NORD-NORGE | Annonseinnhold

Steinhuggeriet på Finnsnes er blant landets beste på gravstein

Over 40 års erfaring, god service og rimelige priser har gjort Steinhuggeriet på Finnsnes til en av landets ledende leverandører av gravstein.

– Det startet med at foreldrene mine overtok blomsterbutikken som mine besteforeldre Arthur og Edna Sandbakk startet, forteller Nina Sandbakk Kristensen, som eier og driver Steinhuggeriet AS.

Nina Sandbakk Kristensen er andre generasjon som eier og driver av Steinhuggeriet AS.

Som andre generasjon driver hun en av Nord-Norges mest bunnsolide nisjebedrifter, sammen med ektemannen Tommy Kristensen.

De har bygget bedriften stein for stein, bokstavelig talt. For henne er jobben en livsstil, og bedriften har vært en sentral del av hverdagen så lenge hun kan huske.

Steinhuggeriet på Finnsnes har over 90 modeller å velge mellom.

Fokuset ligger på å levere gravsteiner av høy kvalitet, å gi god service, samt å være en av landets billigste leverandører av gravstein. Denne oppskriften har gjort Finnsnes-bedriften til en av landets ledende gravsteinsleverandører.

– Vi har over 90 modeller å velge mellom. Alle våre modeller er utstilt i vårt lokale, slik at kunder kan komme innom for å se på steinene før de bestemmer seg. I tillegg har vi som en av få gravsteins-leverandører opprettet en nettbutikk.

Nina Sandbakk Kristensen

Blomster på 70-tallet

Året var 2004 og faren til Nina, Ronald Sandbakk, hadde i cirka 30 år drevet familiens begravelsesbyrå, der han også solgte gravsteiner som agent for andre steinhuggeri. Han så hvor dyrt begravelser og gravsteiner gradvis hadde blitt, og bestemte seg for å gjøre et forsøk på å gravsteinen billigere for pårørende.

Etter å ha vært på reise i Kina fikk han se hvor god kvalitet det var på steinen som ble levert derfra. Han ble imponert over hvor dyktige håndverkere de var, og hvor nøye de var på at det de leverte hadde best mulig kvalitet.

Etter en reise i Kina ble Steinhuggeriet imponert over kvaliteten på steinen.

– Den fabrikken vi bruker er en stor leverandør av gravsteiner til det europeiske og australske markedet. Han bestemte seg da for å satse på import av gravsteiner som halvfabrikat, for så å ferdigstille dem her, og så selge dem direkte til kundene uten det fordyrende mellomleddet som agentene er, forklarer Nina.

Steinhuggeriet får da direkte kontakt med kundene sine, og er selv ansvarlig for at kunden er fornøyd.

Førsteklasses stein

De bruker kun førsteklasses stein som er beregnet for norske forhold og som bearbeides av dyktige fagfolk.

– Mange spør seg om hvorfor vi ikke kan benytte oss av norsk stein. Tilfellet er at det aller meste av norsk stein er for porøs for vårt bruk. Det er svært få steinbrudd i Norge som tar ut stein til bruk som gravstein.

Førsteklasses stein og dyktige fagfolk.

De fleste steinsortene som benyttes til gravstein i Norge kommer fra India og Kina. Noen leverandører kjøper inn hele steinblokker fra disse landene og sager dem ut her. Mens andre, som Steinhuggeriet, kjøper dem inn ferdig bearbeidet fra en fabrikk i Kina.

Indiske og kinesiske produsenter har enorm kunnskap og høy kvalitet på steinen.

Nina Sandbakk Kristensen

Steinhuggeriet graverer så inn tekst og dekor og gjør siste finish i sine lokaler på Finnsnes, før steinene leveres.

Steinhuggeriet graverer inn tekst og dekor og gjør siste finish i sine lokaler på Finnsnes, før steinene leveres.

Lave priser

Steinhuggeriet ønsker også å presse prisene ned for forbrukerne.

– Det er to grunner til at vi er rimeligere i pris enn mange konkurrenter: Første grunn er at siden vi får steinene ferdig skjært ut i Kina, slipper vi store maskiner som er veldig dyre og krever flere ansatte.

Fokuset til Steinhuggeriet ligger på å levere gravsteiner av høy kvalitet, å gi god service, samt å være en av landets billigste leverandører av gravstein.

I tillegg er vi ikke tilknyttet begravelsesbyrå som agenter, som skal ha provisjon. Derfor klarer vi å holde prisene ganske lave. Vi prøver å holde oss på et fornuftig nivå, sier Nina. 

Nina er daglig leder for Steinhuggeriet og jobber også med å produsere og gravere gravsteinene. Kontormedarbeider Marthe Joakimsen er med på laget for å ta seg av salg og administrasjon, samt at de er sikre på å kunne ha god tid til å prate med kundene.

Kontormedarbeider Marthe Joakimsen tar seg av salg og administrasjon.

God tid

Noe av de viktigste de gjør, forklarer Nina, er å ta seg god tid. De aller fleste som kjøper en gravstein, gjør det tross alt for første gang.

– Vi får veldig mange telefoner. Det er ofte mennesker i sorg som ringer, og da er det utrolig viktig at man tar seg tid til å prate med dem. Veldig mange er usikre på skrifttype, type stein, ornament og minneord. Da kan vi hjelpe og komme med forslag.

Nina Sandbakk Kristensen
Steinhuggeriet tar seg god tid med kundene når de skal velge ut stein og gravstøtte i en tung tid.

Gravstein er forbundet med tradisjon, og det er mest de tradisjonelle steinene som selges.

Nina Sandbakk Kristensen
Det er størst etterspørsel etter svart, lys, blågrå og rødbrun stein. På bildet: Sort granitt med bronsjelykt.

Det er også en bransje som er veldig regulert når det gjelder størrelse på steinene, og det blir strengere og strengere. Dette har nok med å gjøre at det er trangt på kirkegårdene, spesielt i byene som eksempelvis Tromsø og Bodø. Der er det også blitt mer vanlig med kremasjon, av samme årsak, forteller Sandbakk Kristensen.

Etterspørselen går mye i svart, lys, blågrå og rødbrun stein. Lykter er etterspurt, og da gjerne steiner med nisjer til lykt. I tillegg kan man bestille diverse dekor i flere utførelser, avslutter Nina hos Steinhuggeriet på Finnsnes.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold | Steinhuggeriet AS


Vi har over 40 års erfaring i bransjen og leverer gravsteiner, tilpasset norske forhold, til hele landet. Vi har stort fokus på å levere gravsteiner av høy kvalitet, gi god service, samt å være en av landets billigste leverandører av gravstein.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.