VESTERÅLEN | Annonseinnhold

Vi drar hverandre opp

Daglig leder Hjalmar Leif Johansen i Øksnes Bil & Maskin forklarer hvordan det har seg at næringslivet i denne vesterålskommunen blomstrer som det gjør.

Myreselskapet Øksnes Bil & Maskin omsetter årlig for rundt ti millioner kroner fordelt på arbeid og dele- og rekvisitasalg. Hvert eneste år leveres det et greit overskudd. Etter mer enn 30 års drift vet Johansen og hans makker Alf Jarle Berg nøyaktig hva som skal til for at kundene skal være fornøyde, og for at de samme kundene skal vende tilbake.

Selskapet har for lengst oppnådd rykte for å være et solid bilverksted som sørger for service og reparasjoner for alle typer bilmerker. I tillegg driver selskapet blant annet salg og service på trucker og anleggsmaskiner. De forhandler merkene Hyundai på trucker og Kobelco på gravemaskiner. 

Tøffe tak på yttersida

Tilbake til innledningen av denne artikkelen. Man skal ha fullstendig oversett vesterålingene dersom man ikke har fått med seg den nærmest fandenivoldske innstillingen næringslivet på yttersiden av øyriket har opparbeidet seg de senere år. Det ser ut til at ingen oppgaver synes for store, og ingen utfordringer for små for de som driver sine bedrifter i kommunen. Her gyver man løs på oppgavene, og resultatene lar ikke vente på seg.  

– Du kan vel ha rett i at det for veldig manges del går godt her ute. Vi er en av flere virksomheter som profitterer på optimisme. Det handler mye om at vi unner hverandre suksess, og hjelper hverandre frem. Det oppstår en smitteeffekt, sier Hjalmar Leif Johansen.  

Stiller opp – uten å nøle

– Er det noen på en båt som har behov for en skipselektriker på kveld/nattestid, er det knapt spørsmål. Man stiller opp. Det samme gjelder om det skulle oppstå behov for olje, drivstoff og annet utstyr. Når det går bra med fiskeindustrien forplanter det seg over til det som skjer på land.

Det er flere bedrifter som er vel verdt å trekke frem, og jeg vil nødig nevne navn i fare for å glemme noen, smiler Johansen.  

Bedriftsleder Hjalmar Leif Johansen blant gravere og tilhengere utenfor Øksnes bil & maskin AS på Myre. – Voksne menn blir som unger bak spakene i en gravemaskin, sier han.

– Selv er jeg utrolig stolt over arbeidsfolket i vår bedrift, som har stått last og brast ved vår side i veldig mange år. Her tør jeg nevne verkstedformann Frank Eilertsen, som har jobbet ved Øksnes Bil & Maskin i over 30 år, sier Johansen. 

Vanskelig å skaffe arbeidsfolk

– Man kan av og til få inntrykk av at det nordnorske næringslivet går så bra at det nesten er umulig å få tak i kvalifisert arbeidskraft til alle oppgavene?

– Det kan jeg skrive under på. I en virksomhet som er så pass spesialisert som vår blir dette tydelig. I fiskeindustrien har det vokst frem en praksis med å leie inn utenlandsk arbeidskraft til en god del oppgaver gjennom sesongen. 

I verkstedet. Det ser ikke så hektisk ut på bildet, men herrene Hjalmar Leif Johansen, forretningspartner Alf Jarle Berg og verkstedformann Frank Eilertsen har ikke akkurat problemer med å få tiden til å gå.

Vi opplever at det vanskelig lar seg gjøre for oss av flere årsaker. Kan nevne språk, forståelse ved kommunikasjon og selvstendighet så derfor har vi tidvis en utfordring i forhold til dette. Per i dag er vi imidlertid ni fast ansatte, men er hele tiden på utkikk etter godt kvalifisert arbeidskraft til å styrke vår drift, understreker Johansen. 

Etableringen av selskapet oppstod i sin tid som følge av at man så et tydelig behov for et mekanisk verksted, som kunne sørge for nødvendig vedlikehold av de fleste typer av maskiner og utstyr. Det ble og en delvis videreføring av drifta som var på bygget fra før av. Pr i dag er det EU-kontroller, service og vedlikehold av personbiler, gjennom kjeden AutoMester, som er ryggraden i virksomheten Øksnes Bil & Maskin.  

– Hvordan er det med konkurransen på dette området?

– Det er to øvrige verksteder i kommunen som også reparerer biler, og det er fullstendig OK for vår del. Vi opplever at det er arbeid nok til oss alle, sier Johansen.  

Spesialtilpasninger for fiskeindustrien

Den andre vesentlige delen av virksomheten til Øksnes Bil & Maskin er å levere trucker, samt sørge for service og reparasjon av gaffeltrucker, samt industri- og anleggsmaskiner.  

 Vi leverer mye til fiskeindustrien, og mye av det vi gjør er spesialtilpasninger. Blant annet alt saltet gjør at slitasjen er enorm på disse maskinene. Derfor leveres de med spesialtilpasninger, forklarer bedriftslederen.  

Han opplyser at behovet for å markedsføre denne delen av virksomheten ikke har vært så stort.

  – Vi opplever at kundene er veldig fornøyd med oppmøtetid, servicen og vedlikeholdet, og dermed begynner ryktene å gå. Derfor har vi en god del leveranser i Vesterålen, Lofoten og i Harstad området, forklarer han.  

Sønn med avlegger

Hjalmar Leif Johansen opplyser videre at sønnen Mats har etablert MJ Maskinservice AS, som farter rundt og sørger for service og vedlikehold på gaffeltrucker og gravemaskiner over større områder i nord. Samvirkningen mellom Øksnes Bil & Maskin og MJ Maskinservice er veldig god og gjør oss sammen sterke i konkurransen om kapasitet på oppdrag.

Den årlige omsetning hos førstnevnte foretak er på rundt 10 millioner kroner, og bedriften har gått med pluss stort sett hvert eneste år. Hos sistnevnte er det mer enn nok å gjøre, og dette foretaket har både omsetning og resultat vært imponerende, siden oppstarten i 2016. Allerede i 2017 var omsetningen klatret til 3,7 millioner kroner, og samtidig kunne den unge bedriften notere seg for et solid pluss.  

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.