Disse ideene gir Andøy fart

Tror nye prosjekter vil skape 350 arbeidsplasser.

Hvalopplevelser, dyrking av havsalat, romteknologi og fiskeoppdrett er bare noen av områdene det satses på i Andøy om dagen. Felles for prosjektene er at de har fått støtte fra kommunens omstillingsprogram.

THE WHALE Med fokus på hval skal dette være en bærekraftig attraksjon i verdensklasse på Andenes.
Ved å kombinere kunnskap og informasjon på en innovativ måte skal blant annet opplevelsen av å møte hval på havet gjenskapes på land.

Det er inspirerende å jobbe med et engasjert nærings- og samfunnsliv. Det gir tro på en positiv utvikling i kommunen vår.

Brita Erlandsen, næringssjef og leder for omstillingsprogrammet
BRITA ERLANDSEN, NÆRINGSSJEF OG LEDER FOR OMSTILLINGSPROGRAMMET

Nye arbeidsplasser

For to år siden kom beskjeden fra Stortinget om at Andøya flystasjon skal legges ned. Siden har Andøy fått status som omstillingskommune, og midler til å hjelpe næringslivet med å skape 350 arbeidsplasser. 

Dette er et stort lagarbeid, og næringslivet har brettet opp ermene fra starten. Jeg er ganske sikker på at vi når målet om 350 arbeidsplasser.

BRITA ERLANDSEN

Over 50 prosjekter innenfor fiskeri, landbruk, reiseliv, kultur, teknologi og kompetanse har allerede fått støtte gjennom omstillingsprogrammet. 

Yoga tett på naturen

Blant dem som har fått støtte, er andværingen Marte Wiik. For noen år siden flyttet hun tilbake til hjemplassen etter å ha bodd i Oslo og utlandet. I tillegg til å jobbe som designer, holder hun nå på å bygge opp en yogavirksomhet på øya.  

Jeg vil få mennesker fra hele verden til å komme til Andøy for yogaretreat der midnattssol og nordlys står i fokus.

Marte Wiik, andværing

Gründeren vil tilby meditasjon og yoga tett på naturen, langt unna kø, forurensning og mas. Muligheten til å finne ro og fokus i spektakulære omgivelser demonstrer hun i en ny film om Andøy. Til toner fra den nordnorske artisten Moddi, gjør Wiik yoga ytterst på fjelltoppen Måtind. 

Å kjenne vinden i ansiktet med lukkede øyne, og samtidig vite at du står på stødig fjell er fantastisk. Her har vi de naturgitte forutsetningene, instruktører med høy kompetanse og et stort yogamiljø. Andværingene er flinke til å være positive, tenke fremover og se nye muligheter. Mange næringsdrivende tør å satse nå, sier Marte Wiik.

Tro på fremtiden

Andøy kommune startet omstillingsarbeidet i 2017. Siden er det satt i gang mer enn 50 små og store prosjekter. 

En slik start gir oss stor tro på fremtiden. Det skjer mye innenfor romrelatert aktivitet, havbruk og opplevelsesturisme her. The Whale vil bli en attraksjon i verdensklasse. Det satses på surf og yoga, og vi har et levende teatermiljø med spennende planer, forteller næringssjef Brita Erlandsen.

Under ser du en presentasjon av noen av de spennende prosjektene som er i gang i Andøy.

BØLGESURF På vestsiden av Andøya ligger surfecampen Andøya Arctic Aloha. Der tilbyr daglig leder Anders Stave kurs i bølgesurfing, teambuilding og overnatting. Nå skal de også utvikle aktiviteter for dagene det ikke surfeforhold.
YOGA TETT PÅ NATUREN Marte Wiik utvikler et konsept med yogaretreat der nærhet til naturen, midnattssol og nordlys står i fokus. Hennes mål er at utøvere fra hele verden skal komme til Andøy for å gjøre yoga.
LAKSEOPPDRETT PÅ LAND Selskapet Andfjord Salmon utvikler nyskapende teknologi for lakseopprett i basseng på land. Denne typen oppdrett har flere fordeler – blant annet skal det ikke være fare for at fisken rømmer eller for at den får lakselus.
ROMTEKNOLOGI Romskipet Aurora er lokalisert på Andøya Space Center, og er et lærings- og opplevelsessenter hvor en blant annet kan oppleve en virtuell tur ut i verdensrommet. Tilbudet på romsenteret skal nå utvikles. Andøy Space Center jobber også med droneteknologi og for at et nasjonalt kompetansesenter på droneteknologi skal ligge i kommunen.
HAVSALAT Havsalat vokser langs norskekysten, og er en delikatesse på topprestauranter. Nå er Daniel Aluwini i gang med å dyrke havsalat i anlegg på Andøy. Målet er kommersiell dyrkning, som kan skape nye arbeidsplasser i kommunen.
NYTT TEATERBYGG De fire erfarne scenekunstnere i selskapet 8485 teater ser på muligheten for et nytt teaterbygg i kommunen. Huset skal være et møtepunkt for nasjonale og internasjonale kunstnere – et sted for produksjon og visning av nyskapende scenekunst.

Nå håper hun flere vil få øynene opp for mulighetene som finnes i Andøy.

Vi har et aktivt næringsliv, spektakulær natur, et godt kulturtilbud og et varmt og inkluderende lokalsamfunn. I tillegg har vi akkurat nå mulighet til å teste ut ideer med midler som vi ellers ikke ville hatt, avslutter hun.

Se filmen som viser hva den vakre Vesterålskommunen har å by på.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.