VESTERÅLEN | Annonseinnhold

Indrefileten av nordnorsk natur

Nå tar Lødingen av som fritidsmekka. Flere og flere oppdager nemlig stedet som den perfekte basen for å oppleve Lofoten og Vesterålen.

– Dette kan ikke måle seg med noen hyttefelt jeg har sett tidligere i nord. Det er helt fantastisk. Helt rått, sier Jørn Hjelbak i Saltdalshytta.

Sammen med Nes Utvikling går Saltdalshytta all in på tidenes fritidsbolig-prosjekt i nord. Hvis du har vært der ute, så skjønner du hvorfor. Det er som om noen har komprimert det beste av Nord-Norge til en eneste liten indrefilét, og krydret det med elementer av Sørlandsidyll.

Foto: Torgeir Sørensen

Midt i smørøyet

Det er forståelig at Lødingen-folket kaller stedet “midt i smørøyet”. For samtidig som det er landlig og spredt bebyggelse, finner du ikke et annet sted som er mer ypperlig til å utforske regionen. Herfra tar det i underkant av én time til blåbyen og handelsstedet Sortland med sitt putrende og sydende kulturliv.

– Halvannen time og et par kapittel lydbok fra Lødingen tar deg til Svolvær, Lofotens arktiske sjarkmetropol. En time og 48 minutters fergetur med svele og trakterkaffe tar deg over Vestfjorden, med Hamarøya innen nær rekkevidde. Om sommeren syder det av festivaler i regionen, som det bare er å ta for seg av. Stedet har også en dypt rotfesta samisk kultur som du kan oppleve førstehånds i Kåringen, sier Bente Slåtto Steien i Nes Utvikling.

Langs den fem kilometer lange havskorpa slåss svaberg og strender om oppmerksomheta. Lengre inn mot land finner du skog, fjell og små fiskevann. Det er kort vei ut til den gode fisken.

Stedet var lenge et militært smørøye, strategisk plassert midt i Vestfjorden med utsikt i alle himmelretninger, med bombastiske fjell som stiger opp av havet i horisonten, med storhavet i vest. Det er ikke uten grunn at området ble døpt Vestfjord Panorama.

Akkurat her kan du akkurat nå kjøpe deg ei nøkkelferdig hytte eller praie deg ei tomt. Det kan vise seg å bli ei lur investering for framtida.

– Det vil være første mann til mølla. Vi får nok et bra trøkk når vi lanserer i februar, sier Jørn Hjelbak.

Som en av landets største hytteprodusenter, har de vært ute ei vinternatt før. Likevel har Nes i Lødingen tatt pusten fra dem.

Sommermånedene her er selvsagt magisk, men det er noe med stedet både på dagene når det blåser hvitt på havet, og når vinteren ligger drysset rundt området.

Jørn Hjelbak, Saltdalshytta

Et utypisk prosjekt i nord

– Sommermånedene her er selvsagt magisk, men det er noe med stedet både på dagene når det blåser hvitt på havet, og når vinteren ligger drysset rundt området, sier han.

Saltdalshytta fattet raskt interesse for Nes Utvikling sin satsing i området, og er nå hytteleverandør nummer én for prosjektet.

Du skal ikke se inn i veggen til nabohytta. Det har vært viktig for oss når vi har planlagt området. Du får armslag og lite innsyn til andre. Det er som om du er konge på eget fort.

Jørn Hjelbak, Saltdalshytta

For dem er det et skikkelig utypisk prosjekt i nord, der fritidsboligene ligger like spredt som om de var drysset over landskapet fra ei saltbøsse. Her derimot, ligger 54 tomter samlet.

Dessuten er ikke hyttene bare fisket ut av katalogen. Hver og en av dem er tegnet og tilpasset for å passe på hver enkelt tomt. Samtlige får gode solforhold og storveis utsikt. Et stasprosjekt.

– Du skal ikke kjike inn i veggen til nabohytta. Det har vært viktig for oss når vi har planlagt området. Du får armslag og lite innsyn til andre. Det er som om du er konge på eget fort, forteller han.

Jørn Hjelbak i Saltdalshytta og Bente Slåtto Steien i Nes Utvikling ønsker deg hjertelig velkomment til Vestfjord Panorama.

