VESTERÅLEN | Annonseinnhold

I 1936 går tre brødre sammen og starter Br. Jobsen

Hest og plog er verktøyet, og nybrottsarbeid og opparbeidelse av gård og grunn er oppdragene. Kort tid etter går de til innkjøp av det som trolig er Sortlands første traktor. 

I dag har Brødrene Jobsen en moderne maskinpark, og driver med graving, transport, grunnarbeid, vei og vedlikehold. Tor Kåre Nilsen er daglig leder, og tok over etter sin far for noen år siden som tredje generasjon i familiebedriften. Allerede som 16-åring gikk han inn i firmaet – rett fra yrkesskolen. Men å sitte på kontoret dagen lang er ikke noe for sjefen.

Tor Kåre Nilsen som i dag er daglig leder, kom inn allerede som 16-åring i firmaet – rett fra yrkesskolen. På bildet kjører datteren Veronika hjullaster. Hun er fjerde generasjon i firmaet.

– Det har blitt mer papirarbeid med årene, men det må jeg prøve å få unna på ettermiddagene og i helgene. Om dagen er jeg ute og jobber, sier Nilsen. Som ikke kan tenke seg å skifte jobb med noen, i alle fall ikke noen med kontorjobb.

All slags vær

Om vinteren går det i drift av veier, med oppgaver som brøyting, strøing og høvling av snølagte vesterålsveier. Rydding av skred som er gått over veiene hender det også at de må ta. Ut må de ansatte i all slags vær, og langs kysten av Vesterålen kan det skifte brått.

Brødrene Jobsen er underentreprenør for Veidekke med transport av asfalt og lossing av båter.

Om sommeren er det mer grunnarbeid, samt opparbeiding av tomter, både store og små oppdrag. Som underentreprenør for Veidekke har de transport av asfalt og lossing av båter. Da er det jobb både kvelder og helger. Ikke en dag er lik, sier Nilsen. For å koble av drar Tor Kåre og familien bort fra vinter og nordnorske forhold, og da er det Syden som lokker.

Rakettskytefelt og fiskebruk

Brødrene Jobsen har tidligere vært med på grunnarbeid på rakettskytefeltet på Andøya, og de har nylig også gjort det samme på Jangaard Exports nye fiskebruk på Andenes. Også Statens vegvesen har de hatt store oppdrag for. Store og små oppdrag løses med opptil 12 personer i arbeid i høysesongen. Selv om firmaet i tidligere tider har drevet både med rutebiler og andre ting, har de nå gått tilbake til grunnarbeid og transport, og funnet sin nisje. Nilsen har et motto for bedriften.

– Det er bedre å være lykkelig som liten.

Brødrene Jobsen har eget grustak med knuseverk til singel og grus.

Fjerde generasjon

Nilsen ser at også neste generasjon er på vei inn i firmaet. Datteren Veronika er levende interessert i drifta, og har allerede jobba to-tre år i Brødrene Jobsen.

– Jeg er stolt over at hun vil jobbe i bransjen, det er tøft. Hun har jo sett at det kan bli mange lange dager. Likevel er hun i arbeid, og hun kjører både og andre kjøretøy.

Veronika, som er fjerde generasjon er levende interessert i drifta, og har allerede jobba to-tre år i Brødrene Jobsen.

I tillegg til hjullaster, lastebiler, gravemaskiner og andre moderne kjøretøy har bedriften eget verksted og grustak med knuseverk til singel og grus. Det er mest til eget bruk, men de hjelper gjerne andre som trenger det.

Litt smågal

Tilbake til 1936. Det var jo ikke veiforbindelser som i dag, og da den nyinnkjøpte traktoren skulle fraktes fra Risøyhamn måtte man kjøre delvis langs fjæra og delvis på en pram som ble dratt langs land. 

Tor Kåre forteller at folk trodde brødrene Jobsen var litt smågale som kjøpte traktor når det ikke fantes vei verken til, eller i bygda, men med 82 års drift kan man slå fast at det var en vel investert innsats. Nå står traktoren restaurert og som et symbol på arven fra brødrene Jobsen.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.