ByggTeam Hadsel tar grep når ting begynner å skli ut

Med Floorlift hjelper ByggTeam Hadsel Nord-Norge til å spare hundretusener når bakken gir etter.

Slipper du ei klinkekule, piler den avgårde. Går du over gulvet, kjennes det ut som det er sjøgang. Det beste eksempelet gjennom tidene, er kanskje det skjeve tårn i Pisa. Setningsskader kan slå ut på mange måter og av forskjellige årsaker – men du merker det med en gang når du kommer inn i rommet.

Når ting sklir ut

Floorlift-metoden er skånsom, men det er voldsomme krefter i sving.

Vegger som er på tur å skli ut sidelengs. Gulv som vil søke skilsmisse fra resten av bygget. Oftest skyldes det dårlig grunnarbeid. Men det kan også komme av snø og is i fyllinga. Det kan skyldes utvasking etter store nedbørsmengder, eller rett og slett at planeten byr på noen overraskelser nedi bakken. Grunnene er mange. Resultatet er det samme: Tusenlappene flagrer, og klokka går.

Men du trenger ingen hammer. Ingen betongknusing. Ingen utflytting. Det finnes nemlig en teknikk som tilsvarer legestandens minimalt invasive operasjoner. Den utføres med en milimeterpresisjon, og uten de store inngrepene.

Stoffet heter Resin, metoden heter Floorlift, og å bruke det i underlaget er en vitenskap som utføres med en enormt fintfølende fingerspitzgefühl.

Stoffet er flytende, og finner frem til hulrom i underlaget. Så utvider det seg. Trykket i stoffet når det utvider seg, kan tåle selv en rullebane med fly på. Men før det stivner, minner det bare om klissete karamell. Får du det i håret må det klippes av.

– Det må være passelig varmt, og alt må ligge til rette. Dette er i aller høyeste grad et arbeid som krever presisjon, og vi er stolte av å ha folk som mestrer dette, sier Stein Schultz, daglig leder for Byggteam Hadsel.

Siden 1983

The boss: Siden 1983 har de eksistert, men det var bare såvidt de kom seg over kneika i oppstarten. Daglig leder Stein Schultz takker Floorlift-teknikken for at de eksisterer som bedrift i dag.

Siden 1983 har de eksistert. 15 ansatte med mange store og små oppdrag. De er ikke entreprenøren som bygger skyskrapere og reiser glasstak over hurtigruta. De hjelper til med de mange små operasjonene rundt omkring. Men det var på hengende håret at de ikke måtte legge ned allerede i startgropa.

De sto og stirret konkursen i hvitøyet. Da det robuste selskapet som i dag er ByggTeam Hadsel, var en nyoppstartet jypling, hadde de skapt det de trodde var en bunnsolid tomannsbolig. Etter noen måneder ringte telefonen, og det gikk i svart for Stein Schultz & co.

Da grunnarbeidet var feil utført, måtte hele prosjektet jevnes med jorda og selskapet deres ble sittende igjen med regninga for oppatt-arbeidet.

– Om det ikke hadde vært for Floorlift, hadde det vært over og ut med oss. Det vi sto overfor hadde knekt oss helt, sier Stein Schultz.

Etter mye fortvilelse og tenners gnissel, ble de tipset av forsikringsselskapet om Uretek i Oslo. Det var da de oppdaget Floorlift. Floorlift kan rette opp og stabilisere selv den mest gyngende grunn, under vekta av selv et hus, en boligblokk – eller en flyplass. Uretek kom nordover, og reddet prosjektet for en brøkdelen av prisen det ville kostet å bygge nytt.

Da ba ByggTeam Hadsel om å få hjelpe Uretek å tilby Floorlift i Nord-Norge, og sånn ble det. Nå har de monopol på metoden fra Saltfjellet og nordover.

Redninga deres er i dag blitt til bisniss, og de kan hjelpe andre som oppdager at ting begynner å skli ut – bokstavelig talt.

Smått genialt

Det kan være en skeiv grunnmur. Det kan være at grunnarbeidet ble gjort om vinteren, og når vårsola kommer går alt opp i liminga.

Er markedet klar over at dette faktisk er mulig?

– Nei, det er lang fra alle som vet. Og vi føler et ansvar for å opplyse om det. Hver dag utføres det omfattende opprettingsarbeid, som kan løses for mange hundre tusen kroner billigere, og på noen få timer. Å spare folk for tid, arbeid og hundretusener av kroner i bygging er veldig, veldig hyggelig.

