Jo mer du plages, jo mer gira blir de

De liker når du plages, men det er ingenting å ta seg nær av. Folket på Myre Sveis og Mekaniske verksted blir nemlig superglade når de kan få hjelpe deg med å løse noe nesten umulig.

Noen har det simpelten bare i fingrene fra de er født. De bruker timesvis med klossene før de engang kan gå, og når de vokser til, stuper de ned i legokassa med en voldsom appettitt. Lokalt i Vesterålen kaller man dem pellementmakere. Folk som kan reparere, bygge og fikse. Folk du kan ringe til når du plages og står fast. Hva skulle vi gjort uten dem?

En fjerde blålysetat

For eksempel når båten stopper opp, midt i beste fiskesesongen. Det viser seg at den delen som røyk, utgjør både lunger og hjerte båten, og må erstattes for at det skal bli liv igjen. Hva gjør du når det tar ukesvis å bestille delen? Eller enda verre: hva hvis den har gått ut av produksjon?

Hva gjør fotografen som har brukket en del til fotostativet sitt, så fotoseansen står i fare for å ryke? Da trenger du en pellementmaker. Du ringer Myre Sveis og Mekaniske Verksted (MSM). En slags selvutnevnt fjerde blålysetat som hjelper deg når det kniper.

Lyse idéer: Daglig leder hos Myre Sveis og Mek, Alf Olav Arntzen, liker å bryne seg på problemløsing.

– Å finne løysninger er det jeg liker best her i verden.

Alf Olav Arntzen, Myre Sveis og Mekaniske Verksted

Og når du slår på tråden, tar sannsynligvis en mann ved navn Alf Olav Arntzen telefonen. Ikke ta deg nær av at han sannsynligvis blir temmelig gira over problemet ditt. Saken er den, at jo større problemet ditt er, jo gladere blir han. Utfordringer er nemlig det beste de vet der i gården. Og den må gjerne være nesten umulig. For idéene oppstår best under press. Først begynner det å kverne oppi toppen, så begynner idéene å ta form på papir eller med 3D-modeller. Noen ganger kan ting bare sveises eller bankes til der og da.

– Å lage løysninger. Det er det jeg liker best, sier Alf Olav til Næring i Nord.

Lokalt i Vesterålen kaller man dem pellementmakere. Folk som kan reparere, bygge og fikse. Hva skulle vi gjort uten dem?

I flere tiår har folket i Øksnes kunnet velge Myre Mek isteden for nedetid, venting eller rett og slett å kaste og kjøpe nytt.

For noen år siden tok en fisker fra Lofoten kontakt. Han lurte på om Alf Olav & co kunne lage en båtdel som hadde gått ut av produksjon for 20 år siden. Delen var en del av styringsmekanismen, og han kunne ikke bruke båten uten den. Dette var midt i tjukkeste vintersesongen, og han sto i fare for at skreien svømte ifra ham.

Alf Olav lagde delen med sine egne hender, og fikk den montert. Hadde han ikke gjort det, måtte båten ha rigget ned og fått landligge under beste fisket. Tenke seg frustrasjonen over å pent måtte holde seg på land idet skreien stryker forbi?

– Jeg snakket med ham her om dagen, den delen virket ennå, sier han.
Fiskerederne er faste kunder hos Alf Olav. De kommer med sine ønsker til hvordan båten skal fungere, og MSM skaper løysninger. av

– De ønsker at fisken skal hit og dit, det skal se sånn og sånn ut på dekk… Du får hodebry, for å si det sånn.

Iløpet av 1-2 dager er problemet som regel løst.

– Som regel greier man å løyse det. Det er jo derfor folk kommer til oss.

Istedet for nedetid

Heavy metal: Myre Sveis og Mek elsker å tenkte kreativt med stål

– Vi er to som har jobbet flere tiår ilag. Jeg og onkelen min har vært 40 år i gamet. Vi er litt familiebedrift, sånn sett. Vi har mye erfaring som kommer kundene til gode, sier Myre Mek-lederen.

Skulle det dukke opp noe de ikke kan produsere selv, støtter de seg til den imponerende servicenæringa i Øksnes. Tilbudet har vokst seg stort og bunnsolid som et vesterålsk fjell på grunn av stedets enorme fiskeri. Visste du at Øksnes lander torsk for over én milliard kroner? Båtene er mange og behovene for verksted og sveis er dertil massivt.

– Vi er avhengig av hverandre her ute i havgapet. Vi har behov for alt av slip og verksted og tilbud som vi har. Da er det ekstra fint å kunne bruke hverandre, og å samarbeide, sier Alf Olav. Dette kjenner folk i bransjen godt til: Det er stas å være en del av det som skjer i Øksnes.

De får service 24 timer i døgnet, og ei makalaus innstilling om å få til hva enn man måtte bestemme seg for. Holmøy-rederiet, BioMar, Kystvakta og Lerøy er store aktører som også har fått øynene opp for kunnskapen og problemløysinga til Myre Mek og Sveis. De er faste oppdragsgivere, og teamet har nok å gjøre.

– Vi har fått mange bein å stå på, heldigvis. Det er stadig noe å hive seg over.

3D-tegner

Torleik har tegnet produksjonslinja som skal monteres i Lerøy-fabrikken Berlevåg.
Den har de produsert og designet fra scratch. 3D-modellen gir et presist bilde av funksjon og eventuelle mangler. – Jevt, sier han.

Og nå har de fått sitt livs hittil største oppdrag. Lerøy betrodde oppdraget om å lage produksjonsutstyr til landanlegget i Berlevåg, til Myre-gjengen på seks ansatte. Da var det bare å sette drifta i høygir. De står for alt fra design til det meste av mekanikk, sveis og montering av utstyret i fabrikken. Det de ikke har muligheter for å lage selv, henter de fra lokale samarbeidsparnere.

– Alt er laget på Myre, sier Alf Olav & co.

Det har tatt et par måneder å produsere alt. Nå skal alt fraktes nordover og smekkes, skrues, sveises og bankes på plass.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.