra fjellgrunnen.
Svømmehallen ved nye Skånland skole varmes blant annet opp med varme fra fjellgrunnen.

Med oppvarming via varmepumpe, sensorer som sørger for alt fra skjerming fra sola og gode luftforhold møter nyskolen byggestandarden TEK17. Prosjektet har gitt mange utfordringer innen alt fra geoteknikk til anleggsarbeid i skolegården.

– Vi har brukt mye tid på å tegne, prosjektere, tenke ut best mulig adkomst, vei og anleggsområde.

Han mener det var spesielt ett sjakktrekk som gjorde prosjektet til en suksess.

Skånland skole bygget i moduler

Siden Torkil Nilsen startet karrieren på 80-tallet har han hatt en spesiell interesse for å bygge med moduler. Dette er første gang i hans fartstid at han er med på å realisere et “byggesett” satt sammen til en sømløs enhet. 

– For meg var det et veldig interessant prosjekt å ta tak i, og ikke minst en fantastisk suksess når det gjelder bruken av moduler. Det har vært en del utvikling på den fronten som gir knallsterke resultater. Å kunne prefabrikkere gir forutsigbar byggetid, lavere timeforbruk på byggeplassen og større kontroll på utgifter, sier Nilsen.

Modul for modul tok skolen form med modulenheter snekret sammen under tak i fabrikk på Konsmo, ca 6 mil nord for Kristiansand S. Ved ankomst byggeplass ble modulene løftet på plass med store kraner. Byggemetoden reduserer byggetiden fra opparbeidet tomt til ferdig skole, i tillegg til en kortere fase med nødvendig arbeid midt i skolegården. 

– VI har også fått veldig mye ut av kvadratmeterprisen med å bygge i modul. Og det hele er satt sammen nærmest sømløst, du skal jaggu være god til å leite for å kunne se at bygget er satt sammen av moduler, slår Jørn Myhre hos Tjeldsund kommune fast.

Barnas hverdag

Et state of the art skolebygg står ferdig i Tjeldsund kommune. Et trebygg fundamentert med betong, spekket med sensorer og automatikk med en prislapp på totalt 56 millioner kroner. 

Bygget er universelt utformet og er rimelig i drift med LED-lys og vannbåren varme. Med sju klasserom, ti grupperom med smart-tavler, heve- og senkebord og justerbare stoler, SFO med kjøkken og eget rom laget spesielt med tanke på samisk-undervisning ligger alt til rette for god læring. Uteområde med huske, bålgruve og en liten ballbinge, sentrumsnært, med boligfelt og barnehage rett i nærheten, har gitt et levende og vitalt miljø rundt skolen.

– Dette er jo “arbeidsplassen” til ungene, og jeg tror vi har lagt det ganske godt til rette for et godt læringsmiljø, sier Jørn Myhre i Tjeldsund kommune.

Leverandøroversikt.

Vi gratulerer med nye Skånland skole, og takker for oppdraget.


Tjeldsund kommune har vært tiltakshaver for nye Skånland skole.

Kommunen grenser i øst mot Gratangen, i sør mot Tjeldsund, Evenes, og Narvik (i Nordland fylke), i vest mot Norges største øy, Hinnøya og kommunene Harstad og Ibestad.

Kontaktperson: Torbjørn Simonsen
Nettside: tjeldsund.kommune.no

Algeco har vært totalentreprenør ved byggingen av nye Skånland skole, og bygget er blitt et referanseprosjekt for Algeco.

Vi takker for et meget godt samarbeid med Tjeldsund kommune og alle leverandører gjennom alle faser av prosjektet. Dette har sikret høy kvalitet i prosjekteringen, planleggingen og gjennomføringsfasen. Et flott prosjekt med gode tilbakemeldingene fra alle hold. 

I 2017 fusjonerte Malthus med Uniteam, og i 2020 kom Algeco inn som ene-eier, noe som gjør oss til en ledende leverandør av modulbygg i Norden.

Prosjektleder Tom Meek
Nettside: algeco.no

Ferra Consult har vært prosjektleder ved byggingen av nye Skånland skole.

Ferra Consult leverer tjenester innen prosjektering, byggeledelse og byggesøknader og gjennomfører byggeprosjekter til faste rammer på kvalitet og pris.

Prosjektleder Torkil Nilsen
Nettside: ferra.no

Konsmo Fabrikker AS har levert modulbygg til nye Skånland skole.

Skolebygg er hele tiden i utvikling. Modulbygg er derfor en god løsning. Byggene har kort byggetid og kan lett endres i ettertid dersom behovet skulle komme. Modulbygging er i tillegg en kostnadseffektiv byggemetode.

