Formidler viktig kunnskap om havbruk

Marte Sørbø Hoholm i Akvakultur i Vesterålen elsker å drive med kunnskapsformidling om havbruk, og produksjon av sjømat i nord.

Mer enn èn gang har Marte Sørbø Hoholm sett lyset gå opp for folk når de besøker visningssenteret for havbruk, Akvakultur i Vesterålen. Visningssenteret, som ligger i Blokken i Sortland kommune, tar imot skoleelever, barnehager, turister og folk fra hele verden for å dele kunnskap om livet i havet.

Visningsanlegget for havbruk, Akvakultur i Vesterålen, viser folk hvordan laksen røktes. (Foto: Marius Fiskum)

– Det er så givende å forklare folk sammenhengen, sier Marte.

Fascinasjonen for levende vesener og de store sammenhengene har Marte Sørbø Hoholm hatt med seg så lenge hun kan huske. Marte er egentlig fuglebiolog, men følte at hun fikk selve drømmejobben da hun ble ansatt som daglig leder hos Akvakultur i Vesterålen.

Endel av utstillingslokalet hos Akvakultur i Vesterålen.

Hver eneste dag går hun på jobb full av barnslig glede, og med følelsen av at hun er en del av den store sammenhengen. En som ser hvor vi kommer fra, og som samtidig kan følge med på hvor vi skal. Som leder for dette regionale visningsanlegget for den blå næringa, har hun vært med på å dra i land drøssevis av femstjerners review på TripAdvisor.  90 prosent gir karakteren “Ypperlig!”. De resterende ti prosentene sier “Veldig bra!”.

– Vi tar oss god tid til folk. Å ta imot gjester på et personlig vis er en vesterålsk kvalitet som vi er stolt av.

marte Sørbø Hoholm

Dessuten får de demonstrert god, lokal fortellerkunst når de hopper ombord i båten og såvidt rekker å bli sjøsyk før de kommer ut til visningsanlegget, der fisken hopper og maten blir til.

Akvakultur i Vesterålen (Foto: Marten Bril)

Noen av tilbakemeldingene fra besøkende på visningssenteret:

“A must do! We visited “Akvakultur i Vesteralen” because we really like the Norwegian salmon and we wanted to learn something more about it. If you recognize yourself in the sentence above, you should visit this place. When we arrived, we were received really kindly”

Bram R., Belgium

“The staff at this off-the-beaten-track location were engaging and knowledgeable.”

Zug, Switzerland

“It was not white-washing of the problematic aspects but looking for solutions to them.”

Israelsk reiseleder fra Tel Aviv
Raftsundet, lokalitet Nordlaks. Foto: Frank Olsen

Et nyansert bilde

– Mange opplever at det er bra å kunne stille spørsmålene. Det er en del negative ting i media om næringa vår, og det er ikke alltid like nyansert fremstilt. Besøk oss, så forstår dere litt mer, sier senterlederen.

Turistene kaller det “fish farming”, en næring Nordland er størst på i verden. Hos Akvakultur i Vesterålen blir besøkende tatt med ut på båttur, og får en omvisning på anlegget hvor det syder av både ny og gammel marin kunnskap. Til slutt får de smake røkt laks, ørret og hval.

– Å være ute ved merdene og få vist folk hvordan det foregår, det er stas.

Det er ikke bare turister de tar med ut. Etterhvert har pågangen fra lokale skoler blitt stor – når de først oppdaget at senteret fantes. Omkring halvparten av de 3000 besøkende består av lokale skoleklasser og barnehager.

Ønsker flere på besøk

– Vi har en jobb å gjøre med å synliggjøre oss. Lokalbefolkninga bruker oss relativt lite, og vi har kapasitet til å ta imot mange, sier Marte, som også erklærer seg som en slags innkaster til næringa. I samarbeid med Opplæringskontoret for Nordre Nordland og eierbedriftene med Nordlaks i spissen, kjører de opplegg for ungdom.

Foto fra Gladbrygge/Rødbrygga i 1939, utlånt av Bjørn Glad.

Det lukter fremdeles ramsalt i det autentiske, gamle bygget der nøtene til fiskerne en gang i tiden ble tørket og reparert. De skiller seg ut fra de par dusinene med visningssentrene for havbruk i Norge.

Glem VR-briller og fancy simulatorer. Her er det det autentiske, den menneskelige fortellerkunst og kontakten mellom folk som betyr noe. – Vi vil ha øyekontakt med gjestene og ta oss av dem på en skikkelig måte. Derfor er vi forsvinnende lite digitale, gliser Marte Sørbø Hoholm.

Akvakultur i Vesterålen tar de besøende ut til oppdrettsanlegget med passasjerbåten MS Kine Anette. Foto: Akvakultur i Vesterålen.

For på samme måte som franskmennene besøker vingårdene til yndlingsvinen, og italienerne liker å se hvor osten deres bli laget, kommer turistene til Norge for å se hvor yndlingslaksen deres kommer fra. Mange blir forbløffet når de kommer inn.

Hit kom lokalbåten fra Sortland med varer, post og folk.

Gladbrygga

Rødbrygga – eller Gladbrygga – ligger på ei lita øy som bindes til fastlandet med en molo. Brygga har navnet sitt etter de første eierne, firmaet Carl Glads sønner. Ingen vet nøyaktig hvilket år den ble bygd, men deler av den er bygd på 1920-tallet, for så å bli påbygd i 1930-40 årene.

Her sydet det av liv med båter, damskipkai, ekspedisjon, varelager og nothus. Hit kom lokalbåten fra Sortland med varer, post og folk. Opprinnelig sto det også en stor nothjell ved brygga. Akvakultur i Vesterålen kjøpte Gladbrygga hos Blokken Skipsverft i 2009. – Dette er jo ei gammel brygge, med mye sjel og historie. En skjult perle. Man kan fremdeles kjenne lukta etter nøtene som ble tørket og reparert her. Dette handler veldig mye om hvor vi kommer fra, samtidig som man kan diskutere hvor man skal, sier Marte.

Akvakultur i Vesterålen ligger på Gårdsøya i Blokken

Blokken er kjent for sitt pionerarbeid innen oppdrett av Ishavsrøye, og Gladbrygga var fremdeles et sentrum for denne blå næringa. 1982 startet Sjøblink Blokken, som de første i landet, med oppdrett av ishavsrøye. I 2013 gikk Sjøblink Blokken konkurs, men ”Ishavsrøye Vesterålen”, som er en geografisk beskyttet betegnelse og det eneste matmerket i Vesterålen, produseres i dag av Sigerfjord Fisk.

Marte Sørbø Hoholm, daglig leder hos Akvakultur i Vesterålen

Hakeslepp og “Næhei??” og “Å, det visste vi ikke!” hører med. Reaksjonene er mange når Marte Sørbø Hoholm viser folk hvordan laksen vår blir til.

– Mange tror laksen fanges vill og blir derfor fascinert over hvordan den produseres, og hvor høgteknologisk og moderne havbruksnæringen i Norge faktisk er, sier hun.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.