Lofotfisket-1910-Foto-AB-Wilse-National-Geographic-824x600

Skreimølja – en høyt elsket legende

Mange får tårer i øynene og vann i munn bare av å høre ordet. Andre vrir seg av tanken. Uansett representerer mølja en av våre viktigste mattradisjoner på starten av året.

Hver januar – februar starter et vidunderlig vintereventyr. Den kjønnsmodne skreien starter sin vandring, fra Nordishavet inn mot en vintermørk kyst i det nordlige Norge.

Den årlige vandringen fra oppvekstområder i Nordishavet til grunnene ved kysten der den selv ble unnfanget, er et av naturens store mysterier. Når den kommer tilbake til norskekysten er den mellom 5-7 år, og er klar til å føre sin slekt videre. En praktfull fisk med delikat hvitt fiskekjøtt, rogn og nydelig lever!

Arktisk vandrer

Det er Skreiens vandring fra kalde arktiske farvann til hav med varmere temperaturer som har gitt den navnet. Ordet skrei kommer mest sannsynlig fra det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre. Skreien vandrer hvert år inn til kysten for å gyte, og så svømmer den tilbake til Barentshavet etter gytingen, for å beite. Omtrent halvparten av all skrei gyter i Lofoten-området i sesongen.

Foto: Wilse, Anders Beer, Norsk Folkemuseum

Deretter la de i rognen først, så fisken og til slutt leveren på toppen. Slik oppsto retten mølje…

Fiskavandringer fører også til en folkevandring hvor fiskere fra hele landet kommer til vakre Lofoten og Vesterålen for å ta del i dette storslåtte tradisjonsfiske. Små lofot-bygder våkner opp av dvale, og skreijakta fører til et yrende liv i ellers rolige tettsteder og fiskevær.

Tradisjon

Før rorbuenes tid brukte fiskerne i Lofoten fembøringene sine for å få tak over hodet. Da de kom inn fra skreifiske, snudde de båtene på land og trakk seilduken over. Før de gikk til nattens ro laget de en grue og hentet sjøvann som de kokte opp i en gryte.

Lofotfisket-1910-Foto-AB-Wilse-National-Geographic-824×600

Deretter la de i rognen først, så fisken og til slutt leveren på toppen. Slik oppsto retten mølje, ifølge legenden. Å retten både er og smaker legendarisk.

Skrei fra ferskvaredisken. Foto: Knut Hansvold

Oppskrift skreimølje

MatNordfra Skreimølja – en høyt elsket legende Hver januar – februar starter et vidunderlig vintereventyr. Den kjønnsmodne skreien starter sin vandring, fra Nordishavet inn mot en vintermørk kyst i det nordlige Norge. Skriv ut oppskrift
Porsjoner: 4 Tidsbruk:
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

 • 4 gode skiver skrei
 • 3 l vann
 • 3 korker 35 prosent eddikessens
 • 2 toppede ss salt
 • Rogn
 • Lever, godt renset for hinner og uhumskheter og plukket i biter.
 • Pepper
 • Hakket rå løk.

Slik gjør du

 1. La fiskeskivene ligge i isvann en tid før koking. Begynn med å koke rognen i en liten kjele for seg, cirka 20 minutter.
 2. Kok opp fiskens vann med salt og eddik. Smak på vannet, det skal ha tydelig saltsmak og være litt syrlig. Eddiken gjør at fisken blir friskere, fastere og hvitere.
 3. La skivene trekke cirka syv minutter oppunder kokepunktet hvis de er normalt tykke. Mot slutten, ta vann fra fiskegryten i en liten kjele og ha i pepper. Legg i leverbitene og kok opp.
 4. Sjekk forsiktig med gaffel om fiskekjøttet slipper benet – da er den ferdig.
 5. Skjær rognen i skiver. Om den er litt rå inni, legg skivene et øyeblikk ned i fiskegryten igjen.
 6. Server fiskeskivene med rogn, lever med litt rå løk, potet og persillesmør. Gulrot er også lov.

Notater

God middag! 🙂

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.