Verte Landskap og Arkitektur tegner bygg etter det nordnorske klimaet

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!

Verte Landskap og Arkitektur AS fokuserer på energieffektive løsninger og hjelper kundene med å nå sine bærekraftsmål – hele tiden etter premissene som det nordnorske været og klimaet legger.

Når arkitektene hos Verte Landskap og Arkitektur i Alta tegner hus og bygninger skal det ikke kun se bra ut. Det skal være funksjonelt også. Som kunde hos Verte kan du være sikker på at arkitektene tar hensyn til klimatiske faktorer, som hvordan vind, sol og lys oppfører seg på stedet hvor bygget ditt skal stå.

Arkitektene Linda Nielsen og Anita Veiseth hos Verte Landskap og Arkitektur AS.
Arkitektene Linda Nielsen og Anita Veiseth hos Verte Landskap og Arkitektur AS.

Det sier arkitektene Anita Veiseth og Linda Nielsen hos Verte Landskap og Arkitektur AS. De er Finnmarks største arkitektkontor, med ferdigheter innen arkitektur, interiør, landskapsarkitektur og arealplanlegging.

– Det er viktig med klimatilpasninger og et fokus på hvordan sol, vær og vind har innvirkning på bygget du skal sette opp.

– Arbeidsplassen vår i Nord-Norge gir oss spennende utfordringer i form av vær og klima. Vi synes det er artig og inspirerende å jobbe med nordnorske forhold – det gjør oss bedre forberedt på klimaendringer.

Livsviktig arkitektur

De trekker fram Nye Kirkenes sykehus og boligprosjektet Komsalia i Alta som eksempler. Ved sykehuset ble det for eksempel bokstavelig talt livsviktig med designet til inngangen til akuttmottaket. 

Nye Kirkenes sykehus med kunstinstallasjoner i forkant. Foto: Bernt Nilsen.

– Her måtte vi ta hensyn til vinden, slik at man ikke risikerte å komme med en ambulanse til en inngang som plutselig var sperret av en snøskavl lagd av vind og vær, forteller Veiseth og Nielsen.

Heldigvis for kundene ser Verte på de klimatiske forholdene i Nord-Norge som ei utfordring og en inspirasjon til å bli enda bedre på det de holder på med. 

Et innovativt arkitektkontor

Verte Landskap og Arkitektur fokuserer på energieffektive løsninger, og hjelper kundene med å nå sine bærekraftsmål.

Navnet Verte er basert på samarbeid mellom mennesker med forskjellige bakgrunner og det er nettopp det Verte Landskap og Arkitektur har gjort til sin styrke. På bildet:

Men Verte utvikler ikke bare bærekraftige bygg for sine kunder. Innenfor kontorets vegger foregår det stadig bærekraft i form av kompetanseheving og produktutvikling.

– Vi legger stor vekt på søke etter måter å løse oppgaver på innen miljø og bærekraft, som vi ikke gjør i dag, sier de.

De ansatte hos Verte Landskap og Arkitektur legger stor vekt på miljø og bærekraft. På bildet: Aaron Feicht

Et eksempel på innovasjonsarbeid som Verte gjør, er i forbindelse med boligfeltet Komsalia i Alta. 

– Det var strenge krav i konkurransen med Komsalia. Målet var et prosjekt med massivtre og bruk av solceller.

Lille Komsa er et attraktivt friluftsområde med flott utsikt over fjorden og Altadalen. Samarbeidspartner Gnist Arkitekter.

Her utforsket Verte Landskap og Arkitektur hva det vil si å bygge bærekraftig i Nord-Norge. Arkitektene hos Verte ønsker å utvikle kompetanse på dette området i samarbeid med utvalgte samarbeidspartnere.

En av samarbeidspartnerne her er Gnist arkitekter.

Målet er å ta med seg kompetansen og måten å jobbe på også til senere prosjekt.

Bærekraft i nord 

Når det gjelder bærekraft har arkitektene hos Verte kommet til noen avgjørende erfaringer: Det som er bærekraftig i andre deler av landet, er ikke nødvendigvis bærekraftig her.

Nye Alta Brannstasjon. Foto: Linn Røkenes

– Ved mange produkter vil det være større utgifter knyttet til transport her, sammenlignet med andre steder i landet. For eksempel produseres det ikke massivtre og solceller i ikke i Nord-Norge. Det må transporteres inn fra andre deler av verden, sier Nielsen.


Bla i utvalgte prosjekter under:

Når miljøprofilen din teller

Med arkitektene fra Verte Landskap og Arkitektur på laget, kan du være sikker på at du får de beste rådene med deg på veien mot energieffektive løsninger og bærekraft.

Og skal du bli en aktør som skal bli tatt i betraktning, er det nærmest et krav at man kan tilby slike bygg. Et firmas miljøprofil blir mer og mer viktig – og du må kunne dokumentere det.

– Store aktører stiller flere krav til miljømessige og bærekraftige krav i bygg de skal leie i.

Mangfoldet på arbeidsplassen, både internasjonalt, aldersmessig og faglig, gjør at vi kan få mange forskjellige tilnærminger til ett oppdrag. Fotograf: Marie Louise Somby, Árvu

Det blir viktigere og viktigere å kunne dokumentere bærekraftige tiltak i nye bygg, eksempelvis knyttet til oppvarming, inneklima og dagslys, avslutter arkitektene i Verte, Anita Veiseth og Linda Nielsen. 

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold VERTE Landskap og Arkitektur ASVERTE Landskap og Arkitektur AS er et nordnorsk arkitekturkontor lokalisert i Alta. Vi utvikler prosjekter i nært samarbeid med oppdragsgiverne våre og setter sammen flerfaglige team. Vi hjelper kundene våre å nå sine bærekraftsmål.

Telefon 78 44 30 33
verte@verte.no
Løkkeveien 53, 9510 Alta

Se ansatte her!

Produsert av Næring i Nord.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.