Globalt bygdeliv i Vesterålen

Som nyutdannet, digital økonomi-ninja fikk Mariel fra Trondheim huket av et par punkt på sin bucket list da hun landet jobben hos ramsalte Framsikt i Vesterålen.

Antall ganger hun har kjørt seg fast i snøen? To. Antall fjellturer hun har gått? Hun har mistet tellinga. Øyeblikk hun føler hun virkelig har fått bruk for utdannelsen sin? Der har hun ihvertfall mistet tellinga

Livet på landet: Mariel vs. heftig nordnorsk natur og jordnært bygdeliv har gått temmelig bra hittil.

Mariel Sagbakk kom nyutdannet fra BI i Trondheim og rett til det digitale, globale bygde-eventyret Framsikt.

Selskapet ble startet i 2014 i bygda Bø på yttersida av Vesterålen. Siden oppstarten har de doblet omsetninga hvert år. I 2020 når de etter alle prognoser 50 millioner kroner i omsetning.

Framsikt tilbyr skybasert orden i det økonomiske syskrinet for en myriade av norske kommuner.

Framsikt er for alvor i ferd med å ta over markedet for skybasert økonomistyring i kommune-Norge. Selskapet har et rekrutteringsbehov som er nærmest umettelig, og faglig sett har Mariel fått mer å bryne seg på enn hun kunne drømt om.

Fremoverlent teknologi og faglig pondus

– Får du nok utfordringer?

– Jaaa, sier Mariel, og sperrer opp øynene og luter hodet litt framover.

– Det er bare å kjøre på, det er liksom bare å ta unna, for det utvikler seg hele tiden. Jeg hadde virkelig ikke forventet å få så mye tillit og ansvar, sier hun.

Mangfoldet og miksen av det jordnære bygdelivet, den fremoverlente teknologien og faglige pondusen, både globalt og ultralokal, har tatt pusten fra henne.

 – Om du vil være med på å skape noe nytt og får et kick av friluftsopplevelser, er det ikke noe å lure på.

Jannie Engen, Framsikt

– Bygdeliv og jordomreisinger er like selvsagt her hos Framsikt, sier den nyutdannede trønderen.

Hun har nettopp kommet tilbake fra Framsikts årlige samling. I fjor – før hun ble ansatt – ble samlingen arrangert i India. I år var det i Norge, på Beitosdølen, der flere titalls blå grader ga teamet fra India frost i skjegget og kultursjokk.

– Det var utrolig kult å kunne dele den opplevelsen med dem. Teamet vårt fra India hadde aldri opplevd minusgrader før, siden de kommer fra Bangalore sør i landet. Her var de plutselig i tjue minus og fikk prøve å stå på ski. Snakk om kultursjokk, men jeg tror de satte veldig pris på det, sier hun.

Samboer Erik er innom Mariel på jobb. Han hadde fast jobb som ingeniør, fikk flyttet arbeidsstedet sitt til selskapets avdeling i Narvik. Nå ukependler han. – Det betyr mye at vi fikk på plass jobb til Erik. Det var helt avgjørende, sier Mariel.

Framsikt-folkene består av både de helt nyutdannede, de mest erfarne, folk med bakgrunn innen IT, økonomi eller begge deler. De har etablert avdelinger i Drammen, Lillehammer, Oslo og India.

Friluftsmekka

Framsikt-måten er dyp konsentrasjon i kontortiden, og fellesturer på fjell og hav på fritida. (Foto: Markus Radtzutweit)

For når teknologi, business og mennesker møtes, da skjer det saker og ting. Spe på med frisk luft og drahjelp fra lokalmiljøet, og du har en oppskrift på en IT-boom man ikke finner maken til. Et Mekka for friluftsinteresserte teknologer som er klar for ei utfordring.

– Ennå er organisasjonen så åpen og under utvikling, at folk gjerne finner seg sitt felt de trives best i. Simon som er utdannet innen økonomi, har endt opp med å bli en av lederne innen utvikling og innovasjon. Fremdeles er vi i en så kreativ og dynamisk prosess at man har stor frihet til å prøve seg på flere felt, forklarer markedsansvarlige Jannie Engen.

