FINNMARK | Annonseinnhold

Butikken på Hesseng er et knutepunkt i Kirkenes

Ingen dager er like på Rema Hesseng. Der møtes hele samfunnet, fra babyer til 100-åringer.

“Åpent 7-23” lyser det i hvitt, blått og rødt på ytterveggen på REMA Hesseng i Kirkenes. Kjøpmann Britt Gade er den som låser opp hver eneste morgen, og ofte blir det lange dager før hun tar kvelden. Og hun elsker det.

Britt Gade trives svært godt som kjøpmann ved Rema Hesseng i Sør-Varanger.

– Det er gøy hver eneste dag.

Kjøpmann Britt Gade

Kirkenes ligger innerst i en fjord ved Barentshavet, med vidde og vill natur like utenfor stuedøra. Men det er ikke lenger sånn at folket henter maten fra naturen omkring dem. Matvarene som skal hit, lengst nordøst i Norge, har en lang vei å reise. Stengte veier og uvær er et element som gjør at en skal ha is i magen for å drive butikk her – men så er også Finnmarkinger et folk med en stayerevne uten sidestykke.

Helle Andersen synes det er hyggelig å kunne slå av en prat med kundene som er innom å handler.

– Det er mye liv på butikken vår – alle må ha mat. Du har hele samfunnet, fra babyer til 100-åringer. Vi bor på en liten plass og vi kjenner hverandre. Den praten med kundene, der de deler opplevelser, nyheter og tanker med meg – det er rørende og fint, sier kjøpmann Britt, som har jobbet for Rema i 25 år. 

 2006 startet hun på den nyåpnede butikken på Hesseng, og i 2009 tok hun over som sjef. Men det betyr ikke at hun sitter på bakrommet med kuleramma. Som sjef vil hun være tilstede mellom butikkhyllene sammen med kundene og de ansatte, der hun hører hjemme. 

Som sjef vil Britt Gade helst være tilstede mellom butikkhyllene sammen med kundene og de ansatte. Her sammen med Rita Hansen.

– Det er aldri kjedelig – det er like artig hver dag. Fordi selv om vi har rutiner, er det ingen dager som er like. Jeg synes det er veldig koselig å bruke dagene mine sammen med alle kundene og de som jobber her.

Britt Gade
Utfylling av varer er en viktig del av jobben for de som jobber på Rema Hesseng. På bildet: Curt-Jarle Heitmann

Butikk er ikke bare butikk

I Kirkenes sier man “Butikk er ikke bare butikk”. Hva er vi mennesker uten en møteplass? Vi kjente alle på det i lockdown. Da ble butikkhyllene i enda større grad en møteplass, ikke bare hyller med mat. 

Å være tilstede er viktig når man er sjef.

Butikksjef britt gade
Butikken er en viktig møteplass i et lokalsamfunn, og et sted man kan slå av en hyggelig prat. På bildet: Frank-Uno Jerijervi Somby

– Butikk er ikke bare butikk. Du skal se alle. For mange er det kanskje den eneste kontakten man har med andre i løpet av dagen, da betyr det smilet mye. Det føles veldig meningsfylt for meg, sier kjøpmannen.

Ung og gammel

Kanskje er aldersspennet noe av hemmeligheten bak det gode miljøet på butikken. Her jobber hyggelige og hjelpsomme ansatte helt fra 13 til 74 år fordelt over totalt 12 årsverk.

Hos Rema Hesseng er Joar Varsi Jakola den yngste ansatte med sine 13 år……
..og Roald Basma den eldste med sine 74 år.

Som nærmeste nabo til Kirkenes Videregående Skole har de mange elever som vil trå til med ekstrajobb. Samtidig har de mange som har jobbet i bransjen lenge. En lærerik miks, mener kjøpmannen.

Godt samarbeid skaper en flott arbeidsplass og et godt arbeidsmiljø. På bildet: Jørgen Gunnermann og Audun Øwre

– Vi har et fint mangfold i kollegiet. At de respekterer hverandre, tar hensyn til alder og fysikk tror jeg gir et godt arbeidsmiljø. De unge lærer av de eldre, og de eldre har litt å lære av de unge óg. De unge tar veldig lett det digitale som er blitt en selvskreven del av drifta, men jeg blir litt glad når jeg ser at en som er 74 også kan mestre alt det nye.

Butikksjef Britt Gade
En viktig arbeidsoppgave er å rydde unna all emballasjen som kan hope seg opp etter utfylling av varer. På bildet: Dag Sibbern Ryeng

De ansatte jobber side om side i det daglige, og rullerer ofte på arbeidsoppgavene. På denne måten skapes det gode relasjoner og gode arenaer for kunnskapsdeling.

Til tider er det store mengder varer som skal fylles ut i hyllene, slik at kundene finner det dem skal hos Rema Hesseng. På bildet: Silje Kristine Jervidalo Hansen

Tilstedeværelse

– Å være tilstede er viktig når man er sjef. Du merker fort hvis noe ikke fungerer og ikke er som det skal. Jeg tror også det gir større samhold. Vi skal være den butikken som kundene vet har hyggelige og hjelpsomme ansatte.

Britt Gade

Rema Hesseng, som er en selvstendig franchise-butikk under Rema-paraplyen, omsatte for 88 millioner kroner i 2019. Flere lavpriskjeder har etablert seg i nærområdet, og de kjenner på trykket.

– Det får oss bare til å skjerpe oss enda mer. Vi skal være den gode butikken med personlig service og hjelpsomme kjøpmenn som kan det de holder på med. Vi skal være butikken med det gode utvalget, så kundene slipper å løpe fra butikk til butikk.

Butikksjef Britt Gade.

Du finner mer info om Rema Hesseng her!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.