Nordlysnatta kryper innpå

Med tiltakende høstmørke begynner Aurora forsiktig å røre på seg. Og fra høstjevndøgn har vi optimale sjanser for å se nordlyset. Du kan altså like godt se etter nordlyset i milde høstnetter som i kalde vinternetter.

Tekst: Knut Hansvold, Nordnorsk Reiseliv Foto toppbildet: Gaute Bruvik/www.nordnorge.com

Fra høstjevndøgn er natta lengre enn dagen, og sjansene for å oppleve nordlyset er omtrent like gode som midt på vinteren. I tillegg byr høsten oftest på milde, behagelige temperaturer, i motsetning til midtvinters. Dermed kan nordlysjakt om høsten være en ide for den som vil jakte nordlys i trivselstemperatur. Aktiviteten på sola er jo den samme hele året, det er daglengden som bestemmer sannsynligheten for å se nordlyset.

Fra Hamarøy (c) Ketil Kaasli/Hamsuns rike

Nordlys mot solnedgangen

I midten av august har natta blitt såpass mørkeblå i midnattstimen at nordlyset får et øyeblikks spillerom. Når sola går ned i nordvest, og nordlysbuen kommer inn fra sørvest mot nordøst, kan florlette, limegrønne nordlysgardiner blafre over rosa og oransje solnedgangsfarger. Dette er et c-moment for de erfarne nordlysfotografene, og et sjeldent, etterspurt øyeblikk i miljøet.

Kvaløya (c) Gaute Bruvik/www.nordnorge.com

Nordlysnatta kryper innpå

Førstegangsjaktende på nordlyset gjør best i å vente noen uker til, da er nettene lengre og sjansene større. Fra høstjevndøgn, 21. september, har man imidlertid optimale sjanser for nordlyset, siden det er mørkt fra rundt 7 på kvelden, og aktivitetstoppen nås mellom klokka elleve og midnatt.

Det må være kaldt for å se nordlys

Nordlys over Bjarkøya ved Harstad (c) Einar Veimoen/www.nordnorge.com

Nordlys i milde høstnetter

«Det må være kaldt for å se nordlys» sies det nordpå. Det er sant å si bare tull, for været og nordlyset er uavhengige av hverandre. Riktignok betyr gjerne kaldvær klarvær, men om høsten kan milde vinder fra Russlands stepper sørge for 10 varmegrader og mild vind på kvelden selv i slutten av september. Da er det ingen sak å stå og se nordlyset danse.

14 dager etter frostnettene

De milde, solrike, fargesprakende høstdagene ender ofte i nattefrost. Da gjelder det å ha lue og votter, og gå en lang tur nord og vest for bylys og bebyggelse. Selv om det knaser i sprøtt frostløv under føttene og man kan knuse is på sølepyttene med skotuppen, blir det ikke for kaldt om man beveger seg.

Bø i Vesterålen (c) Øystein Lunde Ingvaldsen/www.nordnorge .com

Høstregn og nordlys

Det er ingen hemmelighet at høsten kan være våt. Når regnværene feier inn over kysten, bør nordlysjegerne oppsøke de tørre, ørkenaktige lommene bak fjellene i innlandet. Hit inn når ikke regnet, men temperaturene er behagelige og nordlyssjansene store.

Nordlys over Bergsfjorden på Senja (c) Reiner Schaufler/www.nordnorge.com

Også den ytterste kysten kan ha klar himmel når regnbygene klumper seg sammen rundt fjelltoppene. Mobilitet er et stikkord. Fra september av arrangeres det også nordlysjakt mange steder i Nord-Norge.

Fra Gildeskål sør for Bodø (c) Brynjar Hilling/Gildeskål kommune

Hverdagsnordnorge

Høsten er uten helligdager og høytider, og er typisk hverdag for nordlendingene.

Ønsker man å møte nordlendingene hjemme, er høsten en fin tid å komme. Bli ikke overrasket om du møter mange lokale når du går nordlystur i mørket; vi er like fascinert som gjestene våre. 

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.