NORD-NORGE | Annonseinnhold

Nordnorsk Ferdigplen gir deg gresset som tåler nordnorsk klima

30 års erfaring

De la grunnlaget som ga Bodø-Glimt fraspark i gullsesongen 1993. Sesongen ble sparket i gang på flunkende nytt underlag fra Nordnorsk Ferdigplen.

Da første eliteseriekamp ble spilt på nylagt gress på Aspmyra Stadion 16. mai 1993, var stemningen elektrisk: Det nyopprykkede laget møtte Ham-Kam på hjemmebane.

Aspmyra Stadion. Bodø-Glimt mot erkerivalen TIL.

Bodø-Glimts Tom Kåre Staurvik, Trond Sollied og et blodtrimma Bodø-lag knuste senere på våren erkerivalen TIL. Det ble starten på gullsesongen 1993 for nyopprykkede Bodø-Glimt, med gull i cupen og sølv i serien.

– Det var betegnet som Norges beste bane på den tid. Det var vi veldig stolt av.

Kanskje var det ikke gresset alene som ga dem godt fraspark, men i gullåret – og i en årrekke etterpå – var det ferdigplen fra Steigen som var grunnlaget for Glimt.

– Jeg husker det som det var i går, sier Gjert-Are Valberg i Nord-Norsk Ferdigplen AS.

Med Gjert-Are i spissen – som er utdannet sivilagronom – har Nordnorsk Ferdigplen med sylkvass presisjon og kunnskap.

Med Gjert-Are i spissen – som er utdannet sivilagronom – har Nordnorsk Ferdigplen med sylkvass presisjon og kunnskap om jorda og planter, sådd, stelt og til slutt høstet saftig gress. 250 mål med land i Steigen holdes av til å lage grønn, tettgrodd glede som rulles ut i de nordnorske hager, bakgårder, skoler og tak.

Ballen går på havet

Et av deres første oppdrag etter oppstarten på tidlig 90-tall var å gi fraspark til Bodø-Glimt. De tok oppdraget med å kle Aspmyra Stadion i grønt på strak arm.

– På den tiden hadde vi akkurat nok til å levere for Bodø-Glimt. Det var høye krav til gresset, det skulle være sånn og slik. Det var en hel jobb å legge den, minnes Gjert-Are.

Desto artigere var det å bli invitert av ordføreren i Bodø – som var fra Steigen – og sitte på VIP-tribunen da Bodø-Glimt banka Ham-Kam 2-0 i 1993.

– Det tok tre uker å legge gresset, og det var med hjelp av en massiv dugnadsinnsats. Jeg husker at Bodø-folket var stolt av sin flotte fotballbane som i mange år ikke hadde vært annet enn ei myr. Det var et eventyr, forteller gressgründeren.

– Det var betegnet som Norges beste bane på den tid. Det var vi veldig stolt av.

Fotballbanen på Træna

Også fotballbanen på Træna ble dekket av nytt gress fra Steigen.

I flere år etterpå fikk han julekort fra klubben. Han svarte gjerne med å ringe og spørre: “E han bra?” Hvordan går det med plenen?

– Svaret var ofte ja, men at de plagdes med at ballen fòr på havet, hehe. Det kunne vi dessverre ikke noe for.

Barskt klima

I det barske nordnorske klimaet, har de bare fire måneder på seg til å få jobben gjort.

– Det er veldig artig – vi kommer i mange artige situasjoner. Men det er ballhardt når det står på. Enda mer ballhardt var det i år, sier ferdigplen-fikseren. For i 2020 har etterspørselen vært enorm.

Her legges det Nordnorsk Ferdigplen i flotte omgivelser.
Her legges det Nordnorsk Ferdigplen i flotte omgivelser.

– Folk er opptatt av hagen i disse tider. De skal ikke til syden, bruker penger på hus, heim, bobil, båt, hytte og alt sånt. Det har vært et enormt press nu fra kunder fra hele Nord-Norge.

