Fra Karasjok i nord, til langt nedpå Sørlandet, har Elektro Installasjon fra Sortland rundt 3-4.000 forskjellige oppdrag hvert eneste år. Det er en stor jobb å sørge for strøm rundt i alle Norges krinker og kroker.
Målet om å være den fremste innen sterk- og svakstrøm har bidratt til strategien om å bevege seg i takt med tiden. Nettopp dette har gjort Elektro Installasjon fra Sortland godt forberedt på den grønne fremtiden som er rett fremfor oss.
– Vi liker å si at vi alltid har vært i oppstrøm, sier Thomas Fjellheim, daglig leder i Elektro Installasjon.
Med det viser han til at de helt siden Arthur Nikolaisen, Kjartan Jensen og han selv startet bedriften i 1993, har hatt et positivt regnskap, altså oppstrøms.
Nå har Elektro Installasjon 45 medarbeidere som driver med alt innen prosjektering, installasjon og service og kontroll i ettertid. Fordelen med å gjøre alt, er særlig den brede og solide kompetansen det gir hele arbeidsstokken.
Gjør oppdrettsanlegg grønnere
– Som en del av det grønne skiftet til sjøs, jobber vi tett opp mot lakseoppdretterne, hvor vi tilbyr installasjon av landstrøm, service og vedlikehold av merder, sier Fjellheim.
Slike jobber kan medføre noen utfordringer. Det er veldig tidsriktig å forsyne oppdrettsanleggene med all strøm fra land, for å unngå bruk av lite miljøvennlige dieselaggregater.
– Vi har lagt opp strøm på 10-15 anlegg i løpet av de 5 siste årene. Det blir landstrøm på alle nye konsesjoner nå fremover. Det er ikke noe krav, men det er økonomisk lønnsomt, sier Fjellheim.
Fjellheim legger til at den største jobben med dette, er å følge de lovpålagte reglene for å beregne landstrøm og alt som hører til.
Selv om arbeidet byr på en del tekniske utfordringer, blir resultatet veldig fint for kundene som slipper alt vedlikeholdet et tradisjonelt dieselaggregat fører med seg.
Koblet katodisk beskyttelse på bro for over 30 år siden
For over 30 år siden koblet Fjellheim personlig katodisk beskyttelse på Sortland bru. Ved å støpe et anodenett inn i betongen som blir påmontert svak strøm, hindrer det korrosjon.
Fjellheim forklarer at det samme prinsippet brukes på båter for å hindre tæring på metall. I dette tilfellet ble anodenettet støpt inn i pilarene på bruen.
– Dette er den eneste brua i Norge med katodisk beskyttelse som faktisk virker. Dette er forsøkt på mange bruer etterpå, uten at man har fått det til å fungere, sier Fjellheim.
Han utdyper at styringssystemene og teknikken som er brukt, ofte er årsaken til dårlig funksjon.
Den gangen Fjellheim gjorde denne jobben, var ennå ikke Elektro Installasjon stiftet. Men helt siden oppstarten av bedriften, har de fulgt opp denne brua med to målinger hvert år.
Det som skiller Elektro Installasjon fra mange andre som også gjør slike jobber, er nettopp disse målingene i etterkant for å sjekke at det virker.
– En av de viktigste aspektene med jobben er målinger for å se at det virker som det skal, forklarer Fjellheim.
Forhindring av korrosjon er relevant for alt metall som er i kontakt med saltvann, slik som de mange kaianleggene rundt i Norge.
Monterte linkstasjonene i hele Norge
Elektro Installasjon har flest oppdrag innen industri og næring, og er ledende innen service og vedlikehold av fibernett i regionen.
En av de typiske jobbene Elektro Installasjon har gjort på landsbasis, er arbeidet med de rundt 20 linkstasjonene fra nord til sør.
– Vi har vært med og skiftet aggregat-tavler på stasjonene, en jobb som må gjøres innenfor et begrenset tidsvindu og er krevende da alt må gå på skinner for å rekke det, sier Fjellheim.
Dette arbeidet ble gjort for tidligere Norkring, som hadde blant annet ansvar for utbygging av digitalt bakkenett og radiostandarden DAB i Norge i sin tid.
Oppfordrer flere jenter til å søke
Fire av jentene som nå jobber i Elektro Installasjon, startet i bedriften som lærlinger.
Kritsana Naenudon (24) ble utplassert hos Elektro Installasjon så tidlig som ungdomsskolen og har blitt der siden. Etter videregående og endt lærlingtid fortsatte hun i bedriften.
En av årsakene til at hun både valgte yrkesretningen og helt fra starten av stortrivdes som jente i en mannsdominert bransje, er nettopp det at hun kom tidlig inn i bedriften. Før etablerte holdninger om at dette ikke var en tradisjonell jobb for damer fikk fotfeste, hadde Naenudon gjort seg opp sin egen mening.
– Mange tror det er fysisk tungt. Det var det også til en viss grad før, med lemping av mye tungt utstyr. Men nå har vi hjelpemidler for det meste, sier Fjellheim.
En annen oppfatning er at yrket høres farlig ut, noe som heller ikke stemmer.
– Med alle de sikkerhetsrutinene som er på plass i dag, er det overhodet ikke farlig, sier Fjellheim.
Elektro Installasjon setter søkelys på å få lærlinger tidlig inn og kjører et eget løp for montørene som ønsker videreutdanning.
– Vi dekker kostnadene med fagskole for montørene våre. Vi tilbyr også arbeid etter lærlingtiden for at de unge skal kunne ta steget fullt ut og kunne flytte til regionen vår som lærlinger, sier Fjellheim.
Elektro Installasjon er en godkjent lærebedrift og utdanner egne lærlinger. Som lærling for man bryne seg på prosjekter i alle størrelser.
Dette er også noe av årsaken til at bedriften har en så stabil arbeidsstokk. De er mange som har begynt sin karriere som lærlinger og som har fortsatt etter endt fagbrev. Omtrent halvparten av alle de som har blitt tatt inn som lærlinger, er fortsatt med på laget.
– Vi oppfordrer alle som er interessert i faget, og spesielt jenter, til å ta kontakt med oss for en hyggelig prat om arbeidsmuligheter, avslutter Thomas Fjellheim, daglig leder i Elektro Installasjon.