NORDLAND | Annonseinnhold

Komas AS fra Hemnes er blitt en mester i spesialoppdrag

Gi dem gjerne et umulig oppdrag, og de vil komme opp med en unik løsning på utfordringen. Komas AS som er en forkortelse for Korgen Maskinstasjon er nærmest blitt en mester i spesialoppdrag.

Et eksempel er oppdraget med å frakte enorme tromler med strømkabler opp på fjellet. Kabeltromlene til de nye høyspentledningene måtte fraktes opp på fjellet, for så å strekkes ut ved hjelp av helikopter. De visste ikke helt hvordan, men de visste én ting: De skulle få det til. 

– Vi er veldig glad i spesialoppdrag og sier aldri nei. Det finnes løsninger. Kan ikke vi løse det, så får jeg tak i noen som kan. Ringer du til oss, så får du hjelp. 

Vi er veldig glad i spesialoppdrag og sier aldri nei, forteller daglig leder Øyvind Brygfjeld (t.h) hos Komas AS. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

Det forteller daglig leder Øyvind Brygfjeld hos Komas AS, entreprenørbedriften som er lokalisert i Korgen, midt mellom Mo i Rana og Mosjøen. Hos Komas AS er de 20 dyktige ansatte med lang og bred erfaring, i tillegg er bedriften godkjent lærebedrift innenfor anleggsmaskinførerfaget og yrkessjåførfaget.

Vi er veldig glad i spesialoppdrag og sier aldri nei, forteller daglig leder Øyvind hos Komas AS.
Det er hektiske dager, og mye som skal administreres og planlegges forteller Fred Arne Valla hos Komas AS.

Skreddersydd i stål

Kran- og transportverden er mangfoldig. Enten det er å skave av deler av en smeltende isbre for å få elva tilbake på rett kjøl, holde veiene åpne, kraning, eller det er å frakte blytunge, ukurante kablertromler. Det meste har en løsning, og hos Komas AS har de ingen planer om å gi seg lett.

Kran- og transportverden er mangfoldig, og i mange tilfeller må Kurt Olsen og resten av de ansatte hos Komas AS benytte seg av spesialløsninger. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

I en kraftkommune som Hemnes er oppdragene mange, og de overdimensjonerte tromlene med høyspentkabler var større enn noe de tidligere hadde måttet flytte fra A og til langt oppå fjellet.

– Det går alltid. Kanskje må du finne opp ei løsning som du må bygge selv, kanskje må du få hjelp – men det går alltid. 

Øyvind Brygfjeld

Til oppdraget med høyspentkablene måtte det ei spesialløsning på plass. Løsningen ble blant annet å leie skogsmaskinen fra den lokale landbruksskolen, for så å bygge ei spesialtilpasset rampe skreddersydd på millimeteren til tromlene, slik at de fikk løftet tromlene om bord og fraktet dem til fjells.

Etter litt intern tankevirksomhet hos Komas AS kom de opp med en solid løsning til oppdraget med de massive høyspenttromlene. Foto: Komas

Den skreddersydde løsningen ble i etterkant kjøpt av oppdragsgiver Statnett for bruk i tilsvarende prosjekt.

–  Et eksempel på spesialoppdrag vi gjør. Det skal gå raskt, sikkert og effektivt, og kunden skal være fornøyd, forteller Øyvind.

En fin dag i felten

Selv om han alltid kan nås på telefon, og om du ikke når ham, så ringer han opp igjen – så er det ute i felten han liker seg best.

Fjerning av en gammel strømlinje. Foto: Komas

Blant mange ulike oppdrag var en av jobbene senvinteren i fjor å rive ei nedlagt strømlinje og rykke opp gamle strømstolper fra bakken.

– Det var noen fine dager, og et godt eksempel på hva vi driver med. Vi har en gjev arbeidsstokk som er veldig allsidig, forteller Øyvind.

En fin dag ute i felten. Foto: Komas AS

For en ansatt hos Komas AS kan morgenen starte i plogbilen, fortsette i gravemaskinen, for dernest å traktere en massiv kran senere på dagen.

Per i dag har Komas AS ingen kvinnelige ansatte, men det skulle de gjerne sett at de hadde.

Arbeidsdagen til de ansatte hos Komas AS er både variert og innholdsrik, noe som har ført til solid kompetanse i bedriften. På bildet: Isak Skreslett, Øyvind Brygfjeld, Vegar Nerleirmo, Kristoffer Brygfjeld og Kurt Olsen. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

Det er for få kvinner i yrket, men vi ser at det skjer en positiv endring. Vi har bestandig bruk for fleksible og allsidige folk av alle kjønn.

Øyvind Brygfjeld

Allsidigheten er noe av styrken i driften til Komas AS. Når brøytesesongen er over har de ansatte en rekke andre oppdrag å ta fatt på. 

Allsidigheten er noe av styrken til Komas AS, og de ser gjerne at de får noen kvinnelige ansatte med på laget i fremtiden. På bildet er Isak Skreslett i full gang med hjullasteren. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

– Spesielt på vinteren kan det bli mindre å gjøre på anleggssida. Siden vi er så fleksible, kan vi tilpasse oss. Vi har aldri permittert noen, og det er takket være gode medarbeidere med et bredt spekter av evner.

Øyvind Brygfjeld

Et utvalg bilder fra Komas ute på oppdrag:

Foto: Komas

Når hobby blir jobb

Hemnes kommune i seg selv byr på alt fra høyfjell til skjærgård. Til og med årstidene kan være vidt forskjellige i løpet av en arbeidsdag, med full vinter på fjellet og vår nede ved havet.

Arbeidsdagen er variert og trivselen er svært høy for Kristoffer Brygfjeld hos Komas AS. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

– Vi tror den variasjonen gjør arbeidsdagene artige. Noen liker å gå til det samme kontoret hver dag, hele året. Det passer ikke for oss. Vi er glad i å gjøre forskjellige ting og få nye utfordringer året rundt, sier Øyvind.

Selv er Øyvind på jobb natt og dag, og han liker det.

Å drifte et selskap er ingen 9-16 jobb, men Øyvind stortrives i jobben og elsker allsidigheten og mulighetene jobben medfører. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

– Det er ingen ni-til-fire-jobb. Jeg holder nok ofte selv på til alle døgnets tider og helger. Det er frivillig, det handler nok mest om at du egentlig ikke trenger en hobby når du allerede jobber med den. Man har lyst å få til ting, og du får kanskje et ekstra gir når du liker det du holder på med, sier Komas-lederen.

Så er det kanskje noe med det å være i bevegelse, stadig lære noe nytt, samt tilegne seg kunnskap og utstyr som gir nye oppdrag, og nye løsninger på utfordringer.

De ansatte hos Komas AS ser stadig etter muligheten etter å lære seg noe nytt for å løse alle typer oppdrag på en best mulig måte. Foto: Anne-Kari, Studio akm AS

Ettersom mange av oppdragene innenfor frakt og transport innebærer helikopterløft, har Øyvind startet jobben med å tilegne seg den kompetansen som trengs.

Det har vært en drøm hele livet, men det er en lang vei å gå.

Øyvind Brygfjeld

Gjennom en helikopterskole i Namsos, der det også er flere entreprenører på skolebenken med like mye å gjøre og like hektiske hverdager som Øyvind, lærer han seg å fly helikopter. 

Øyvind under opplæring på helikopter. Foto: Komas

Snart er teorien i boks, og forhåpentligvis vil det i fremtiden være et helikopter med i maskinparken til Korgen Maskinstasjon, som igjen kan bidra til mange nye spennende oppdrag, avslutter den engasjerte daglige lederen hos Komas AS.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Komas AS


Vi er en liten entreprenørbedrift lokalisert i Korgen, midt mellom Mo i Rana og Mosjøen. 
20 dyktige ansatte med lang og bred erfaring, er godkjent lærebedrift innenfor anleggsmaskinførerfaget og yrkessjåførfaget. Komas AS har i dag 2 dyktige lærlinger innenfor maskinførerfaget.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.