For 60 år siden pantet Alf, Jim og Harald Karlsen heimgården for å etablere det som senere ble Bergneset Pukk og Grus

Bergneset Pukk og Grus i Balsfjord viderefører arven fra 50-tallet

Det er nå 60 år siden Alf, Jim og Harald Karlsen pantet heimgården for å kjøpe traktor og starte bedrift.

Etter en mannsalder med hardt arbeid, lever arven etter dem i beste velgående gjennom firmaene Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG).

Harald, Alf og Jim Karlsen pantsatte heimgården til moren for å kjøpe traktor og starte bedrift tilbake på 50-tallet. Bedriften er i dag er kjent som Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG). Foto: Privat

Fiske og fangst var ofte svaret når ungdommen skulle stake seg ut en levevei i Balsfjord på 50-tallet, men de tre brødrene hadde noe annet i tankene.

Historien startet da Harald, som på den tiden kjørte fiskebil, kjørte rundt i bygdene og kom i kontakt med mye folk. Her oppdaget han en stor etterspørsel etter personer med tilgang til traktor.

Adm.dir Ernst Vidar Hansen.

Brødrene var fremsynte og ønsket å satse i et marked som viste seg å ha stor etterspørsel.

Adm dir. Ernst Vidar Hansen

Planen til brødrene var dermed lagt. De skulle kjøpe traktor og starte bedrift. Utfordringen ble de store investeringskostnadene. Løsningen ble til slutt å pantsette heimgården til moren i Balsfjord.

Første oppdrag

15. august 1960 fikk de sitt første oppdrag fra et privat vannverk i Bardu. Året etter ble en ny traktor med kompressor for boring og sprenging kjøpt. Vann og avløp var veien å gå, og oppdragene ble større og flere.

Det ble etterhvert mange oppdrag for brødrene Karlsen etter oppstarten på 1950- tallet. Foto: Privat

Traktoren gikk både dag og natt med tomtearbeider, vannanlegg, dreneringsgrøfter og nybrott på dyrket mark. Så kom 70-tallet med store utbygginger i Balsfjord, der brødrene blant annet satte sin signatur på en myriade av nye skogsveier.

Adm. dir Ernst Vidar Hansen hos Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG) er svigersønn til Alf Karlsen, og er glad for at de 3 brødrene var offensiv og satset i hjembygda tilbake på 50-tallet. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Adm. dir Ernst Vidar Hansen hos Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG) er svigersønn til Alf Karlsen, og er glad for at de 3 brødrene var offensiv og satset i hjembygda tilbake på 50-tallet. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Karlsen-trioen skulle bli de første til å skaffe seg hydraulisk slaghammer for å sette opp rekkverk langs veiene. En oppstart som la grunnlaget for en bedriftskultur som verdsatte hardt arbeid og pålitelighet. 

80-tallet

På starten av 80-tallet ble det første knuseverket kjøpt, og produksjonen av grus startet opp fra gruva på Markenes. Massene de produserte er brukt i fundamentet til mange store prosjekter i regionen, blant annet som bærelagsmasse på veien fra Storsteinnes til Malangseidet..

På 80-tallet startet produksjonen av grus fra gruva på Markenes. Foto: Privat

Videre var det linjebygging og utbyggingen av Bergneset. Det neste tiåret bød på store oppdrag. Grus- og pukk-produksjonen på Bergneset startet opp i denne perioden.

Kultur og kontinuitet

2002 overtok arvingene selskapet, og Ernst Vidar Hansen ble daglig leder. Selskapet fortsatte å ekspandere med mange store langtidsoppdrag, blant annet arbeid på tunneller, Snøhvit i Hammerfest, grunnarbeid ved Malangen Brygger, Forvarets utbygginger ved Akkaæter i Blåtindfeltet og deler av E6 mot Blåtind.

Bilder fra dagens anlegg på Bergneset. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Vi tilpasser oss tiden, men verdiene brødrene hadde ligger i bunnen.

Adm.dir Ernst Vidar Hansen.

I 2011 ble de delt opp i Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG).

I 2011 ble selskapet delt opp i Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG). Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
De ansatte hos Br. Karlsen Anleggsdrift AS og Bergneset Pukk og Grus (BPG) skriver i dag sin egen historie, men har med seg verdiene som ble skapt av brødrene tilbake på 50-tallet. På bildet: Kevin Johansen (lærling), Jonas Heggem Larsen (maskinkjører). Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

–  Vi skal være tillitsverdige, ærlige og pålitelige, sier Hansen.

I dag har bedriften fullt opp av prosjekter og oppdrag, og både ledelse og de ansatte trives svært godt med situasjonen og arbeidshverdagen. Etter sigende er det ikke uvanlig å ankomme tre kvarter før arbeidsdagen starter for å drikke kaffe og prate. 

Vi har en kultur av samhold som vi får til å fungere godt.

Adm.dir Ernst Vidar Hansen.
En sammensveiset og dyktig gjeng hos Brødrene Karlsen. På bildet: Kevin Johansen (lærling), Jonas Heggem Larsen (maskinkjører), Jan Are Karlsen(driftsleder), Geir Tore Engvoll(maskinkjører) og Jack Jensen(maskinkjører). Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Vi har en ganske sterk indre kjerne i bedriften. Vi tror det er bra for kontinuiteten at folk står lenge i jobbene, og tror det er positivt at oppdragsgiverne møter de samme fjesene og vet hva vi står for, sier Hansen.

Det har skjedd en stor utvikling på maskiner og utstyr siden brødrene startet opp på 50-tallet. I dag har bedriften en totalproduksjon på flere hundre tonn pukk og grus. På bildet: Driftsleder Jan Are Karlsen. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

360.000 tonn

2019 gav en totalproduksjon for Bergneset Pukk og Grus på 360.000 tonn hvor 60.000 var betongtilslag til Storegga og Element Nor. Bergneset Pukk og Grus leverer betongtilslag, veigrus, forsterknings- og bærelagsmasser, singel, strøsand, plastringsstein, storstein og matjord til alle typer prosjekt i Nord-Norge med både båt og bil.

2019 gav en totalproduksjon for BPG på 360.000 tonn. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

2020 og 2021 har vært preget av pandemien med 20 prosent mindre omsetning. I 2020 var 330.000 tonn i produksjon.

– Fylkessammenslåinga har nok også vært utslagsgivende, i den grad det ikke bevilges penger til veivedlikehold etter omlegginga, sier direktøren.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Men Bergneset Pukk og Grus og Br. Karlsen Anleggsdrift AS har vært ute ei vinternatt før. Som et resultatet av tre brødres entreprenørskap på 50-tallet er de i dag en solid hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet i Balsfjord med 40 ansatte, og selskapet er fortsatt i familien. 

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold | Bergneset Pukk og Grus (BPG)

Tlf 919 13 950
postmaster@bpg-as.no

BPG er leverandør av pukk og grus til alle formål. Vi leverer knuste og sorterte masser i alle fraksjoner.
Vår visjon er å være en seriøs og foretrukket leverandør og samarbeidspartner, noe som er fundamentert på lang erfaring og vilje til endring og forbedring.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.