Lutefisk er tørrfisk som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen til den har et større volum enn den hadde når den var fersk. Mange nordlendinger har et lidenskapelig forhold til lutefisk med godt drikke til.
Ingredienser
- 3 kg lutefisk
- 2 ss salt
- 400 g bacon i terninger
Slik gjør du
- Salt fisken godt og la den ligge i 1-2 timer.
- Jo løsere fisk, jo lenger kan den ligge med saltet. Saltet trekker ut vannet i fisken og gjør den fastere.
- Skyll av saltet og del opp fisken i serveringsstykker.
- Legg den med skinnsiden ned, dekk formen med folie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 30-40 min.
- Sjekk fisken etter ca. 20 minutter.
- Mens fisken er i ovnen kan du steke baconterningene på svak varme i en kjele eller i en panne. Pass på at de ikke blir brent.
- Server med poteter, ertepuré, sennep og gjerne brunostbiter.
- Husk at lutefisk må saltes et par timer før den tilberedes. Jo lenger den ligger med salt jo fastere blir fisken.
Notater
God middag 🙂