VESTERÅLEN | Annonseinnhold

Møt de nye lederne innen grønt helse-sortiment

Camilla har vokst opp i Nord-Norges største leverandør av medisinske forbruksvarer. Nå tar hun over, og kjører knallhard miljøprofil: – Vi skal bli landets ledende leverandør av grønt sortiment.

Å sortere eller å ikke sortere er egentlig ikke et spørsmål. Nordengros Helseservice går for å sortere alt, alltid.

Har du noen gang sittet og ventet på legekontoret en tidlig morgen? Du vet, når det er litt trykket stemning, kanskje er du litt sjaber i formen, og du kjenner at tunga klistrer seg til gane?

Da tar du deg en klunk vann fra et engangsbeger og hiver det i søpla. Så blir du kalt inn til legen, som undersøker deg på benken. Etterpå går papiret på benken i søpla, og hanskene til den legen likeså. Kanskje får du på deg et plaster, som du senere hiver. Livet er fullt av slike øyeblikk som genererer søppel. Da er det om å gjøre at noen har tatt noen smarte valg i forkant.

– Noe av det som genererer søppel på et legekontor, er noe så enkelt som drikkebeger.

Derfor tilbyr vi palmeblad istedet for papp og plastbeger. Kvaliteten er like god, designet er finere, og de er fullstendig nedbrytbare, sier Camilla Rodal daglig leder for Norengros på Stokmarknes, Helseservice Engros AS

Fra hovedbasen i Hadsel berører de livene til veldig mange nordlendinger i alle livsfaser. De forsyner sykehus, sykehjem, legekontor, hjemmesykepleien og privatkunder på blåresept med utstyr.

På Stokmarknes ligger hovedkontoret, med 31 ansatte. De har avdelinger og “utposter” som hun kaller det, i Bodø og Tromsø, samt ei nyåpna avdeling i Mo i Rana.

Siden midten av 80-tallet

Nordengros Helseservice omsetter for 160 millioner kroner, alt fra kopper og hansker til elektriske senger og heiser sendes ut til kundene fra Hadsel.

Siden midten av 80-tallet har de forsynt helse-Nordnorge med alt de måtte trenge av smått og stort. Camilla Rodal var fem år gammel da faren hennes startet selskapet. Så lenge hun kan huske, har dagene rundt nyttår gått med til varetellinger. Hun hjalp til med vasking og begynte å jobbe i bandagistbutikken og vareutsalget i helgene.

Etter ti år med utdannelse og fartstid fra andre deler av arbeidslivet, kom hun tilbake og tok over hele selskapet. Nå skal hun være med på å skape et nytt kapittel for bedriften, de ansatte, kundene, og alle som blir berørt av produktene – deg og meg.

– Verden går framover. Men ikke fortere enn vi klarer å pushe den, sier Camilla.

Camilla Rodal & co forsyner hele landsdelen med medisinske forbruksvarer.

Selskapet har satt seg som mål å være landens ledende leverandør når det kommer til miljø og bærekraft.

Det er ingen liten oppgave. De skal gå gjennom syskrinet og gi ei grønn overhaling til selv den minste detalj. Det kommer til å bli en krevende og kostbar prosess, men de har bestemt seg; Dette er veien å gå.

Grønn overhaling

Miljøfokuset har alltid vært på plass hos Norengros Helseservice. Nå blir de enda grønnere.

Nå skal hele kjeda, fra A til Å, få ei grønn overhaling. For det første skal hele hovedkontoret gjøre om til en grønnere energiklassifisering.

– Vi skifter for eksempel alt av strømkilder for å få ned energinivået til bygget. Det er en stor utgift, men vi kommer til å spare på det i lengden.

Plaketten som erklærer at de er miljøsertifisert, fikk bedriften på plass allerede i 2008.

– Vi har vært miljøfyrtårn i over ti år, noe som lønner seg på mer enn én måte. At vi driver med gjenbruk av papp og plast og sorterer avfall, skaper også bærekraft i forhold til en billigere drift.

Men nå skal dere altså bli enda grønnere?

– Ja. Vi satser på grønt i alle ledd, og velger leverandører som henger med på utviklinga, sier Camilla.

– Hva vil det ha å si for leverandørene dere har i dag?

Hvert år sendes varer for 160 millioner kroner ut fra Norengros Helseservice.

– Hvis leverandørene vi har per nå ikke henger med på utviklinga, må vi se oss om etter andre leverandører som ønsker å tenke grønt. Hele verden har snudd, og ser seg om etter miljøvennlige produkter. Vi ser på bærekraft på en helt annen måte enn tidligere.

…hvis de leverandørene vi har per nå ikke henger med på utviklinga, må vi se oss om etter andre leverandører som ønsker å tenke grønt.

Camilla Rodal

– Men dere bruker fremdeles en del plast?

– Saken er at det finnes så mange typer plast. En del av den plasten som lages i dag, er så utrolig mye mer miljøvennlig enn den som ble produsert for noen år siden.

– For eksempel?

– Ta noe så enkelt som en søppelsekk. I dag er plasten i den tynnere, men sterkere, og nedbrytbar. Hvis du sammenligner de to produktene, er den som er halvparten så tung og med best kvalitet faktisk den mest miljøvennlige. Containerne kan frakte dobbelt så mange sekker, og det er mindre CO2-utslipp på frakta.

Nedbrytbar

Varer pakkes og sendes fra ekspedisjonslokalet på Børøya i Hadsel.

Plastforklær er en annen ting det går mye av i helsevesenet. Her kan Helseservice nå tilby mer miljøvennlige produkter i nedbrytbar plast.

– Bleier er også noe det har vært vanskelig å få til å bli helt nedbrytbare. Det som er viktig, er å se på hva leverandørene gjør i kompensasjon for miljøsvinnet. I bleier brukes det papir, og det går mange trær i produksjonen. De leverandørene vi bruker, planter tre nye trær for hver tre de tar. Det handler om å opprettholde bærekrafta.

Pakker og prekeverer

Nordengros Helseservice på Børøya, Hadsel.

Konsernet består av et dusin familiebedrifter som har slått seg sammen til Norengros.

– Vi eier 1/12 av Norengros, og dette har vært en enorm suksessfaktor. At vi består utelukkende av familiebedrifter, har skapt en bunnsolid organisasjon, sier Camilla.

Ved det store lageret og ekspedisjonslokalet på Børøya i Hadsel pakkes og prekeveres det flittig og med stor intensitet, og dimensjonene er enorme. De omsetter for 160 millioner kroner, alt fra kopper og hansker til elektriske senger og heiser sendes ut til kundene herfra.

– For oss er miljø en mulighet, og målet vårt er å bli en læringsinstans både for kunder og leverandører. Den kunnskapen selv tilegner oss, skal vi jobbe for å videreformidle.

  • Du har sikkert lagt merke til Norengros-logoen på brystet til det norske ski-landslaget? I en årrekke har de vært stolt sponsor av Bjørgen, Northug og gjengen.
  • Norengros er Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor. De skilter med “Alt du trenger på ett sted.”
  • Norengros er en landsdekkende kjede bestående av 13 bedrifter med lokale eiere. Vår logistikkløsning basert på lokale fullsortimentslagre gir unik tilgjengelighet og hurtig distribusjon til alle våre kunder.
  • Norengros på Stokmarknes, Helseservice Engros AS er en del av klyngen

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.