VESTERÅLEN | Annonseinnhold

Hadsel til topps

Nyskapende sjømatnæring, Arctic Race og grønn folkefest på fjelltoppene: Det skjer saker og ting i Hadsel.

Nesten uansett hvor du befinner deg i Hadsel, kan du ta beina, sykkel eller ski fatt og bevege deg til topps. Fra toppene kan du se storhavet, Lofotveggen og alle de fire øyene som til sammen utgjør Hadsel kommune.

Og her, midt i smørøyet av Lofoten og Vesterålen, finner du Nord Universitet, Nordlandssykehuset avd. Vesterålen, Makerspace og et heftig tilbud innen videregående utdanning. Her finner du sydende teknologioptimisme og banebrytende innovasjon innen sjømatnæringa.

Her drettes det opp laks for milliardbeløp, og laksegründerne i kommunen skriver historie når de flytter mye av produksjonen vekk fra fjordtarmene og langt ut til havs.

Mulighetenes region

Det er rett og slett ikke en halvgal plass å være næringssjef. Daniel Sowe flyttet tilbake til Vesterålen etter å ha bodd og studert utenfor regionen. Han kom hjem, ble pappa, og ser mulighetene regionen gir for ungene.

– Barnehagedekning er ikke en case engang. Attpåtil har vi ungen i en barnehage med egen kokk og geit – ja, helt seriøst! Vi bor på Søndre, og der er det fem minutter, så er du ute i skogen. Vi unner flere å kunne ha denne livsstilen, med lave skuldre og nærhet til naturen, men samtidig mange spennende muligheter jobbmessig, sier Daniel.

Næringssjef. Daniel Sowe flyttet tilbake til Vesterålen etter å ha bodd og studert utenfor regionen

Dette med å skaffe hoder og hender for framtida, er ei utfordring kommunen tar på alvor. Ifølge Indeks Nordland blir befolkninga i Nordland stadig eldre, og det trengs fler og fler unge for å holde landsdelen i gang. Men tallene peker andre veien.

– Bolyst er noe av det viktigste vi jobber med akkurat nå. Da er det temmelig kult å kunne jobbe med Solsiden, et nytt boligområde med den villeste utsikten regionen har å by på, sier Daniel.

Du kan lese mer om Solsiden boligfelt her, på kommunens nettside.

Storheia

Noe av det som hadde størst dragning på Daniel når det gjaldt å flytte hjem, var den kreative galskapen, fra ildsjelene i dagliglivet til de store kreftene som mobiliseres til folkefestene. Vesterålen er stedet der man kan forvente seg å bli overrasket.

Målgangen til Arctic Race of Norway i Hadsel i 2013 er en av disse folkefestene som vil bli husket i generasjoner. Det internasjonale sykkelmiljøet ble blåst vekk av folkefesten og nordlendingenes evne til å ta fullstendig av når det gjelder.

Storheia Arena er Hadsel kommunes nye storsatsing.

Det er kanskje ikke så rart at selveste Arctic Race of Norway skal legge målgangen akkurat hit i 2019. Storheia Arena er Hadsel kommunes nye storsatsing, og det er nettopp her sykkelrittet skal ha sin ​grand finale​.

– Det finnes er en type kreativ galskap her som vi ønsker å legge til rette for. Når det samtidig kan kombineres med grønn tenking og bærekraft, da er vi virkelig inne på noe, sier næringssjef Daniel Sowe i Hadsel kommune.

Universell ankomst

Mye av tankevirksomheten til den ferske næringssjefen har i det siste kretset rundt dette fjellet som han ser fra kontorvinduet sitt.

– Det er utrulig artig å være en del av dette. Det er så mange bra folk, et team som får fram det beste i hverandre, sier Daniel Sowe.

Hadsel kommune ønsker nemlig at ikke bare atletene og sykkelproffene skal kunne få oppleve det spektakulære. De ønsker å legge til rette for alle, uansett funksjonsnivå.

Knallgrønn satsing med bygging av vei opp til Storheia og en arena for opplevelse, folkehelse og bærekraft.

Vi snakker knallgrønn satsing og bygging av vei opp til Storheia, universell ankomst og en arena for opplevelse, folkehelse, bærekraft, samarbeid, næringsliv – en boost for kulturlivet.

– Det er så mange lag i denne satsinga, så mange nivå, forklarer næringssjefen.

De ønsker altså å gjøre Storheia tilgjengelig for alle, uansett funksjonsnivå. De ønsker samtidig å legge til rette for at næringslivet og spesielt reiselivet skal ha noe helt unikt og bærekraftig å by på.

– Vi ønsker å skape en unik arena for arrangementer innen breddeidrett og kultur. At det kan være fjellet som praktisk talt er smørøyet i Lofoten og Vesterålen, er helt rått, sier Sowe.

Smørøyet i Lofoten og Vesterålen.

Storheia har fått bred oppslutning politisk i kommunen som har “Et hav av muligheter” til slagord. Hadsel-ordfører Siv Aasvik gleder seg.

– Jeg gleder meg til å se innbyggere rulle, gå sakte og jogge langs den nye, tilrettelagte turløypa fra Husby til Storheia. Vi vil se folk som hviler på benker og griller i gapahuker, og skoleklasser som har kunnskapsløyper. Vi vil se bedrifter som er opptatt av bærekraft som tar med kundene sine på en turløype full av opplevelser.

Vi vil se syklister, skiløpere og andre idrettsutøvere som blir heiet frem av folk som sitter opp gjennom skråningene langs fjellet med termos, matpakker og flagg. Vi vil se stemningen når små og store lytter til utekonsert på Storheia, med sommernatta som bakteppe. Dette handler om å tro på at det er vi selv som avgjør at dette er den fineste plassen å bo, sier ordfører i Hadsel, Siv Aasvik.


Hadsel kommune

• Hadsel kommune ligger i Vesterålen i Nordland fylke
• Hadsel grenser i nord og øst mot Sortland, i sørøst mot Lødingen, i sør mot Vågan i Lofoten
• Kommunen er spredt over fire store øyer: Hadseløya, Hinnøya, Langøya og Ausvågøy
• Møysalen, Trollfjorden, Hurtigrutens hus og den landsatte hurtigruta Finnmarken er blant trekkplastrene turistene valfarter til
• Stokmarknes er kjent som hurtigrutas fødested, grunnlagt av Richard With i 1883

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.