FOTO | Nordfra

Det er noe ekstra spesielt med lyset og folket i nord

Øystein Lunde Ingvaldsen driver sitt eget fotogalleri i Bø i Vesterålen. Lyset, folket og stillheten gjør at han trives spesielt godt på yttersia av Vesterålen.

I artikkelserien «Fotograf i nord» skriver vi denne gangen om Øystein Lunde Ingvaldsen, som i tillegg til eget galleri og fotografvirksomhet er musiker og skribent. Opprinnelig er han fra Sortland, men flyttet til Bø i Vesterålen i 2005. Magasinet Nordfra tok en prat om hans virke som fotograf i et av verdens vakreste øyrike.

Øystein Lunde Ingvaldsen driver sitt eget fotogalleri i Bø i Vesterålen.

Er det noe med naturen/folket i Vesterålen som skiller seg ut?

– Jeg liker å fotografere folk, natur, arkitektur og bedrifter som gjør noe spennende. Egentlig hva som helst som har en presentasjonsverdi eller som kan formidle noe verdifullt.

Jeg vet ikke hvorfor jeg trives så godt i Vesterålen, men om jeg skulle oppsummere det i tre ord hadde jeg sagt: lys, folk og stillhet.

Jeg ble flydd opp til Svalbard for å være bryllupsfotograf, og det skal få være den flotteste turen jeg har hatt i mitt liv.
Bildet ble forøvrig tatt på 40 sekunder i -27 grader.

Aldri kjedelig

Han har ingen spesielle favorittområder å fotografere, men yrkets mangfold og varierte hverdag gjør at han aldri opplever en kjedelig dag på jobb.

Eller, jeg har én kjedelig dag i året, og det er når regnskapet skal stiftes sammen og momsen skal innbetales.

Fra Breitinden

Øystein Lunde Ingvaldsen begynte å fotografere i 2009 da han «oppdaget nordlyset på nytt», siden da har det bare ballet på seg, og det gikk ikke lang tid før National Geographic tok kontakt for å kjøpe et bilde som ble trykt over to helsider i den amerikanske utgaven i juli 2012.

Så begynte jeg å fatte interesse for bruk av blits og ta bilder av folk ute i naturen. Jeg var tilnærmet deprimert i jobben jeg hadde, og bestemte meg rett og slett bare for å hoppe i det, forteller fotografen.

Lærte seg å fly

Det var veldig skummelt å forlate en fast jobb med huslån, biler og to unger. Til tross for utallige advarsler fra venner mot å bytte yrke i voksen alder har Lunde Ingvaldsen steget ut i det totalt uforutsigbare.

– Jeg tenkte som så at det er mye bedre å legge seg i grava og si til seg selv at «jeg tok sjansen på å leve livet jeg ville ha, enn å ha en trygg jobb resten av livet jeg ikke trives i».

Det skulle vise seg å være den lureste avgjørelsen jeg noen gang har tatt, selv om det føltes som å bli sparket ut av reiret. Men man lærer seg å fly.

Hvorfor kaller man det mørketid når det er så fint lys?

Mørketida er Lunde Ingvaldsens absolutte favorittårstid.

– Hvorfor kaller man det mørketid når det er så fint lys? Dessuten liker jeg at det er mørkt om natta, så jeg er dessverre ikke så begeistret for midnattsol. Kameraet ligger i større grad i ro om sommeren, iallfall naturfotomessig.

Et stykke Bø

Fotografen driver altså sitt eget galleri på Vinjegården Kjøpesenter i Bø. De som handler mest er nok utflyttede bøfjerdinger som vil ha et stykke Bø hjemme på veggen sørpå. Det er definitivt bilder med spesielt lys etter solnedgang som selger mest.

Når det blåser fra sør kan det bli svært høye bølger i Skagen i Bø. Bildet er tatt mens jeg satt i bilen, og jeg hadde saltvannsflekker i bilen i flere måneder etter at bildet ble tatt.

Reiser du andre steder og fotograferer?

– Jeg reiser ut av Bø nesten hver dag, men etter å ha turnert land og strand rundt som musiker har jeg blitt veldig glad i egne husvegger. Det hender seg et par ganger i året at jeg flyr til for eksempel Svalbard, Tromsø, Bodø eller Oslo for å gjøre fotojobber.

Inspirasjon

Etter en kraftig storm syns jeg det er morsomt å fotografere etterdønningene. Bildet er tatt i Mårsund, og skarven i bildet er ikke manipulert inn, bare for å ha sagt det.

Har du noen inspirasjonskilder?

– Når det kommer til naturfoto må jeg si at Trym Ivar Bergsmo er og forblir en formidler av nordnorsk natur, sjel og lys jeg ikke har sett maken til. Et annet navn vil være Arild Heitmann som er en komposisjonens mester.

To utrolig flinke folk med helt forskjellig uttrykk. Når det kommer til å fotografere mennesker så er det bare én mann jeg sverger til, og han heter Joe McNally. Det må rett og slett bare sjekkes ut, avslutter Lunde Ingvaldsen.

Du kan sjekke nettsiden for flere bilder LundeImages.com

Lignende artikler

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.

Nordfra.no samler ikke inn, deler, eller lagrer sensitiv informasjon om våre lesere av magasinet. OK, flott Kontakt oss