Lettsalta torsk

Mitt beste matminne fra Senja

Vi er i skreisesong nå, og vi boltrer oss i tradisjonelle retter basert på denne fantastiske råvaren. Jeg har et spesielt og nært forhold til fisk ettersom jeg er oppvokst på Senja på 60-tallet, lenge før det ble dagligdags med taco, pizza, ferdigretter og andre gudegaver fra merkevareindustrien. Vårt kosthold bestod hovedsaklig av variasjoner over ulike råvarer fra havet og en eller to kjøttretter i helgen.

Jeg vokste opp med en hjemmeværende mor, og middagen var klar når vi kom hjem fra skolen. På den tiden var dette som det skulle være i de fleste hjem på Senja, og jeg og min bror reflekterte ikke over det. Nå, i godt voksen alder, vil jeg si at nettopp denne rutinen er det som sitter sterkest av mine barndomsminner. Vi bodde ikke langt fra skolen, og gikk til og fra. På vei hjem kunne vi ofte lukte hva som var til middag når vi nærmet oss huset.

Et av mine beste matminner fra barndommen er lettsalta torsk med semulegrynsuppe til dessert. Jeg har kjørt denne toretteren selv i voksen alder og det blir naturlugvis en annen opplevelse enn de minnene jeg har fra barndommen, men det er fremdeles godt med en strekk på sofaen etter den salte fisken med gulrotstuing, poteter og bråna smør og den søte suppen som dessert. Solid kost, gode smaker og masse energi!

Nå er det tid for lettsalta torsk! Prøv denne oppskriften, sett den opp som fast innslag på familiens meny!

Lettsalta torsk med gulrotstuing, bacon, poteter og brunet smør.

Eirik Nilssen /Senja Matstudio Mitt beste matminne fra Senja Jeg vokste opp med en hjemmeværende mor, og middagen var klar når vi kom hjem fra skolen. På vei hjem kunne vi ofte lukte hva som var til middag når vi nærmet oss huset. Skriv ut oppskrift
Forberedelse: Tidsbruk:
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • Ca 250 g salt pr kg fisk
  • Ca 220 g fisk pr person.

Server lettsalta torsk med gulrotstuing, kokte poteter og smeltet smør. Noen bruker finhakket persille i smøret, og da kalles det persillesmør. Stekte baconterninger og baconfett smaker godt til lettsalta torsk.

Slik gjør du

  1. Fileter fisken, vask den godt i kaldt vann.
  2. Strø litt salt i et kar eller noe som passer.
  3. Legg fisken med skinnsiden ned og strø salt over.
  4. Sett fisken kjølig og la stå kaldt i ca 1 døgn.
  5. Skyll fileten og skjær den opp i passe kokestykker.

 

  1. Kok opp vann uten salt og legg fiskebitene i det kokende vannet
  2. Trekk kjelen av plata og la fiskestykkene trekke i 5-8 minutter.

Notater

Lettsalta torsk er en vanlig rett i hele Nord-Norge - med poteter og gulrotstuing! Det skal ikke mer til for å lage en tradisjonsrik fiskerett!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.