De leverer i Nordland og Troms, med brorparten av kundene i Bodø, Tromsø, Lofoten og i Narvik. 

– Vi har levert til Mosjøen og nordover, og har lagt mye i Finnmark også – sist leverte vi 1000 kvadratmeter for en kunde i Alta.

50 dekar stor gressflate på Engeløya i Steigen med utsikt til Lofotveggen.

En levende organisme

Den største fordelen med å kjøpe plenen ferdig frodig og grønn, er å slippe somre med naken, flekkete plen og ugress.

– På mange måter er det synd at folk er kommet lengre og lengre unna dette med å dyrke selv. Men det som ofte blir resultatet når du sår selv, er masse ugress. Fordelen er at du får en rein plen som du kan ha glede av med en gang, sier Gjert-Are.

De har altså hundrevis av dekar eget og leid areal som de dyrker på. 

Denne flata representerer 7 fotballbaner i størrelse!

– Vi har spesialmaskiner som skjærer dette som en ostehøvel,  ruller det opp og plasserer på paller. Det er en vitenskap, og vi ønsker at kundene er bevisst på det. Dette er en levende organisme som er avhengig av forståelse og stell, presiserer Gjert-Are.

Nøyaktig og riktig verktøy sørger for høy kvalitet på gresset som leveres ut til kundene.

Den største brøleren du kan gjøre, forklarer landbrukskandidaten, er å la plenen stå på pallen før du ruller den ut.

– Da går det varmgang i den, og gresset kan regelrett bli så varmt at det nesten tar fyr. Det er samme mekanismen som slår inn i komposten og skaper varme. Prosessen kalles ånding og er det motsatte av den oppbyggende prosessen i fotosyntesen. 

Hvordan få et bra resultat

 1. Gjør et godt grunnarbeid. Fjern stein – ellers kommer de opp i plenen med telen. 
 2. Fjern flerårig ugras. Det kan sprenge seg gjennom asfalt og betong – å sprenge seg gjennom plenen er ingen sak.
 3. Det bør være fall fra huset, slik at vannet renner av på overflata og plenen tørker opp etter regn. Hvis du har ujevn plen kan det gjerne bli stående vann og is om våren, da blir det isbrann, da dør gresset. 
 4. Sørg for at grunnlaget er jevnt og med litt fall – da er du best mulig gardert mot isbrann 
 5. Når gresset ankommer på pallen – legg det så raskt som mulig. Ikke legg det i morgen. Står det i solsteiken blir det fort varmgang og plenen kan dø. Nordnorsk Ferdigplen leverer plenen med kjølebil for å holde gresset i best mulig stand.
 6. Ta av toppen av pallen og kjøl resten ned med vann.
Nordnorsk Ferdigplen har gitt sommerjobb til 86 ungdommer siden 1990

Visste du at…

 • Aspmyra stadion i Bodø, som ble sagt å være Norges beste fotballbane på tidlig 90-tall, hadde gress dyrket av kyndige agronomer fra Steigen.
 • Gullsesongen til Bodø-Glimt i 1993 ble spilt på gress fra Nordnorsk Ferdigplen.
 • Gresstak med ferdigplen er isolerende og knallfint og klar i en fei.
 • Nordnorsk Ferdigplen ble stiftet av Finn Berstad og Gjert-Are Valberg i 1988. 
 • Nå har Valberg junior på 26 år kjøpt seg inn med ⅓ i firmaet.
 • Nordnorsk Ferdigplen har gitt sommerjobb til 86 ungdommer siden 1990.
 • Du kan kjøpe plen som leveres ferdig på pall, rett på døra.
 • Nordnorsk Ferdigplen har 30 års erfaring med plenproduksjon basert på høg kunnskap innen jord og plantedyrking fra landbruksuniversitetet på Ås.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold | Nordnorsk Ferdigplen AS


Vi leverer ferdigplen for nordnorsk klima. For mer inspirasjon, sjekk ut nordnorskferdigplen.no

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.