Rekrutteringsbehovet akkurat nå er enormt, med et umettelig behov for gode tallhoder og digitale produktuviklere. Som trainee i framsikt, blir du ikke tuppet ut etter et år. Du er en del av organsiasjonen, og tar den plassen du vil ha.

– Om man er flink til å bruke naturen, er det jo helt vilt å være her. Jeg var ikke klar over at dette stedet fantes engang, sier Framsikt-trainee Mariel Sagbakk.

Gnalderfrost

Det er bitende kaldt i dag. Så kaldt at tårene triller på den lille svippturen over veien til lokalbutikken – verdens navle i det lille bygdemiljøet der Framsikt har hovedkvarteret sitt.

Det knirker under skoene – gnalderfrost, som lokalbefolkninga kaller det – og Mariel har friskt i minne hvordan hun kjørte seg fast i snøen her om dagen. Da kom huseieren til unnsetning og brukte en halv time å å grave henne fram.

– Jeg kjente utrolig lite til denne delen av landet, og så langt har det vært et eventyr.

Framsikt-trainee Mariel Sagbakk

Samboeren Erik hadde fast jobb som ingeniør i et selskap med avdeling i Narvik. Han fikk flyttet arbeidsstedet sitt dit og er blitt ukependler.

– Det har mye å si at vi fikk jobb begge to. Og at han fikk den fleksibiliteten.

– Hva vil du si til andre som kunne tenke seg å teste ut Nord-Norge?

– Gjør det! Jeg kjente utrolig lite til denne delen av landet, og så langt har det vært et eventyr.

Apropos å bruke naturen: Markus Radszuweit fra Berlin, har en doktorgrad under beltet og jobber med skybaserte løsninger i Framsikt.
Han er hardcore fiske-entusiast, og leita etter jobber i Vesterålen. Nå casher han hardt ut på friluftskvota og har sågar
installert ekkolodd på kajakken – så han bokstavelig talt kan håve inn fisk.

– Er det noe du savner? Eller noe som overrasket deg?

– Det overrasket meg hvor imøtekommende alle var, det er veldig lett å bli kjent med folk. Men det er litt rart å ikke kunne sette seg på kafé eller å gå ut og ta seg ei pils på ettermiddagene. Sånn sett savner jeg det urbane. Men samtidig, om man er flink til å bruke naturen, er det jo helt vilt å være her. Jeg var ikke klar over at dette stedet fantes engang, sier Mariel.

Doktor friluft

Apropos å bruke naturen: Friluftsentusiasten Markus Radszuweit kommer fra Berlin, og har en doktorgrad under beltet. Han jobber i dag med utvikling og drift av Framsikt sine skybaserte løsninger.

Han synes det var på tide å komme seg nordover og ut på havet. Han søkte seg til Framsikt, og flyttet til bygda på yttersida av Vesterålen – usett.

– Jeg søkte meg til Framsikt fordi jeg ville ha nye, faglige utfordringer og ville bo i naturen i nord, og dyrke min store lidenskap for fiske.

Trivs best i öppna landskap: Den harde kjerne i Framsikt. Fra venstre: økonomi-trainee Mariel Sagbakk, Eivind Brox på support og produktutvikling, teknisk ansvarlig Krister A. Klaussen, seniorrådgiver Frode Olsen, Markus Radszuweit på drift og utvikling av skybaserte løsninger, og markedsansvarlig Jannie Engen.

Hverdagen hans består nå av en kombinasjon av salt sjøluft, dyp konsentrasjon og faglig kreativitet. Han utvikler Framsikt videre med sine erfaringer som forsker i Weierstrass institutt for anvendt analysis og stochastikk, i Physikalisch Technische Bundesanstalt og som App-utvikler hos Neuronut i Tyskland. Markus har også doktorgrad i teoretisk fysikk og er utdannet Diplom Physiker fra Technische Universität Berlin.

– Markus er jo virkelig den som har cashet ut på den fronten. Han har til og med installert ekko-lodd på kajakken sin og håver inn fisk, sier Jannie, og legger til:

– Om du vil være med på å skape noe nytt og får et kick av frilufts-opplevelser, er det ikke noe å lure på, sier Jannie.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.