Bamek bygger videre på en lang industriarv i Ballangen

Det ligger mye liv og historie i veggene hos Bamek i Ballangen, der lukten av verksted og lyden av stål har fylt lokalet i lange tider.

Stolte industriarbeidere med kreative hoder bærer lokal industrihistorie inn i framtiden, og forener den med nye idéer og ny teknologi.

– Det har vært litt av en reise, sier daglig leder Daniel Bjørkman i Bamek.

Daglig leder Daniel Bjørkman sammen med Hanne Engmo Mikalsen hos Bamek kan se tilbake på en rik bedriftshistorie.
Daglig leder Daniel Bjørkman sammen med HMS- og utviklingsleder Hanne Engmo Mikalsen hos Bamek kan se tilbake på en rik bedriftshistorie.

Daniel har ingeniørgrad innen industriteknikk fra UiT i Narvik og har vært produksjonsleder hos Bamek AS siden 2011. I april 2020 overtok han stafettpinnen etter Helge Stormyr, og ble daglig leder. 

Bamek AS som nå feirer 35-årsjubileum kan se tilbake på en historie som kan spores tilbake helt til tidlig 1900-tall i Bjørkåsen i Ballangen. Her ble det funnet svovelkis som skulle gjøre tettstedet til et viktig sentrum for produksjon av råvarer til såpe, glass, fargestoff, blekemidler og en myriade av andre kjemiske produkter.

Gruvedrift i Nord-Norge

De første forsøkene på gruvedrift i Nord-Norge startet allerede tilbake på 1600-tallet.

Av flere gruveselskap stiftet i Ballangen er det ingen som kan måle seg Bjørkaasen Gruber. Aktieselskapet Bjørkaasen Gruber ble etablert 21. januar 1913 og drev på svovelkis.

I storhetstida reiste de et helt samfunn. Vaskeri, mekanisk verksted, snekkerverksted, kraftstasjon, boliger og kontorbygg ble bygget i regi av gruveselskapet. Kilde: Museum Nord/Bjørkaasen Gruber

I 1913 ble Bjørkaasen Gruber etablert, og i storhetstida reiste de et helt samfunn i Ballangen. Foto: Museum Nord

Det fortsatte å vokse de neste tiårene, men da olje- og gassindustrien kom forsvant behovet for gruvene. I 1964 ble selskapet lagt ned, men i lokalene som hadde huset verkstedet og deler av vaskeriet etter gruvetiden så Ballangen Mekaniske Verksted dagens lys. 

70 personer var i arbeid med oppdrag rundt om i hele landet. I 1986 gikk de likevel konkurs. I lokalene de etterlot seg ble Bamek AS etablert samme år.

Vann under kjølen

Sjøsettingen av MB Fjellvåken II er et av høydepunktene i Bamek sin historie, bokstavelig talt. Høyt til fjells på Møsvatnet, 980 meter over havet, fraktes turister inn til hjertet av Hardangervidda.

På den fire mil lange turen passerer de fjellgarder og spektakulært terreng i en båt av typen katamaran. Katamaranen er konstruert fra bunnen av i Ballangen av flittige mekanikere, ingeniører og sveisere hos Bamek.

I NRK-serien Norge Rundt fra 19. januar 2001 kan du se et innslag fra byggingen og sjøsettingen av Fjellvåken II.

Intervju med Helge Stormyr gjort av Norge Rundt etter sjøsettigen av MB Fjellvåken II Foto: Skjermdump NRK /Norge Rundt.

Det tok Bamek syv måneder å bygge båten, og for å få den ut av verkstedet, måtte de fram med slegga og slå ut deler av veggen. Den 20 tonn tunge konstruksjonen la dernest ut på ei lang reise der smale veier, lave høyspentledninger, trafikk-kork og en ferd med millimeter-marginer opp den smale Telemarkskanalen ventet. 

Heldigvis var ingenting overlatt tilfeldighetene, for Fjellvåken II var spesialbygget for passasjen opp det 105 kilometer lange sluseanlegget i Telemarksvassdraget. 9. desember 2000 nådde den fram.