Hva er egentlig greia med Lødingen?

En gang i nær fortid var Lødingen en motor for militær aktivitet. Her satt uniformerte menn med kikkert og passet på rikets sikkerhet. Det var nedtur for Lødingen-folket da de pakket sammen og dro, men stedet og folket har vist nordnorsk stayer-evne.

Nå tar Lødingen fullstendig av på fritidsmarkedet. Vi har blitt en motor i regionen for hytte og fritid.

Bente Slåtto Steien, Nes Utvikling

Nesten to tiår senere blomstrer Lødingen opp som et mekka for dem som er sugne på litt dyptpløyende rekreasjon. De markerer seg stadig sterkere som fritidskommune numero uno i regionen. Der vil man finne en infrastruktur og tilbud samlet på ett sted.

– Nå tar Lødingen fullstendig av på fritidsmarkedet. Vi har blitt en motor i regionen for hyttte og fritid, og hele stedet har begynt å få en annerledes vinkel. Infrastrukturen er blitt formidabel, og det er mange spennende ting på gang, sier Bente Slåtto Steien i Nes utvikling.

I helgene øker folketallet på fast basis på mellom 50 og 100 mennesker, et tall som øker jevnt og trutt. Bespisning, drivstoff, apotek og bensistasjon merker oppsvinget.

Operatører for utleie og aktiviteter popper opp unna for unna, enten det er sykkel, fiske eller utflukter til områdene rundt. Her legges det til rette for aktiviteter for unger, de smekker opp benker og hvileplasser, har påbegynt en småbåt-marina og har en hel del annet på tapetet.

Det beste stedet å koble av

– Det folk begynner å oppdage nå, er at Lødingene er et perfekt sted å ha base for å oppleve regionen. Svolvær, Sortland og Hamarøy er like i nærheten. Vi er rimeligere og mindre hektisk enn Lofoten, og er et knutepunkt logistikkmessig. Herfra kan du rett og slett oppleve det beste i både Lofoten og Vesterålen, sier Bente, som er en av tre grunneiere som har gått sammen for å skape det de selv kaller “et hyttefelt med noko attåt”.

Vi synes det er veldig hyggelig å holde på med dette! Vi opplever at vi kan tilby noe fint til folk og ser at de trives. Det gir energi.

Bente Slåtto Steien, Nes Utvikling

De har bygget opp stedet, stein for stein, for å være et av de beste stedene å sparke av seg skoene og begrave tærne i sanden. Det beste stedet å koble av. Den fineste plassen å besøke.

Men når Nord-Norge er et fritids-bonanza for hele landet, med spredt bosetning og mange gamle, frittstående hus. Hvorfor i alle dager skulle man søke seg til en hyttelandsby?

Wow-faktor

– Vel, man blir grepet av en wow-faktor når man er der ute. og vi merker stor interesse. Det er  et unikt sted, med blanding av Sørlands-idyll og det råeste fra nord. Området bugner av fisk, bær, rein og elg, og det er noe spesielt med atmosfæren der ute. Kystfortene legges tross alt på de fineste plassene, med høyde og utsikt over sjøen.

Vestfjord Panorama har 130 hyttetomter planlagt. Noen er under planlegging, andre er klare som egg. Noen er solgt allerede, men det store slippet kommer i februar. Tomtene varierer i størrelse fra 914 kvadratmeter til svimlende 4216 kvadratmeter. Saltdalshytta står parat til å levere hytte, men et stalltips til deg er at du står fritt til å velge.

Dette kan ikke måle seg med noen hyttefelt jeg har sett tidligere i nord. Det er helt fantastisk. Helt rått!

Jørn Hjelbak i Saltdalshytta

– Tomter og hytter er allerede kjøpt og bygget og tatt flittig i bruk. Ikke en eneste sjel av dem, har solgt hyttene videre. Alle har blitt værende. Det sier litt om trivselsfaktoren, mener Bente.

Hun jobber ikke med dette på fast basis, men hun elsker å jobbe med å bygge noe opp på si, steg for steg.

– Det er ikke dette vi jobber med til daglig, noen av oss. Men det er veldig givende å holde på med. Det krever mye planlegging og tålmodighet. Ting tar tid, men det er kjempefint å få ta hånd om et sånt område, sier hun.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.