Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Fridde under nordlyset. 650 mil hjemmefra.

Amerikanske Nathan grynner nervøs gjennom snøen på ei strand utenfor Tromsø mens han holder et fast grep i forlovelsesringen. Han skal straks gå ned på kne for sin utkårede Kristine.

Tekst: Lars Åke Andersen Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Nathan VanderVinne (33) og Kristine Lagree (27) elsker hverandre og elsker å reise.

Paret møttes for to år siden i South Carolina i USA der Nathan holdt på å avslutte medisinstudiene og Kristine jobbet som klinisk ernæringsfysiolog. Kristine gikk da allerede med planer om å slutte jobben og reise rundt i Europa. Nathan ble med på deler av turen til Italia, Spania og Irland. Paret elsker å reise og neste tur gikk til Sørøst-Asia. Men så var turen kommet til Norge og en tidagers rundreise.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Hemmelige samtaler

– Vi hadde hørt at Norge var et fint land og ville se det med egne øyne, sier paret. Det ble valgt ut tre byer, Oslo, Bergen og Tromsø. På reisene liker Nathan og Kristine å besøke mindre byer med mye karakter og som viser kvalitetene til et land. De tok toget fra Oslo til Bergen, og fløy derfra til Tromsø for å se nordlys og fine landskap.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Da vi sendte bildene som Vidar tok til venner og familie for å kunngjøre forlovelsen, trodde mange det ikke var virkelig.

Nathan gjorde bakgrunnssjekken for turen til nord, og ville gjøre det slik at det ble størst mulig sjanse for å se nordlyset når paret først reiste så langt nord. Han fant da fram til firmaet Creative Vacations i Tromsø, drevet av Vidar Dons Lindrupsen og Silvia Eliana Martínez. Paret ønsket det lite og uformelt.

Under planlegginga av turen dukket det opp en idé hos Nathan om å gå ned på kne og fri. Og det under de flagrende vingene til et nordlys. Bak Kristines rygg begynte samtaler med Vidar og Silvia om detaljene rundt. Mye måtte stemme. Nathan oppsøkte sine kommende svigerforeldre, og fikk både tillatelse og ringen til Kristines avdøde bestemor.

Tett snøvær

– Gjennom hele reisen gjemte jeg ringen i kamerabagen, og forlot den ikke et øyeblikk, sier Nathan. Den første dagen i Tromsø var det tett snøvær, og Vidar sa det ikke var mulig å se Aurora den kvelden, men tilbød å ta en ekstratur for gruppa neste kveld. Det viste seg lurt å vente.

Været og nordlysvarselet sto på det forelskede parets side. Nathan fingrer nervøst med ringen, og er livredd for å miste den når de grynner i snø ned til stranda.

Denne kvelden fikk Nathan fridd til sin Kristine. 6500 kilometer hjemmefra viste nordlyset seg fra sin beste side på Tømmerneset på Kvaløya, og Kristine var over seg av begeistring da hun fikk sin bestemors ring fra sin Nathan like før jul 2017. På siden sto fotograf Vidar og fikk foreviget hendelsen.

Varm suppe

Vidar gratulerte og rundt bålet litt senere ble det servert varm suppe mens Aurora fortsatt lyste opp på himmelen. Flere bilder av de nyforlovede ble tatt, blant annet i Grøtfjordvågen som vi kan se her i reportasjen. De ti andre i gruppa var også begeistret over forlovelsen. Flere andre var på bryllupsreise, mens et annet par feiret syvårsdag.

Creative Vacations i Tromsø er drevet av Vidar Dons Lindrupsen og Silvia Eliana Martínez

– Det var fantastisk. Og da vi sendte bildene som Vidar tok til venner og familie for å kunngjøre forlovelsen, trodde mange det nesten ikke var virkelig, men ingen kan nekte skjønnheten i bildene Vidar tok. Vi hadde en fantastisk tur til Norge, og det ble toppet med et perfekt frieri, smiler Kristine og Nathan. Nyforlovet under nordlyset.

Creative Vacations i Tromsø er drevet av Vidar Dons Lindrupsen og Silvia Eliana Martínez. De startet med nordlysfototurer i 2009. Turene starter med at kundene hentes i byen og tas ut til studioet på Håkøya hvor man gjennomgår litt kamerateknikk, hva vi forventer å se og slikt. Så utstyres turistene med varme klær før turen går ut på leiting etter nordlyset.

Vidar bekrefter historien til Nathan og Kristine og forteller at han denne kvelden var usikker på om de kunne finne Aurora Borealis ut mot kysten eller om de måtte ta turen til innlandet. Det finnes apper og progroser, disse stemmer dog ikke alltid. Men ikke langt fra basen på Kvaløya kom alt til å stemme.

Jeg så at det utviklet seg i riktig retning så jeg signaliserte til Nathan at nå kunne vi gjøre det. Nathan ba Kristine om å lukke øynene, jeg satte opp kameraet og han gikk ned på kne.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Nordlyset ser ut til å ha en tiltrekking på forelskede par. Bare på denne turen var det to par som var på bryllupsreise, i tillegg til de nyforlovede. Og til Vidars store overraskelse kom det et nytt frieri på en tur bare tre dager senere med et asiatisk par.

Denne artikkelen sto først på trykk i 2018.
Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.