Mørketid er fargetid

Netter som varer i 20 timer, og fraværende sol i mange uker? I store deler av Nord-Norge er det virkeligheten om vinteren. Tenke seg til at mange nordpå syns det er den vakreste tida i året, med fantastiske himler og magisk lys. Mørketida er en varm opplevelse!

Tekst: Knut Hansvold Foto toppbilde:Tranøy Fyr: Flightseeing.de / www.nordnorge.com

Likesom midnattssola kommer mørketida av jordas helning. Akkurat som globuser gjerne er skråstilte i stativet, står jorda litt på skrå. Når den nordlige halvkule er lengst fra sola, og vi har vinter, er polarstrøkene i nord den delen av planeten som er vendt lengst bort. For å si det enkelt, resten av jordkloden sperrer for sola!

Foto: Flakstad Kirke: Bård Løken / www.nordnorge.com

Hvor lenge

På Nordkapp er sola under horisonten i over to måneder, mens Tromsø har fenomenet i over seks uker. I Lofoten er mørketida kort, under fire uker. Fra Bodø og sørover har man faktisk sola selv midtvinters, så her lyser sola opp vinterlandskapene en liten stund midt på dagen. I motsatt ende av skalaen er Svalbard, hvor man ikke ser sola på nesten fire måneder!

Foto: Svalbard: Marcela Cardenas / www.nordnorge.com

Ikke helt mørkt likevel

Selv om sola er under horisonten, blir det ikke helt mørkt i Nord-Norge. På klare dager ser vi flotte solnedgangsfarger i sør, mens nordhimmelen er mørkeblå. På Svalbard er det imidlertid helt mørkt noen uker rundt vintersolverv.

Bodø by i blåtimen. Foto: Tommy Andreassen_www.nordnorge.com_Bodoe

Blått lys

I ett-totida på ettermiddagen reflekteres det lille gjenværende lyset av blått hav og hvit snø, og landskapet bades i en glassaktig, dypblå farge. Blålyset er med oss så lenge det er snø på bakken og skumring, men forflytter seg utover ettermiddagen ettersom dagene blir lengre.

Foto: Anne Olsen-Ryum_www.nordnorge.com_Hasvik

Nord-Norge i mørketida

Å besøke Nord-Norge i mørketida er å møte oss nordlendinger hjemme. Dette er en god tid for kultur, festivaler, god mat og uteliv. Skreien kommer inn til kysten, og smaksløkene (og nordlendingene) går inn i lykkerus.

NB: Artikkelen er tidligere publisert, og skrevet før koronaen inntraff.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.