Industriarven

20 år senere kombinerer de den samme teften og erfaringen som ble brukt til å skape Fjellvåken II til å bryne seg på nye, kreative prosesser. Moderne teknologi og utviklingsprosjekter er en større og større del av satsingen, noe Hanne Engmo Mikalsen er en ivrig pådriver for.

Hanne ble en del av lederteamet på Bamek i 2020, og med seg har hun utdanning innen økonomi, ledelse og bærekraft fra NTNU og en sterk vilje til å pushe utviklingen fremover.

Hanne Engmo Mikalsen

– Vi elsker å skape solide ting som står seg i tid, og vi elsker skikkelige utfordringer som vi kan bruke vår tverrfaglige kompetanse.

Hanne Engmo Mikalsen, HMS- og utviklingsleder

I en spennende og hektisk hverdag i maskinverkstedet utføres varierte og kompliserte oppgaver. CNC-styrte maskiner opereres av ansatte med høy kompetanse.

Moderne produksjons-utviklingsprosjekter og nyvinnende teknologi er en viktig del av Bamek sin satsning.

Maskinparken består av CNC-styrte dreiebenker og freser, samt bormaskiner og avansert måleutstyr. I sveiseverkstedet bygges og vedlikeholdes konstruksjoner i stål, rustfritt og aluminium. Her er det også utstyr for knekking og valsing av plater og profiler.

Høy presisjon.

Innerst i sveiseverkstedet står Bameks største maskin. Det er en vannskjæremaskin på hele 3×6 meter som kan skjære i de fleste materialer, for eksempel stålplater i opptil 20cm tykkelse. Maskinen er CNC-styrt og programmeres av ingeniører.

Bamek sin viktigste ressurs

Til tross for teknologiske nyvinninger og avansert utstyr, er det én faktor som veier tyngst.

– Det er menneskene som jobber her, og det de kan, som er Bamek. Uten folkene er vi ingenting. Uten dem, er vi bare et stort lokale fullt av maskiner, sier Bjørkman og Mikalsen.

Bamek er menneskene som jobber der.

Lærlinger

Lærlinger er en vital og grunnleggende del av den videre satsinga til bedriften. Som læreplassgarantist går de all in for å bane vei for nye generasjoner.

Da industrilinja i Narvik sto i fare for å kuttes under sparekniven, meldte Bamek seg inn i debatten, deltok på politiske møter og ytret sterke meninger om viktigheten av linja.

– Som læreplassgarantist forplikter vi oss til å ha lærlinger til enhver tid, noe som er en helt riktig prioritering.

Daglig leder Daniel Bjørkman tok over roret hos Bamek i 2020 etter tidligere leder Helge Stormyr. Foto: Sindre
Lund Aanes.

Vi oppfordrer andre til å bli med å sikre utdanninger for fremtidens fagarbeidere og skape rekruttering til egen bransje. Å utdanne lærlinger og beholde dem er noe av det viktigste vi gjør, ettersom det er utfordrende å få tak i fagfolk, sier Bjørkman. 

Daniel Bjørkman har vært med på reisen siden 2011, og i 2020 erstattet han Helge Stormyr som i dag er styremedlem og fortsatt engasjert i drifta.

Folkene hos Bamek er klar for å videreføre en lang og viktig industriarv i Ballangen. På bildet: HMS- og utviklingsleder Hanne Mikalsen, industrimekaniker Sindre Lund Aanes, daglig leder Daniel Bjørkman, tidligere leder Helge Stormyr og produksjonsingeniør Kristine Pettersen.

– Han tok et steg tilbake, og det har vært en stor ære å ta over. Det har vært spennende, givende og utfordrende. Man kjenner virkelig på ansvaret det er å lede en slik bedrift, avslutter Bjørkman.

Denne saken er produsert av Nordfra Næring i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Nordfra Næring er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 400 64 888, post@nordfra.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Bamek AS


Lukten av verksted og lyden av stål. Lokal industrihistorie forent med ny teknologi. Stolte industriarbeidere og vennlige smil.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.