NORDLAND | Annonseinnhold

Moldjord Bygg og Anlegg bygget den populære Ureddplassen i Gildeskål

Bak byggingen av den kjente Ureddplassen på Helgeland står den lokale entreprenøren Moldjord Bygg og Anlegg. Ureddplasen er en populær rasteplass, et krigsmonument og en kunstinstallasjon av et toalett. Bildene av bølgen i betong og glass har gått viralt verden rundt i sosiale medier.

“Perhaps the most beautiful public toilet in the world has opened in Norway, with a view over the tip of a fjord”.

Dette kunne britiske lesere av The Daily Mail lese da bygget åpnet i 2018. Siden er det skrevet om bygget i inn- og utland, for Ureddplassen på fjortippen i Gildeskål på Helgelandskysten vekker oppsikt.

‘Shines in new splendour’, skriver Express Digest. MTV og italienske Elle skriver at stedet tar pusten fra folk.

Monumentet over de 42 soldatene som omkom da ubåten “Uredd” gikk på en tysk mine under 2. verdenskrig. Foto: Moldjord Bygg og Anlegg.

Historien bak Ureddplassen

Ureddplassen ligger i Gildeskål og er en del av Nasjonal turistvei langs Helgelandskysten. Stedet cirka 11 mil sør for Bodø hedrer 42 soldater som omkom under andre verdenskrig da ubåten “Uredd” gikk på en tysk mine i Fugløyfjorden.

I 2018 sluttførte Moldjord Bygg og Anlegg en storstilt oppgradering av plassen, med ny parkering, nytt toalett og en spektakulær utsiktsterrasse. Det bølgeformede toalettbygget er designet for nærkontakt med midnattssol og nordlys, og minner mer om en skulptur eller en kunst-installasjon enn et toalett. 

I 2018 sluttførte Moldjord Bygg og Anlegg en storstilt oppgradering av Ureddplassen.

Entreprenøren Moldjord Bygg og Anlegg var i skarp konkurranse med flere bedrifter som ville bryne seg på prosjektet, men de stakk til slutt av med oppdraget. Da måtte de legge hodene i bløt for å tenke seg fram til nye løsninger som kunne hjelpe dem å få til den sangomsuste betongbølgen.

Ureddplassen og den bølgete formen til toalettbygget begynner å ta form. Foto: Moldjord Bygg og Anlegg.

– En ting er en rett vegg. En annen ting er en vegg som er buet i flere retninger. Dette var en nyvinning for oss. Det var noe vi aldri hadde laget før, og vi fikk ei skikkelig utfordring, sier prosjektleder Kåre Eggesvik.

Ting tyder på at de fant ut av det – resultatet får tale for seg selv.

Ureddplassen Gildeskål kommune ligger i spektakulære omgivelser. Foto: Moldjord Bygg og Anlegg.

Ureddplassen er et veldig spesielt prosjekt, og et som vi er stolte av.

Prosjektleder Kåre Eggesvik

Bred komptanse i flere fagfelt

De er et rutinert team som vet hvordan de skal gjøre andres drømmer til virkelighet. Med røttene godt plantet lokalt i Beiarn kommune, har de nedslagsfelt i hele Salten.

Anleggsleder Eskild Berntsen ute på et av byggeprosjektene til Moldjord Bygg og Anlegg.

Finn Nikolaisen tok over lederrollen etter et generasjonsskifte der gründerne i selskapet takket av. Han oppdaget raskt at dette var et team med en solid allround-kunnskap og en bredde blant de 68 ansatte som man skal lete lenge etter.

– Det vi er flinke til, er å jobbe på tvers av fagområder. Tømrere, betongfolk og gravemaskinførere er vant til å jobbe side om side, med god kommunikasjon og forståelse for hverandre. Alle ballene i lufta, det er sånn vi jobber, sier Finn Nikolaisen.

Lang referanseliste

Referanselista deres er like lang som den er mangfoldig, fra flyplassen på Røst via viral rasteplass på Helgeland til storstilt lakseindustri. Moldjord Bygg og Anlegg er også en markant støttespiller knyttet til veksten i Bodø.

Daglig leder Finn Nikolaisen og prosjektleder Gøran Skogvoll hos Moldjord Bygg og Anlegg.

Finn Nikolaisen forteller at Bodø og Salten har vært veldig flinke til å se positivt på ting når Forsvaret har bestemt seg for å trekke seg ut.

– Da kan man ikke sette seg ned og banne. Bodø har tvert imot snudd seg og sett på nye muligheter. Det er nok én av grunnene til at ting går greit i Bodø nå, med oppsving i akvakulturnæring, og et økende antall turister som drar oppover.

Finn Nikolaisen

Om fem år ser de for seg å være en enda sterkere aktør innen bygging av industribygg og kaier, og en markant lokal aktør innen bygging av boliger, skoler og omsorgsboliger.

Finn Nikolaisen forteller videre at de som totalentreprenør jobber med prosjektene fra spaden går i jorda til prosjektet er sluttført, fra grunnarbeid til ferdig bygg. 

– Vi er en stolt, jordnær nordnorsk aktør som ønsker å være med på å skape arbeidsplasser og utvikle Nord-Norge videre, avslutter Finn Nikolaisen.


Ureddplassen

Ureddplassen ligger i Gildeskål og er en del av Nasjonal turistvei langs Helgelandskysten. Ureddplassen er et minnested med et monument som ble avduket av kong Olav i 1987. Monumentet er til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ureddplassen er også et minnested. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.


Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonseinnhold | Moldjord Bygg og Anlegg 


Moldjord Bygg og Anlegg AS er en tradisjonsrik entreprenørbedrift med hovedkontor i Beiarn og avdelinger i Bodø, Gildeskål og Meløy. 

Selskapet har eksistert siden 1950, tidligere under navnet Moldjord Maskinstasjon. Selskapet har gjennom 60 år gjennomlevd gode og dårlige tider i anleggsbransjen. På 2000-tallet opplevde selskapet svært gode tider spesielt i forbindelse med oppbyggingen av industrien i Glomfjord. De senere år har selskapet hatt en årsomsetning på 100-200 millioner kr og 60-80 ansatte.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.