Har dere opplevd at noen har oppdaget dette for seint?

– Vi opplever at veldig få vet om metoden. I et tilfelle fikk jeg oppstrekk av en som nettopp hadde reparert gulvet på “gamlemåten”, fordi vi ikke hadde sagt ifra om at vi fantes, sier Stein.

– Så vi har et ansvar når det gjelder å opplyse om at ja, det er faktisk mulig å reparere gulvet på en kjapp og smått genial måte.

Eksemplene

Klinkekuletesten: Noen gulv gir klinkekula mer fart enn andre. (Foto: DammitKlarissa @ Flickr common creatives)

Du har eldresenteret som måtte rette opp gulvet, men var fortvilt fordi de ikke hadde noen steder å gjøre av beboerne. Lettelsen var stor da de oppdaget at det var mulig å få jobben gjort, uten at verken pleiere eller beboere trengte å gjøre annet enn å svinge rundt arbeiderne med rullatoren.

Du har Forsvaret som fikk sjøgang i idrettshallen på 1200 kvadratmeter.

– Gulvet så ut som bølgene på fjorden, med høyeforskjeller på 19 cm på det meste, forteller Tor-Charles Holmgren.

Han er rådgiver hos Norconsult, som ble koblet inn av Forsvaret da gulvet i idrettshallen på Trondenes fort begynte å oppføre seg rart. Planen var å rive, dra ut massene og støype nye gulv i den 1200 kvadratmeter store hallen. Så oppdaget de Floorlift.

– Det ble spart hundretusener på å bruke Floorlift i idrettshallen på Trondenes fort, sier Tor-Charles Holmgren.

Istedet for å begynne å knuse en kvadratkilometer med betong, kunne de ringe Byggteam Hadsel.

Du har Fauske, et sted som står på en grunnmur av marin leire. Den er fast og hard, men under de rette forholdene kan den plutselig bli flytende. Det har mange fått erfare, idet gulvet er i ferd med å søke skilsmisse med resten av bygget.

– Dårlig grunnarbeid er oftest grunnen, men det kan også finnes overraskelser i bakken. Sånn er bare denne planeten. Har du hørt om Rissaraset? Leire kan være lunefulle greier, sier Stein Schultz.

Du har huseieren i Harstad som opplevde at huset bikket sidelengs i stadig større vinkel.

Stein Schultz i ByggTeam Hadsel.

Til slutt var det 30 centimeter forskjell fra ene kanten til den andre. Han kunne tenke seg til å selge boligen, men fikk et forklaringsproblem på visning. Det er en klassisk deal-breaker.

– Du føler jo nesten at du er på en snurr når du går på et sånt underlag, sier Stein schultz.

Du har hotellet i Alta, der skyveveggene til konferansesalen begynte å kile seg fast. Bygget var reist på en parkeringsplass, og det viste seg etterhvert at fundamentet ikke var nok til å bære bygget. – Riv og bygg nytt, var beskjeden. Men med Floorlift slipper de det.

Du har kjøpesenteret Jekta i Tromsø, som har problemer med underlaget. De ringer Byggteam Hadsel med jevne mellomrom.

– Da hopper vi i bilen og tropper opp, sier Stein.

Hovedselskapet Uretek har 30 års prøving og feiling bak seg. ByggTeam Hadsel har tre mann opplært og kurset, og er stolte av å kunne hjelpe huseiere i Harstad, hotelleiere i Alta, kjøpmenn i Tromsø og beboere på eldresenteret med å rette opp tilværelsen kjapt og økonomisk.

  • FloorLift-metoden ble utviklet av URETEK OY i Finland i 1979
  • Konseptet benyttes i over 60 land
  • FloorLift har eksistert i Norge siden 1989 ved URETEK AS i Oslo
  • Byggteam Hadsel fikk i 2006 enerett til å tilby metoden i Nord-Norge
  • Metoden er som oftest rimeligere enn konvensjonelle metoder
  • Løftingen utføres som regel uten at lokalene må utflyttes
  • Metoden er ren, tørr og støyfri
  • Gulvbelegg/fliser kan som regel “berges”
  • Fyller hulrom under gulvet og stabiliserer grunnen
  • Vegger og utstyr/maskiner løftes sammen med guvlet
  • Gulvet kan belastes umiddelbart. 90 prosent styrke etter 15 minutter!
  • Gulvet blir tilleggs-isolert
  • Varmekabler/slynger kan “berges”
Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.