Nordmek hjelper fiskerne i Vesterålen døgnet rundt.
Nordmek sine ansatte er ofte ute “i felten”, enten det er noen som trenger akutt hjelp for å få liv i en motor, eller store omfattende byggeprosjekter, som Harald Pedersen, Tore Klausen og Kjell Klausen sin MS Skarholmen som skal rigges om. I vinter har halve mannskapet til Nordmek vært fast innslag på kaia ved Straumsjøen.
Næring i Nord besøker dem nede ved Straumsjøen, og møter industrimekaniker Raymond Pedersen idet han bøyer jern (ja, faktisk!)m imens Jan Einar Ingvaldsen og Roald Johnsen er nede i maskinrommet og sveiser. Nordmek-teamet har en omfattende jobb med å bygge om selve hydraulikken i båten.
– Vi trives når vi har noe å bryne oss på. Det gjør vi, sier Roald Johnsen.
Ly for stormen
Fire måneder i året slipper ikke et eneste solgløtt til her, og mobildekninga er det så som så med. De taggete, stupbratte fjellene stenger sola ute i Jennskaret i Bø på yttersida av Vesterålen. Men fjellene gir også store fordeler. Det kan være full storm, og likevel er båtene i ly her.
Disse naturgitte forutsetningene, i kombinasjon med arbeidslyst og talent, har gjort Nordmek til en suksess. For om en båt hoster og harker eller trenger overhaling, vet folk at Dagfinn er mannen å gå til – og det uten verken værforbehold eller hensyn til klokka.
Sandblåsing
I bunnen av dette arktiske månelandskapet, høres en jevn during en dag i februar. I noe som mest av alt minner om en astronaut-drakt, står en mann og blåser opp svart støv. Det er Mats Båfjord, et av de siste tilskuddene til teamet, som gjør noe av det han kan aller best: Sandblåsing.
Inne på verkstedet, gnistrer det i blått. Kim Andreassen fikk full, fast jobb hos Nordmek etter å ha fullført sine to år med lærlingetid. I dag står han og sveiser ihop båtelementer.
Eier og daglig leder Dagfinn Mikalsen – med blutetoothen på øret – stiger fram fra de indre gemakker på en sjark. Han leder et team bestående av fem godt skolerte og sertifiserte industrimekanikere og en kontormedarbeider.
På diplomet på kontoret, står det svart på hvitt. “Nominert til Vesterålens næringspris for nyskapning gjennom omstilling”. Denne utnevnelsen fikk de allerede i 2014, og siden da har ting bare eskalert.
De beskrives av den lokale næringsforeninga som både kompetent og løsningsorientert. De omstiller seg stadig til nye felt, og evnene deres gjør det mulig for hjørnesteinsbedriftene å holde koken. Ikke minst er Nordmek verdifull for kystflåta og fiskebåtene, med sin innstilling om å alltid være parat til å hjelpe.
Og den typen hjelp settes det pris på. Dette sier Stian Hansen, en av Nordmek sine faste kunder, på nordmek.no:
– Det er veldig artig at folk ser nytten i det vi gjør, og ikke minst at det er bruk for oss, sier Dagfinn Mikalsen.
Fra null til hundre
Da tok Dagfinn første båt på land våren 1997, var bare ei gammel kai på området. I 1999 ble Nordmek offisielt etablert. Dagfinn fikk bygget slippanlegg for båter inntil 60 fot. Så ble hovedbygget reist, men det vokste de raskt ut av.
I tillegg til båtreparasjoner, aluminiumsarbeid, plast- og glassfiberarbeid kan dette verkstedet reparere gravemaskin, sandblåse og metallisere lastebil, forteller den daglige lederen.
Dagfinn byr oss på en kopp kaffe, og vi slår oss ned på kontoret hans, som han deler med datteren Tanja Mikalsen som er bedriftens kontormedarbeider. De forteller om en bedrift som har vokst heftig de siste årene, med den naturlige konsekvensen at de har bygget ut. Nå finner du til og med butikk i Jennskaret, med et stort sortiment.
– Her finner du det meste du trenger til båten, sier Tanja.
Nordmek opplevde ofte at kundene gjerne trengte produkter og det lille ekstra til båten, og med Tanja som pådriver, ble butikken etablert. Bedriften har god kompetanse for å reparere motorer, men noen ganger må man rett og slett bare oppgradere med nytt utstyr. De har forhandlet Mercury påhengsmotorer siden 1999.
– Arbeid med påhengsmotor utgjør store deler av sommersesongen vår, da vi utfører grundig storservice og vedlikehold. Mercury er et merke vi har gode erfaringer med, og som vi er glade for å kunne tilby til kundene, sier Tanja Mikalsen til Næring i Nord.
Noe helt nytt
Nordmek har nylig også utvidet området med parkeringsplass for maskiner og båter. Det har de gjort for egen maskin, og i prosessen har de gjort grundig grunnarbeid. De har til og med flyttet fjell, noe Dagfinn har spissskompetanse i. Før Nordmek ble etablert, jobbet han som gravemaskinfører i ti år.
– Jeg gikk litt trøtt på å gjøre det samme og var veldig motivert til å prøve noe nytt og variert, forteller han.
Men en ting er sikkert: Dette er en mann som trives når han får jobbe med maskiner. I sin tid gikk han Maskin og Mekaniker-linja på Melbu ved Hadsel Videregående skole.
– Hva skal til for å starte opp på denne måten?
– Bære man ist og e flenk og har begge føtn på jorda, så går det rundt.
Hemmeligheten bak suksessen
I starten var arbeidet sesongbetont, med hovedvekt på vinterfisket. Men nå er det høysesong hele året. Når sommeren ruller inn over Vesterålen, går klampen i bånn hos Nordmek.
– Sommeren er hektisk. Da skal hele Vesterålen på havet med båtene sine, forteller de.
Nordmek leverer også tjenester til Kobbvågen Knuseverk, til naboen i Jennskaret: Sjømatbedriften Egil Kristoffersen & Sønner AS.
– Det er mange forskjellige oppgaver. Ingen dager er like her, og det trives jeg godt med.
– Hvorfor gjør dere det så bra?
Jeg vet ikke, noe av hemmeligheten er vel at vi aldri stenger. Vi har normale arbeidsdager, men vi har den innstillinga at de som trenger hjelp, får hjelp. Det gir nok litt utslag, når andre har stengt i feriene.