Med lokal tilstedeværelse og samarbeid på tvers av landsdelen skriver Gnist Arkitekter fra Bodø et nytt kapittel av nordnorsk stedsutvikling.
Bodø er Europeisk Kulturhovedstad 2024, erobret seriegull i fotball i 2020 og befolkningen vokser raskere enn noe annet sted i fylket. Heisekranene som rager over Bodø vitner om at her skjer det ting.
En by i utvikling
Som en sparringspartner for næringslivet i Bodø har Gnist Arkitekter sett byen mobilisere de siste årene. Underveis har de selv vokst til å bli et team på elleve – hvorav 8 arkitekter, 1 branningeniør, 1 DAK-operatør og en administrativt ansatt.
Flere saker om Gnist Arkitekter:
For nedleggelsen av den militære flybasen i Bodø betyr frafall av en av de viktigste grunnsteinene i Bodø by. Det betyr også frigivelse av halve den sentrale Bodøhalvøya som gir plass til ny flyplass og utvikling av sentrum.
Samfunnsoppdrag
De lokale Bodø-arkitektene har blitt en stadig viktigere sparringspartner i dette nye kapittelet av historien, både lokalt i Bodø og i landsdelen som helhet.
– Vi har et samfunnsoppdrag. Vi skal være en del av å utvikle byen til noe bedre, i tråd med det samfunnet ønsker. En lokal kompetansebedrift som kjenner byen og fungerer godt lokalt tror jeg er veldig viktig i forhold til stedsutvikling, sier Urgård.
Samtidig mener de det er viktig å løfte blikket og se ting i et nordnorsk perspektiv.
For hvordan skaffe mer aktivitet i landsdelen? Det er spørsmålet. Å tenke forbi hvert sitt nes er ofte utfordringa for mange bygder, tettsteder og byer i Nord-Norge. På sikt ønsker Gnist Arkitekter å samarbeide med flere kontorer i landsdelen for å levere større anbud, igangsette prosjekter og realisere vyer.
– Hjelper du naboen, hjelper du deg selv også, og samarbeider man på tvers av byer og kontorer kan man hente inn både kapasitet og kompetanse som kan bidra positivt til veksten i Nord-Norge. Å få til et sterkere arkitektmiljø i Nord-Norge tror jeg både er bærekraftig og interessant, sier Urgård.
Gnist Arkitekter – nordnorsk og allsidig
Å ha evne til å løse varierte utfordringer er et premiss i nord. Slik er det for Gnist Arkitekter også. De har et publikum med varierte behov og har bidratt til å realisere alt fra hytter til installasjoner, skoler og næringsbygg, fiskeriprosjekter, hotell og boligutvikling.
– Det er inspirerende å bidra til å skape ting også på mindre plasser. Vi har løst veldig mange forskjellige ting, og sitter på en portfolio som er en smeltedigel av forskjellige oppdrag og prosjekter. Den allsidigheten tror jeg er en styrke, sier lederen for Gnist Arkitekter.
Et eksempel fra blokka deres akkurat nå, er Loftet Lodge – et prosjekt på fjellet i Beiarn kommune. Loftet Lodge planlegges på et platå tett inntil Leiråtindbreen – med andre ord godt utenfor allfarvei og skal brukes som base for turer og opplevelser på høyfjellet.
I november 2020 vant Gnist Arkitekter konkurransen om å utvikle et boligområde med rekkehus i Alta i samarbeid med de lokale Alta-arkitektene Verte landskap og arkitektur.
– Et fantastisk samarbeidsprosjekt med denne lokale aktøren har gjort dette mulig. Tar man løftet ilag blir det mindre å bære for alle og vi kan få til enda mer.
Miljø i nord
Fokus i prosjekt Lille-Komsa rekkehus har blant annet vært å minimere terrenginngrep, skape gode fellesområder ute for uformelle møter mellom beboerne og rasjonelle konstruksjoner med fokus på miljøvennlige løsninger og materialer.
Med Lille-Komsa rekkehus staker selskapet ut framtiden sin innen miljøsertifiserte prosjekter. Ambisjonene for prosjektet er skyhøyt, og bedriften bretter opp ermene.
– Med massivtre, integrert tekonologi, universell utforming, smartteknologi og energisystemer og lett fotavtrykk på landskapet har dette prosjektet mye interessant ved seg som vi tar med oss videre, sier Urgård.
Byggingen av prosjektet skal startes opp i 2022 og stå ferdig i 2023.
– Målet vårt er å skape arkitektur som er estetisk, samfunnsnyttig og miljøvennlig, sier Lorents Urgård, som på sikt planlegger på sikt en økt tilstedeværelse i andre kanter av landsdelen.
Tverlandet skole
Gnist Arkitekter fikk sammen Rambøll AS oppdraget med å tegnet skisseprosjektet og forprosjektet til nye Tverlandet skole. Skolen på omlag 9000 m2 har elever fra 1 til 10 trinn fordelt på 3 paralleller. Skolen ble prosjektert som passivhus og med særlig vekt lagt på gode dagslysforhold for elevene.
Byutviklingsområde
Gnist Arkitekter har utarbeidet en mulighetsstudie av utviklingsområde vest i Bodø. Prosjektet er gjort i samarbeid med AT Plan og Arkitektur fra Tromsø og viser mulig fremtidig utvikling av dette sentrumsnære området i Breivika.
Flere lokale arbeidsplasser
– Vi må bygge lokale arbeidsplasser for personer med utdanning fra universitet og høyskoler. Dette er for å gjøre byene i nord interessante for ungdom og personer som ønsker å flytte tilbake til Nord-Norge, sier Lorents.
Selv ser de for seg å muligens satse på egen tilstedeværelse i Narvik, Harstad, Vesterålen.
– Vi skal holde oss i takt med behovet og etterspørselen, og vil være mer tilstede lokalt for de lokale utviklerne. Vi skal være på ballen og være en positiv kraft i nord, avslutter daglig leder i Gnist Arkitekter, Lorents Urgård.
Flere saker om Gnist Arkitekter: