GODE HISTORIER | Nordfra VINTER | Nord-Norge

Den herlige gleden med isbading

Jeg kjenner meg så brått i live, er fullstendig til stede i øyeblikket og glemmer andre bekymringer. Jorunn Olaussen er det yngste medlemmet i isbadeforeninga Ishud i Tromsø.

Tekst og foto: Lars Åke Andersen

– Jeg stiller meg ofte spørsmålet om hvorfor jeg gjør dette, men jeg vet jo følelsen etterpå. Det er så utrolig verdt det, og det gjør at man fortsetter å komme ned til Bukta med disse nydelige folkene. Det gjør hele helga, sier 22 år gamle Olaussen overbevisende.

Hun begynte med isbading våren 2011, og på nyåret 2012 hev Jorunn seg med Ishud. Mange av oss grøsser og får gåsehud av tanken på å starte helga med et kaldbad, men Jorunn forteller at det gir en fantastisk følelse å nullstille seg etter ei lang uke. Fredager kommer badefolket noen minutter før klokka 17 til stranda, kler seg om til svømmeklær og går ut i vannet. Etterpå er det om å tørke seg og skifte før de drar hjem. Noen ganger gjør de litt mer ut av det, tenner bål og har en sosial stund.

– Det gir en nydelig følelse i kroppen.

Det gjør hele helga, sier 22 år gamle Olaussen overbevisende.

Du dypper deg eller svømmer så mange tak du klarer og vil, ingen andre har noe de skulle sagt. Kanskje er det et slags ego-øyeblikk, men det tror jeg er sunt i denne sammenheng.

JORUNN OLAUSSEN

Polske isbadere

I 2017 feiret Ishud 20 år. Olaussen forteller at jubileumsåret i 2017 ble et innholdsrikt badeår, med mange gode minner. I februar besøkte 26 isbadere fra Polen Tromsø og ønsket et bad sammen med Ishud, noe som ble et folkerikt arrangement.

Selve jubileumsfesten hadde de i Tromsøs kuleste garasje, hos en av Ishuds grunnleggere. De startet naturlig nok festen med et lite bad i Bukta, før de fortsatte ferden opp til Mellomveien hvor de hver sesong blir tatt varmt imot med ei gloheit badstue, samt oppvarmet og festpyntet garasje. Til middag ble det servert bidos av vertskapet.

Badesesongen varer fra september til mai, og høsten 2017 husker hun som ekstra nydelig. Det ble mange lange bad i nydelig høstvær.

– Én fredag var vi nærmere 30 badere på plass som fikk en herlig opplevelse i et nydelig Tromsø-lys. Da blei det mange «double dips» på gjengen.

Telegrafbukta i Tromsø

Adrenalin og glede

Tromsø kommunes DREIS har gjort en stor jobb med å rydde stranda for mengder med tang, og resultatet ble ifølge Jorunn fenomenalt. Hun mener vi er heldige som har så flinke folk i byen som sørger for fine bademuligheter. November bydde også på mange spektakulære bad.

– Vi har opplevd masse lysende morild og kjempestore bølger som brøyt godt inn i Bukta, bølger vi kunne surfet på og som også satt spørsmålstegn ved en del sikkerhetstiltak vi burde ha på de røffeste dagene. Med god makkertjeneste og opptelling, minnes jeg bølgeinfernoet som en av de råeste opplevelsene jeg har hatt i mine 5 år som Ishud-bader. Adrenalinet og gleden den dagen er vanskelig å beskrive.

Noen ganger deltar klubben i isbadekonkurranser. For eksempel dro til Russland hvor det ble et eksotisk innslag under VM i vintersvømming. Stor interesse er det også fra utenlandsk media som kommer til Tromsø.
Ordet ishud kommer faktisk fra treskutene som hadde et beskyttende lag ytterst i baugen som beskyttelse mot is i kalde farvann.

Jeg liker å høre mine badevenner puste kontrollert og fokusert, det er som en yogatime.

jorunn olaussen
Badeglede.

Hver sesong er det stadig vekk journalister fra fjernt og nært som ønsker et innblikk i hva Ishud driver med. De fleste lurer naturlig nok på hvorfor en gjeng hver fredag klokka 17 gjennom hele vinteren kler seg i badetøy, tusler ut i havet, svømmer noen tak, kler på seg ull og dun igjen, for så å dra hjem.

– Flere undres over at vi ikke springer rett inn i en varm badstue, men badstue og bål hører til spesielle anledninger for oss. Fra jeg kjører eller sykler hjemmefra og til jeg er tilbake, går det rett i overkant av én time. Det er noe som gjør fredagsbadinga ganske praktisk. Det er en kort, men trivelig seanse, sier Jorunn.

– Det er vel ingen hemmelighet at mange journalister og gjestebadere, om de kommer fra Frankrike, Italia, England, Australia, Sør-Afrika, Kenya, Haiti eller Kina, er interesserte i unike, arktiske opplevelser.

Kombinasjonen av byliv, fjell og hav, hundekjøring, nordlys, snø og ski, lokker mange nordover. Og vi stiller gjerne opp for de som vil ha en smakebit av noe som vi verdsetter stort.

Hva er planene fremover?

– Annet hvert år arrangeres det VM i vintersvømming. Det viktigste er selvfølgelig hele opplevelsen og alt det sosiale et slikt mesterskap innebærer. Mange av de som deltar fra Ishud er likevel ivrige på treningsfronten og godt forberedt for å hente hjem noen medaljer, sier Jorunn.

Ikke dårlig badevær

Hvis Jorunn skal være helt ærlig, er det ikke ofte hun har så veldig lyst til å hoppe i badetøyet når fredags ettermiddag nærmer seg. Men da husker hun på følelsen etter badet.

– Dette er mitt hellige tidspunkt i løpet av uken, og det veier særdeles tungt på prioriteringslista. Mottoet vårt er «Det finnes ikke dårlig badevær». Alt vær har sin egen sjarm.

Som regel spøker isbaderne mye før de går ut i vannet om hvorfor i all verden de gjør dette.

– Du kan vel si at vi er noen som gruer oss litt innimellom. Når klærne er vrengt av og vannet begynner å krype opp over anklene og videre over magen handler det om å puste riktig, ha kontroll. Jeg setter resten av verden litt på pause og nyter roen. Å gå sakte ut i vannet er det beste for meg, jeg er ikke fan av å hoppe fra brygga for da har jeg ikke den samme kontrollen.

Tilbake på land er tvilen erstattet med store glis og tilfredshet. Jeg føler at kroppen blir nullstilt etter ei lang uke og deretter kan jeg ta fatt på helga med ny energi. Det gir en renhetsfølelse som er gull verdt for meg, sier den unge isbaderen.  

En badefamilie

I denne badeforeningen finner du alle slags type folk i alle aldre, med ulike karrierer og hobbyer. Hobbyen er felles og Jorunn mener at samtlige liker å møte mennesker. Det er en sosial gjeng som hun ser 30 minutter i uka, gjerne oftere enn slektninger.

– Noen av disse folka er som en badefamilie for meg, som er rause med klemmer og spørsmål om hvordan en har det. De passer på at alle har kommet seg i klærne, og at man aldri bader alene. Det er klart at ting kan skje, det har man ingen garanti for, derfor er det viktig med en klar policy og en grunnleggende moral i gruppa. Å passe på hverandre er ikke vanskelig, det er den største selvfølge.   

Gratis mersmak

Olaussen trekker frem at det positive med denne foreninga og hobbyen er at det ikke koster noe. Det er ingen medlemsavgifter, ingen oppmøteplikt og ikke noe krav til utstyr.  Alle kan være med og uansett hvor og hva du kommer fra, er det rom for nye badere.

– Når det er sagt er det ett krav som stilles, og det er at man er hyggelig med hverandre! Selv om den «harde kjerne» har blitt en rutinert gjeng, setter vi så utrolig pris på når noen ønsker å hive seg med. Når det dukker opp gjester fra alle verdenshjørner, er det skikkelig stas. De aller fleste får mersmak og et minne for livet.

Det er magisk å se gleden i øynene til de som har sitt første bad nord av polarsirkelen, om det er under stjernehimmelen, nordlys, vårsola eller i snøstorm. Jeg har aldri hørt om noen som har sagt at de har angret på et bad sammen med oss, og det varmer hjertet, sier Jorunn. Den yngste Ishud-baderen i Tromsø.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.