Jenny Marlen Fossan fra Balsfjord i Troms har blitt både norgesmester og verdensmester i helsefag

Jenny Marlen Fossan var skråsikker på yrkesfag var veien å gå, men valg av spesialisering var ikke fullt så enkelt med så mange muligheter.

Da hun hadde bestemt seg for å gå helse og sosial på videregående, måtte hun velge hvilken spesialisering hun ønsket å ta for seg. Innenfor helse er det mange veier man kan ta, og det å teste ut ulike retninger kan være en god måte å bli bedre kjent med seg selv på. 

Jenny Marlen Fossan var trygg på at en vei via yrkesfag for det rette for henne.
Jenny Marlen Fossan var trygg på at en vei via yrkesfag for det rette for henne.

Jeg var veldig sikker på at jeg ønsket å ta en praktisk retning gjennom yrkesfag.

Jenny Marlen Fossan

– På skolen har jeg alltid vært mer praktisk anlagt, og kunne fort mistet konsentrasjonen når skoledagen bare har vært fylt med teori, lesing og skriving. 

Jenny Marlen Fossan

Jenny Marlen startet opprinnelig på helsefag for å bli hudpleier, men hun merket at det var ett eller annet som manglet. Hun bestemte seg derfor for å ta en annen retning; nemlig helsefagarbeider

-Det var nok noe med helsefaget som opplevdes som mer meningsfullt for meg. Hudpleieyrket er også et meningsfullt yrke, men jeg tror at det var viktig for meg å komme enda tettere på pasientene mine. 

Jenny Marlen Fossan

Lærling i helsefaget

Da Jenny Marlen startet som lærling innen helsefagarbeid fant hun fort ut at hun endelig hadde truffet midt i blinken. Hverdagen ble fullt opp av interessante oppgaver og utfordringer, samtidig som hun følte at arbeidet hadde stor betydning og mening. 

Gjennom lærlingetiden følte jeg på en veldig god mestringsfølelse.

Jenny Marlen Fossan

Tidligere hadde skolehverdagen vært lagt opp slik at man først leser oss opp på temaer og definisjoner, for så å løse oppgaver og caser. 

– Som lærling fikk jeg mulighet til å oppleve situasjonene selv, for deretter å evaluere de og knytte opp teorien for å komme frem til gode og effektive løsninger. Det gjorde at jeg tok til meg mer kunnskap gjennom å knytte teorien opp mot min erfaring. 

Jenny Marlen Fossan
Opplæringskontoret for lærlinger- KomOpp fulgte Jenny Marlen opp gjennom lærlingetiden, og i sammenheng med de ulike mesterskapene. Foto: Stein Eirik Simonsen

KomOpp – opplæringskontoret for offentlig sektor

På slutten av lærlingtiden tok KomOpp kontakt med Jenny for å høre om hun kunne tenkte seg å representere regionen i fylkesmesterskapet i Helsefag. Hun hadde allerede bemerket seg som lærling i helsefag, og nå fikk hun mulighet til å finpusse ferdighetene gjennom nye praktiske utfordringer. 

-Jeg setter veldig stor pris på at KomOpp tok kontakt med meg i sammenheng med fylkesmesterkskapet. Jeg lærte ufattelig mye ved å delta i konkurranse med andre helsefagarbeidere, sammen med min makker Edel-Mari Johansen.

Jenny Marlen Fossan

Jenny deltok ikke bare, men hun endte også opp med å vinne. Neste etappe ble dermed norgesmesterskapet hvor hun ble trukket ut til å konkurrere mot 16 andre deltakere fra resten av landet. 

-Oppgavene i konkurransen var tverrfaglige, og gjorde at man måtte bruke alt man hadde lært får å løse dem på best mulig måte. I tillegg er det viktig å huske på at pasientene skal ivaretas gjennom hele oppgaveløsningen.

Jenny Marlen Fossan

Det var en god følelse da de annonserte at jeg hadde vunnet norgesmesterskapet. 

Jenny Marlen Fossan
Jenny Marlen endte opp med å vinne både fylkesmesterskapet, og norgesmesterskapet. Foto: Camilla Norvoll.

Det betydde at verdensmesterskap i helsefag stod for tur. Jenny forteller at de hadde lang tid på å forberede og trene seg opp til VM, og at jobben hennes la til rette for at hun kunne bruke tid på det. Det er ikke akkurat hver dag man har en fremtidig verdensmester med på laget sitt.

-I forkant av verdensmesterskapet som skulle arrangeres i Brasil, fikk jeg en tur til USA for å trene mer på flerkulturelle interaksjoner og systemer. 

Jenny Marlen på omsorgshjemmet for eldre i Brasil.

Der jobbet jeg i fire uker på et omsorgshjem for eldre. Under konkurransen ble vi testet på alle felt innen helsefag, alt fra diabetes til demens, forteller Jenny Marlen.

Til slutt kom resultatene inn, og det ble klart at det var Jenny fra Norge som kunne kalle seg årets verdensmester i helsefag. Konkurransen fikk mer å si for Jenny enn hun hadde trodd.

Jenny Marlen Fossan annonsert med førsteplass i VM for helsefag.

Oppgavene vi fikk underveis gjorde meg sulten på å lære enda mer innenfor helse og omsorg.

En glad og fornøyd Jenny Marlen med det synlige beviset fra VM i Brasil.

Da jeg kom hjem fra Brasil var jeg bestemt på å videreutdanne meg for å få enda mer kompetanse til å løse nye utfordringer, avslutter Jenny Marlen Fossan. 

Denne saken er produsert av Nordfra Næring i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Nordfra Næring er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 400 64 888, post@nordfra.no eller les mer her!

Annonsørinnhold | KomOppKomOpp er et tverrfaglig opplæringskontor for offentlig sektor med kontorer i Harstad, Skjervøy og på Finnsnes. Bedriften ble som ett av de første kommunale opplæringskontor for fagopplæring, stiftet 9.juni 1993, med oppstart 1.januar 1994. 

Finnsnes (hovedkontor)
Bernhard Lunds vei 3, 9300 Finnsnes
Harstad
Margrethe Jørgensens gate 12, 9406 Harstad
Skjervøy
Nord-Troms VGS avd. Skjervøy, Industriveien 2, 9180 Skjervøy

Telefon 906 92 427
post@komopp.no

Produsert av Næring i NordNordfra.no

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.