Adm direktør: Frank Hestås
Nettside: konsmohus.no

Fasadeplatene fra Cembrit gir liv til bygget, penere finish og skaper en helhetlig overgang mellom modulene.

Cembrits produkter gir deg muligheten til å slippe løs kreativiteten – kun fantasien setter grenser.

Prosjektleder: Harald Helland
Nettside: cembrit.no

K. Simonsen Transport AS har hatt ansvaret for transport fra kai til byggeplass, samt løftet på plass modulene og gjort klar for montering.

K. Simonsen Transport AS tilbyr det meste innen transport, kraning, tungbilreparasjon og har egen vaskehall for tunge kjøretøy.

Prosjektleder: Kenneth Simonsen
Nettside: kurtsimonsen.no

Vision Bygg AS har hatt all montasje og tømrerarbeid inn- og utvendig, samt kledd hele bygget med fasadeplater.

Våre tømrere har god erfaring innen boligbygging og montering av moduler/ferdigelementer.

Daglig leder: Roy Henriksen
Nettside: visionbygg.no

Larsen Bygg og Anlegg har levert betongen og utført byggingen av mellombygget mellom ny og eksisterende skole.

Larsen Bygg og Anlegg AS driver hovedsakelig på med anleggsjobber, betongjobber, nybygg, rehabiliterings- og kaibygging.

Daglig leder: Arne Larsen
Nettside: larsenba.no

Sammenkobling av innvendig sanitær og varmeanlegg er levert og montert av Osv. Sivertsen.

Vi utfører alle typer rørleggertjenester, og er også totalleverandør av komplette bad og våtrom. La oss hjelpe deg med installasjon av varmepumper, gulvvarme, vanlig utstyrsmontering og serviceoppdrag.

Prosjektleder: Svein Sivertsen
Nettside: bademiljo.no

Grunn og utomhusarbeider ved nye Skånland skole er utført av Fagerhaug Maskin.

Fagerhaug Maskin ble startet opp i 2009 av brødrene Simon og Vegard Pedersen. Navnet “Fagerhaug” kommer fra gården de er vokst opp på. Siden 2009 har bedriften utviklet seg voldsomt, og har fått utmerkelsen Gaselle-bedrift både i 2018 og 2019. Bedriften har i dag 10 ansatte, og tar på seg oppdrag i Sør-Troms og Nordre Nordland.

Daglig leder: Simon Pedersen
Nettside: fagerhaugmaskin.no

Brannvarsling, SD anlegg, KNX anlegg som styrer lys, varme og solskjerming, samt alt av elektriske installasjoner er levert og montert av Akaso Elektro.

Akaso Elektro leverer komplette elektrotjenester og elektroinstallasjoner til det offentlige, bedrifter og private.

Prosjektleder: Leif-Magne Sollesnes
Nettside: akaso.no

Hamstad har levert og montert ventilasjon ved nye Skånland skole. Vi gjør godt inneklima enklere.

Hamstad er en av landets ledende leverandører av ventilasjon og byggautomasjon. Med vår brede erfaring leverer vi moderne inneklima til hele landet.

Prosjektleder: Henning Hamre
Nettside: hamstad.no

Certego Harstad har levert og montert lås og beslag, dørautomatikk og adgangskontroll.

Hos CERTEGO finner du alt du trenger for å sikre eiendommene dine. Vi tilbyr mekaniske låser i kombinasjon med elektromekanikk og adgangskontroll, overvåkning og alarm for både innerdører og ytterdører. Trygt og enkelt.

Avdelingsleder: Bjørn Håkon Aune
Nettside: certego.no

Tilkobling av varme fra eksisterende bygg til nyskolen, samt ombygging av teknisk rom er utført av Vann & Varme.

Vann & Varme AS er et rørleggerfirma som ble etablert i 1978. Målsettingen er å være den ledende rørleggerbedriften i Harstad og omegn. Dette innebærer en sterk satsing på kompetanse som er tilpasset kundens krav og behov, blant bedriftens 25 ansatte.

Prosjektleder: Harald Nygårg
Nettside: vann-varme.no

1200 kvm gulvbelegg med oppbrett, maling, sparkling av modul skøytene, flytavretting av gulv og taktil merking er utført av Maling & Miljø AS.

Maling & Miljø AS er en Mesterbedrift etablert i 2010. Vi legger vekt på faglig kompetanse, service og kvalitet. Vi er godkjent lærebedrift og har flere lærlinger på forskjellige nivåer.

Daglig leder: Stig Rune Johnsen
Nettside: maling-miljo.no

Denne saken er produsert av Nordfra Næring i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Nordfra Næring er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 400 64 888, post@nordfra.no eller les mer her!
Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.