FINNMARK | Annonseinnhold

Pasvikhytta er tilbake med lokalproduserte hytter i Finnmark

Gjenopplivningen av den tradisjonsrike og tidligere så kjente Pasvikhytta, har vært slik oppstarter pleier å være – utfordrende og svært lærerik. Endelig er et variert utvalg Pasvikhytter igjen på markedet. 

Pasvik. Bare navnet får oss til å tenke på endeløs og mangfoldig grensenatur. Dype skoger av gammel furu, utallige fiskevann og elvesystemer som gjør det mulig å trenge dypt inn i den nærmest uberørte villmarka hvor vissheten om at man kan møte både bjørn og andre rovdyr sender et ekstra sus over opplevelsen. En villmark som strekker seg helt ut til kyststripa til Sør-Varangers vakre fjorder.

Dype skoger av gammel furu, utallige fiskevann og elvesystemer er selve sjelen i Pasvik.

Konge av sommernatta

Det er ikke bare naturen som er variert i denne subarktiske perlen. Klimaet her oppe er også svært kontrastfullt med kalde vintre og relativt varme somre. En julinatt i 1957 sank gradestokken i Pasvik aldri under 25,7 grader. Hverken før eller siden har det vært målt en så varm sommernatt i Norge, noe som gjør Pasvik til konge av sommernatta.

Daglig leder Mats Blix Iversen foran en av de nye hyttene fra Pasvikhytta, satt opp på Brattli i Pasvik.

Det var nok ingen tilfeldighet at varemerke ble nettopp Pasvikhytta

Fra hyttefeltet Brattli til Pasvikhytta.

Bevisst valg

– Det var nok ingen tilfeldighet at varemerke ble nettopp Pasvikhytta, sier Mats Blix Iversen.

Mats Blix Iversen er Daglig leder for Pasvikhytta.

Han er Daglig leder for Pasvikhytta og beskriver en landsdel med stolte hyttetradisjoner hvor Pasvik og Sør-Varanger gjennom mange tiår har vært en populært hytte- og utfartsdestinasjon.

En av de moderne hyttemodellene fra Pasvikhytta.

Mats forteller at de nye hyttemodellene til Pasvikhytta er like variert som naturen og klimaet fra området den er oppkalt etter. I dag deles hyttemodellene inn i to hovedserier, Tradisjonell og Moderne, og Mats kan røpe at en tredje hovedserie er på tegnebrettet.

I dag deles hyttemodellene inn i to hovedserier, Tradisjonell og Moderne

I arbeidet med de ulike modellene har de brukt all sin erfaring, kompetanse og lokalkunnskap, for like viktig som estetikk og visuell utforming, er funksjonalitetene og egenskapene som kreves av en hytte i værharde nord.

Laget av mennesker som er vokst i Finnmark med klimaet og med den hyttekulturen vi har her.

En av de tradisjonelle hyttemodellene fra Pasvikhytta.

For mørketid og midnattssol

– Vi mener det er et godt poeng at disse hyttene er laget av mennesker som er vokst i Finnmark med det klimaet og med den hyttekulturen vi har her. Hyttene våre er bygget for mørketid og midtnattsol.

Mats Blix Iversen

Det betyr at vi lager hytter med smarte løsninger, som tar høyde for de sterke kontrastene vi har i Finnmark. Velger du oss som leverandør får du ei hytte som er tilpasset våre ekstreme klimatiske forhold og som tåler hyppig bruk, forklarer Mats.

Kontrollert produksjon

Kontrollert miljø i Pasvikhyttas produksjonslokaler.

Nå som den gang produseres Pasvikhytta i Kirkenes. Den forrige produksjonen ble lagt ned sammen med sagbruket som produserte tømmer tidlig på 90-tallet. I dag tilvirkes hyttene i elementer ved Kirkenes Element & Takstol.

– I moderne produksjonslokaler bygger vi effektivt elementer innendørs, noe som gjør at vi kan raskt kan levere hytter av høy kvalitet til konkurransedyktige priser. Elementhytter er raske å sette opp og å lukke. Det gjør at man unngår for mye regn og snø inn i konstruksjonen. Trenger du både hytte og hyttetomt vi tilby full pakke, forteller Mats.

På Brattli rett sør for Kirkenes har bedriften han styrer utviklet et eget hyttefelt med ni byggeklare hyttetomter hvor alt av nødvendig infrastruktur er opparbeidet.

Fra hyttefeltet Brattli til Pasvikhytta.

Se video under om Pasvikhytta og hytteområdet Brattli.


Video om Pasvikhytta og fra hyttefeltet Brattli.

Kjenner livet i nord

– I Pasvikdalen er det lange og gode hyttetradisjoner. Vi kjenner historien og vi kjenner livet i nord. Ved siden av fokus på solid utført håndverk er vi svært opptatt av en ting – at livet med Pasvikhytta skal være enkelt.


For mer inspirasjon
www.pasvikhytta.no


Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.