Du finner Andøy Installasjon langs snirklete veier i de mange fjordtarmene i nord, på oppdrag for å digitalisere landbruket, og som sidekick til romforskninga på Andøya.
Bli med til en av Nord-Norges mest spennende regioner, der næringslivet syder av stå-på-vilje og skapertrang som strekker seg fra fjøs til rakettforskning
Fra A til B
Vi snakker med Egil Sjåvoll på det eneste stedet det er mulig å få fatt i ham: På telefon i bilen, på vei fra A til B. Om han ikke står øverst i gardintrappa og monterer smart-elektronikk, finner du ham i bilen på vei ut på oppdrag.
Hele regionen tyr nemlig til Egil & co når elektriker-jobben skal gjøres. Sammen med våpenbror Odd Eirik Eriksen, driver han selskapet Andøy Installasjon. Han bor i Kabelvåg, og hver mandag morgen setter han seg i bilen og kjører de nesten tre timene til Andenes.
Digi-fjøs
Å melke ei ku i 2019 har blitt like mye elektrikerens jobb, som bondens. Å bygge fjøs har blitt en heldigital affære, og er det et felt Andøy Installasjon har svart belte i, så er det digi-fjøs. Det har en bonde i Gratangen fått god kjennskap til i det siste. 2400 kvadratmeter stor fjøs står snart klar, som den foreløpig siste i rekken av flere titalls fjøsprosjekter.
– For å overleve som bonde i dag, må man automatisere drifta. Alt må være effektivisert og robotifisert, og basert på at bonden ikke skal melke kyrne sjøl, sier Egil en tidlig morgen på telefonen.
En melkerobot koster nærmere én million kroner. Hele fjøsprosjektet koster som regel mellom 10 og 20 millioner kroner. Da er det om å gjøre å overlate jobben til kyndige fagfolk.
– Vi har drevet med dette i mange år. Dette kan vi, sier Egil.
Forbindelsen vår brytes idét han kjører inn i en av Lofast sine undervanns-tuneller.
Han rekker akkurat å si at de er fast samarbeidspartner til Hålogaland element, et samarbeid som har tatt elektrikerne i selskapet til Svalbard til et større leilighetsprosjekt.
Denne gjengen trosser både hav, milevis av kronglete veier og tuneller for å få jobben gjort.
Fra fjøs til rakettforskning
Tilbake over landjorda kan Sjåvoll fortelle Næring i Nord at de 11 ansatte bruker sin fingerspitzgefühl også til rakettforskning. I disse dager samarbeider de med KKE Entreprenør på Andøya, om å bygge den nye NAROM-avdelinga til Andøya Space Center.
På senteret foregår kurs, seminarer og interaktive opplevelser om romteknologi, astrofysikk, forskning på atmosfæren, klima og miljø. Andøy Installasjon er med på å gjøre det mulig for folket å få temmelig avanserte og høyteknologiske opplevelser.
– Narom gjør ei stor investering og satser på Andøya. Det gir vi honnør for. Det er et godt lokalmiljø her som bruker hverandre, hjelper hverandre og skaper arbeidsplasser i et lite samfunn. Det er rett og slett gull, sier han.
Det bemerkelsesverdige er at denne romforsknings-jobben ikke er helt ulik det å rigge opp en privatbolig.
– Det er faktisk ikke så ulikt. Husene som bygges nå er så smarte, at alt av temperatur og lys kan styres over internett, med telefonen. Det er den retninga det går i, sier han.
Lys og varme skal være smart og koblet til nett.
– Alle hjem som bygges fra bunnen av nå, er energisparende hus. Og det er veldig smart, fordi strøm blir dyrere og dyrere, sier Egil.
Som bedriftsleder passer han hele tiden på at de ansatte holder seg på tå hev.
– Vi reiser på kurs og læres opp i nye systemer hele tiden.
Dette er ikke lovpålagt, det er selvvalgt. Det siste innen brannalarmanlegg er de dessuten temmelig hvasse på å montere.
Greia med å være elektriker
Greia med å være elektriker, er at det ikke er en eneste kjedelig dag på jobb. Det blir aldri monotont, for så snart du er ferdig med ett oppdrag, inviteres du inn i noens hjem, noens arbeidsplass, eller får være med på å bygge noe helt nytt, helt fra bunnen av. I tillegg er du omgitt av gode kollegaer som er med på å skape et tverrfaglig og bredt kompetansemiljø.
Den ene dagen drar du opp ledninger og varmekabler. Den neste dagen er du øverst i et stillas og prøver å finne ut hva det er som har kortsluttet.
Egil Sjåvoll husker sin første dag som lærling som om det var i går.
Men det var det ikke. For det var i 1985 andværingen startet som assistent og løpegutt. Ingen dag har vært lik siden da. En dag han husker spesielt godt, er julaften for ikke så mange år siden. Telefonen ringte akkurat idet pakkene skulle til å åpnes. Vel, om en bonde ringer deg og sier at han trenger din hjelp for at kyrne skal få mat, så får pakkene vente.
Behovene melder seg nemlig ikke bare når det klaffer med timeplanen. Selv har han hatt gårdsbruk med sau og drevet med travhester, og vet at verken dyr eller strøm forholder seg til rød-dager på kalenderen.
– Nå er det jo ikke hver julaften som gir seg slike utslag. Men skal man drive et selskap med 11 mann, må man forberede seg på at telefonen ringer, sier Egil.
Man kommer seg tross alt ikke langt uten strøm.