Hotell og kunstprosjekt

Sortland Hotell. Foto: FotoKnoff

Sortland Hotell er et kunstprosjekt som aldri tar slutt.

En litterær verdensstørrelse satt en gang på dette hotellet og skrev Den siste glæde. Året var 1911, og Sortland hotell var flunkende nytt.

– På mange måter kan man si at Knut Hamsun bor i veggene her, sier hotelleier Harald Mikal Jakobsen.

Åpning av Hamsun-foajeen hvor Bjørn Sundquist leser prolog skrevet av Lars Saabye Christensen Foto: Alf Oxem

Sortland Hotell er sted gjennomsyret av kunst og spennende samarbeid, stelt i stand av en hotelleier full av vyer. En som har klokkertro på å skape særpreg.

– Å fortsette å bygge ut hotellet med kunst er vår melodi framover, uansett hva som skjer, forteller Jacobsen.

Sortland Hotell ligger i flotte omgivelser. Foto: FotoKnoff

På Sortland hotell finner du arbeider av Håkon Bleken, Trym Ivar Bergsmo, Dronning Sonja, Magne Furuholmen og mange andre store, nasjonale kunstnere på måter du ikke har opplevd før. Deres nyeste kunstprosjekt er montert på 16 dører i hotellets nye fløy. Lars Saabye Christensens dikt er illustrert av Widerberg og blitt til kunstneriske utsmykninger – et prosjekt det ikke finnes maken til i hele verden.

Saabyes Bibliotek. Foto: FotoKnoff

“Ikke glem dørene virker fra begge sider. Derfor må du også huske å banke på når du skal ut”

Under ser du fire av romdørene på Sortland Hotell som er designet med kunstverk.

Saabyes verker

Blåbyen Sortland var lenge hjem til Lars Saabye Christensen, og i byens hotell finnes det en unik hommage til forfatteren. Restaurant Saabyes Bibliotek huser alle Saabyes verker og oversettelser på 36 språk, fra debutromanen Bly og stor-romanen Beatles, til teater- og filmmanus, musikk, diktsamlinger og rent, litterært gull.

Restaurant Saabyes Bibliotek huser alle Saabyes verker og oversettelser på 36 språk. Foto: FotoKnoff

Innenfor disse veggene har også et unikt samarbeid mellom forfatteren og Nico Widerberg – skulptøren bak 22. juli-skulpturene, oppstått. Resultatet kan man spore over hele hotellet, fra skulpturen i lobbyen til de unike maleriene, der poesien og kunsten smelter sammen i et felles uttrykk. Også billedkunstneren Tove Hov Jacobsen er representert, med originalmaleri hengende på 50 hotellrom.

Skulptur av kunstner Nico Widerberg som ble avduket av forfatter Lars Saabye Christensen. Foto: FotoKnoff

– Jeg har klokkertro på å skape særegenheter. Det er vår melodi framover, uansett hva som skjer. Folk vil ha noe nytt, noe mer enn bare fire vegger og ei seng. De vil ha opplevelser og påfyll, sier hotell-eieren.

– Og at vi har disse store artistene, er en gudegave.

– Hvem er det som besøker dere?

– Hotell er gjerne speil av næringslivet, så mange av våre gjester er representanter fra offentlig og privat næringsliv, i tillegg til en økende andel turister. Vi er så heldige at vi har mange faste reisende som bor hos oss, det har holdt hotellet oppe i 50 år. Og vi har jo hatt en sunn økonomi, og stadig økende omsetning.

Sortland Hotell. Foto: FotoKnoff

Hotellet har vært i drift i 112 år. Overskuddet av drifta er gjennom generasjoner investert i utviklinga, med oppgraderinger og utbygginger i mange ledd. Nå sist med ei flunkende ny fløy med nye rom, og planer om å bygge ut enda mer er på tegnebrettet. Også kjøkkenet er styrket, med en kjøkkensjef som har en lang karriere fra italienske kjøkken bak seg.

Ett av Sortland Hotells nye superiorrom. Foto: FotoKnoff

– Det artige er at vi rett og slett har muligheten til å bygge videre på dette fantastiske stedet. Vi utvikler hotellet med kvalitet og kultur, sier Jacobsen.

Kultur er så mangt. Nå skal kystkulturen inn, som seg hør og bør for et hotell i ett av fiskeri-regionens mest markante og populære overnattingssteder.

Hyllest av fiskerbonden gjennom to gamle, originale kystkultur-bygg. Fra utsiden av Sortland Hotell. Foto: FotoKnoff

– Jeg kaller Hamsun, Saabye Christensen og Widerberg for “skattene våre”. Nå skal en fjerde skatt inn, sier Harald Mikal.

Fiskerbonden skal få en hyllest i form av to gamle, originale kystkultur-bygg som er tatt vare på og skal bli en del av Sortland hotell.

– Disse skattene skal restaureres etter alle kunstens regler, og vi gleder oss til å få vise fram denne viktige delen av kulturen og historien vår.

Maten er en viktig del av kulturen. Foto: FotoKnoff

Ikke minst er maten en viktig del av den nordnorske kulturen, og Sortland hotell var grytidlig ute med å velge kortreist. Sjørøya, boknafisken og det berømte vesterålslammet har blitt servert ved hotellet i en årrekke, for allerede på slutten av 90-tallet staket de ut denne retninga:

– Det serveres lokalt. Lokalt, lokalt, lokalt. Vi kjøper inn så mye lokal mat og andre tjenester som det overhodet lar seg gjøre, forteller hotell-eieren.


Litt fakta…

  • Sortlandhotellene AS – driftsselskap for Sortland Hotell og Strand hotell  
  • Omsetning 2018 Kr. 26 441 000.-
  • 20 årsverk – herav 17 helårsarbeidsplasser med motiverte og dyktige ansatte
  • Antall rom 103 – (66 + 37)
  • 4 møterom
  • Plenumsal for 80 personer, samt grupperom
  • Sortland hotell – utbygd og totalrenovert i  årene 2015 – 2019
  • Egenart: Kortreist mat, Saabyes Bibliotek, Hamsuns foaje, kunst, ord og historie fra 1908
  • Saabyes Bibliotek er vår restaurant som serverer lokalmat. Boknafisk er vår mest populære rett.


Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.